Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
2. 12. 2016,
15.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

4

Natisni članek

NLB podjetje

Petek, 2. 12. 2016, 15.50

7 let, 2 meseca

Skupina NLB z 91,5 milijona evrov dobička

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

4

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Skupina NLB je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 91,5 milijona evrov čistega dobička. To je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. NLB je medtem čisti dobiček povečala za sedem odstotkov na 53,9 milijona evrov.

Nadzorni svet NLB je na današnji seji osrednjo pozornost namenil rezultatom poslovanja NLB Skupine v devetih mesecih letošnjega leta. Skupina je izboljšala dobičkonosnost vseh bank v skupini in dosegla 91,5 milijona evrov dobička po davkih, kar je 18 odstotkov več kot enakem obdobju lani.

Stroški oslabitev in rezervacij so na ravni skupine dosegli 37,5 milijona evrov, kar je 39 odstotkov manj kot v lanskem devetmesečju. V NLB kot največji banki v skupini so bili nižji za 19 odstotkov in so dosegli 49,9 milijona evrov, je razvidno iz poročila o devetmesečnem poslovanju NLB in Skupine NLB, objavljenega prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Rezultat pred oslabitvami in rezervacijami je dosegel 143,5 milijonov evrov in se je glede na primerljivo obdobje lanskega leta ob upoštevanju pozitivnih učinkov enkratnih dogodkov znižal za dva odstotka. Na ravni NLB je ob vključitvi dividend odvisnih in pridruženih družb upadel za šest odstotkov na 110,4 milijona evrov.

Prihodki nižji zaradi konkurence in nizkih obrestnih mer

NLB je podobno kot druge banke zaradi trenutnega okolja nizkih obrestnih mer še naprej pod prihodkovnim pritiskom. Čisti prihodki na ravni skupine so bili v devetih mesecih s 357,6 milijona evrov za dva odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Na ravni banke NLB so bili z 245,6 milijona evrov nižji za štiri odstotke.

V NLB so ob tem poudarili, da je na nižje prihodke iz rednega poslovanja poleg nizkih in celo negativnih obrestnih mer na evrskem območju vplivala tudi zaostrena bančna konkurenca na domačem in tujih trgih, kjer je skupina prisotna.

Na področju ključnih aktivnosti poslovanja, kamor spadajo poslovanje s prebivalstvom, s ključnimi, srednje velikimi in malimi podjetji v Sloveniji ter poslovanje strateških družb na tujih trgih, se je dobiček povečal za 16,5 milijona evrov oziroma 18 odstotkov, celotni neto prihodki pa za 1,2 milijona evrov.

Ne spreglejte