Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
11. 2. 2016,
16.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

znanost

Četrtek, 11. 2. 2016, 16.43

6 let, 7 mesecev

Zgodovinsko znanstveno odkritje, ki ga je že pred sto leti napovedal Einstein

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Znanstveniki iz ameriškega observatorija LIGO so na današnji tiskovni konferenci sporočili, da so 14. septembra lani zaznali gravitacijsko valovanje, motnje v prostoru in času.

Gravitacijsko valovanje je Albert Einstein opisal kot širjenje in krčenje prostora in časa v smeri od vira valovanja. Znanstveniki so do zdaj predvidevali, da lahko gravitacijsko valovanje povzroči samo zelo ekstremen dogodek in imeli so prav. Na današnji tiskovni konferenci ameriškega observatorija LIGO so razkrili, da je 14. septembra lani zaznani signal gravitacijskega valovanja povzročil trk dveh črnih lukenj.

Ti sta od Zemlje oddaljeni 1,3 milijarde svetlobnih let, vsaka pa je masivna toliko kot 30 naših Sonc, čeprav počez obe merita vsega 150 kilometrov, so pojasnili znanstveniki. Trčili sta s hitrostjo, ki je dosegala polovico svetlobne oziroma približno 150 tisoč kilometrov na sekundo. Pri tem se sprostilo toliko energije, kot da bi hkrati razneslo 8,5 milijard bilijonov bilijonov primerkov atomske bombe, ki je leta 1945 padla na Hirošimo.

"Dosežek, primerljiv s pristankom na Luni" Tako je pomembnost odkritja gravitacijskih valov opisal David Reitze, direktor observatorija LIGO. Pojasnil je, da je signal gravitacijskega valovanja, ki ga je ustvaril trk črnih lukenj, do nas skozi vesolje potoval 1,3 milijarde let. Bil je tako šibak, da je instrumente v observatoriju LIGO premaknil samo za tisočinko širine protona, enega od elementarnih delcev.

Lokacijo izvora signala je sicer težko natančno določiti, saj je prišel izza Magellanovega oblaka, roja naši Rimski cesti bližnjih galaksij.

Gravitacijsko valovanje lahko prevedemo v zvok Ker je gravitacijsko valovanje zatreslo instrumente observatorija LIGO, ga je mogoče prevesti v zvok, pa je pojasnila znanstvenica Gabriela Gonzalez. Tako zveni odkritje, ki ima potencial za Nobelovo nagrado.

Evropska vesoljska agencija o nastanku gravitacijskega valovanja:

Kratka razlaga: Platno predstavlja prostor in čas v vesolju. Nato nanj položimo kovinsko kocko, ki predstavlja črno luknjo. Ta zaradi svoje izredne mase ukrivi prostor in čas. Ko se ji približa druga črna luknja (frnikola), gravitacijski privlak povzroči, da začne krožiti okrog prve črne luknje. Ko oscilacija postane hitrejša, razdalja med kocko in frnikolo pa krajša, se platno začne tresti. To je gravitacijsko valovanje.

Kaj se spreminja zdaj, ko vemo, da gravitacijsko valovanje obstaja? Kip Thorne, astrofizik, ki je med drugim sodeloval pri nastajanju filma Medzvezdje, je na tiskovni konferenci dejal, da bo raziskovanje vesolja z gravitacijskim valovanjem dobilo dodatno dimenzijo.

Trenutno se astronomi pri oziranju v nebo zanašajo predvsem na svetlobo, ki pa jo nepredvideni dejavniki iz vesolja zmotijo razmeroma preprosto in jim zastrejo pogled. Gravitacijsko valovanje pa je na motnje (vesoljski prah, plini) odporno precej bolj od različnih oblik elektromagnetnega (tudi svetloba je elektromagnetno valovanje).

Navdušen odziv znanstvene elite Na družbenih omrežjih so se na potrditev odkritja gravitacijskih valov že odzvala nekatera velika imena astrofizike, med drugim tudi Stephen Hawking in Lawrence M. Krauss.

My congratulations to the LIGO team on their discovery of gravitational waves. It is a result that is at least as...

Objavil/a Stephen Hawking dne 11. februar 2016

Smo z odkritjem gravitacijskih valov bližje potovanju skozi čas? Znanstvenik Kip Thorne pravi, da ne, saj gravitacijsko valovanje prostora in časa ne ukrivlja na način, kot si ga pogosto zamislijo pisci znanstvene fantastike, obenem pa je zelo, zelo šibko. Prav tako meni, da tudi potrditev obstoja gravitacijskih valov ne bo razodela, kaj se dogaja v notranjosti črnih lukenj, kjer gredo zakoni fizike po svoje.

Ne spreglejte