Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2023,
15.55

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

gospodarstvo podjetje MOS

Četrtek, 14. 9. 2023, 15.55

7 mesecev, 2 tedna

Podjetniki v Celju so zgrabili priložnost in opravili kar 220 individualnih sestankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
MOS | Predstavniki podjetij so izrabili ponujeno priložnost za pogovore s potencialnimi poslovnimi partnerji, za druženje in izmenjavo izkušenj in dobrih praks.  | Foto Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Predstavniki podjetij so izrabili ponujeno priložnost za pogovore s potencialnimi poslovnimi partnerji, za druženje in izmenjavo izkušenj in dobrih praks. 

Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Drugi dan na 55. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva (MOS) je minil v znamenju mladih podjetnikov. Minister Matjaž Han je s svojim nagovorom uradno odprl mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, državni sekretar Dejan Židan pa je znova odprl razpravo o izzivih oblikovanja zakonodaje na področju rokodelstva.

Na 55. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva (MOS) so se srečali predstavniki 120 podjetij iz 13 držav. Opravili so več kot 220 individualnih sestankov. Dogodek je že petnajstič pripravila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v partnerstvu z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, in Advantage Austria Ljubljana v okviru mreže Enterprise Europe Network.

Današnji dogodek je bil namenjen malim in srednje velikim podjetjem ter start up podjetjem, ki proizvajajo izdelke in ponudijo storitve ter inovativne rešitve oziroma tehnologije za industrijo 4.0 (pametni stroji, roboti, pametna logistika, kibernetska varnost), digitalizacijo, avtomobilsko industrijo, kovinsko industrijo, električno energijo in elektroniko, mobilnost, promet in logistiko ter raziskave, razvoj in prenos tehnologij.

Uvodoma so udeležence poslovnega srečanja pozdravili organizatorji. Predsednik OZS Blaž Cvar je med drugim izrazil zadovoljstvo, da je dogodek postal prepoznan v širši regiji in kot tak zanimiv za številna podjetja. "Ponosni smo, da lahko organiziramo tak dogodek, in zagotavljam vam, da se bomo s partnerji tudi v prihodnje trudili, da bo še naprej privlačen za domača in tuja podjetja," je še dodal Cvar.

Srečanje je uradno odprl minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je poudaril, da je mednarodno poslovno srečanje na sejmu dogodek, s kakršnimi lahko tujini prenesemo sporočilo, da je kljub različnim krizam in naravnim nesrečam, ki so nas prizadele, slovensko gospodarstvo, zdravo, varno, delujoče in pripravljeno za nadaljnje sodelovanje.

"To je še posebej pomembno zdaj po avgustovskih poplavah, ko se prizadeti del gospodarstva znova postavlja na noge. Onkraj svojih meja moramo ponesti jasno sporočilo, da je slovensko gospodarstvo delujoče, odprto in varno za poslovanje ter da država stoji za prizadetimi podjetji in jim pomaga, da bi lahko kar najhitreje nadaljevala poslovanje," je poudaril Han. 

Mos, Celje
Novice Na celjskem sejmišču se začenja 55. Mos

Digitalna preobrazba slovenskega gospodarstva je nujna

Na letošnjem panelu so govorili o nujnosti in izzivih digitalne preobrazbe slovenskega gospodarstva. Omizje so sestavljali Igor Kovač z Instituta Jožef Stefan, Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, Matic Pirih iz podjetja Business Solutions ter Metka in Tomaž Marovt iz podjetja Marovt.

Govorci so se strinjali, da je digitalna preobrazba slovenskega gospodarstva nujna, a opozorili, da uspešnega prehoda ni mogoče narediti v enem ali dveh mesecih, ampak je to tek na dolge proge, pri čemer v procesu ni mogoče zanemariti človeškega dejavnika, saj ob digitalizaciji, avtomatizaciji in robotizaciji tako imenovane tovarne prihodnosti še vedno slonijo na človeku. Da ves proces digitalne preobrazbe uspe, je nujno, da ljudje sprejmemo spremembe, še prej pa jih morajo razmeti.

Dotaknili so se še vprašanja kibernetske varnosti v sodobnih podjetjih, energetske samooskrbe in konkurenčnosti poslovnega okolja.

Trideset let enotnega evropskega trga

Na poslovnem srečanju so zaznamovali tudi dva pomembna jubileja, in sicer 30 let enotnega evropskega trga, ki je slovenskim podjetjem prinesel nove priložnosti in s prostim pretokom blaga, storitev in dela odstranil številne ovire, ter 15 let poslovne mreže Enterprise Europe Network (EEN), katere ključna naloga je, da z več kot štiri tisoč svetovalci v 600 ustanovah v 60 državah v Evropski uniji in svetu zagotavlja podporo in pomoč malim in srednje velikim podjetjem pri uspešnem poslovanju na tujih trgih.

MOS | Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

 

Ne spreglejte