Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2017,
4.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

2

Natisni članek

Miodrag Kostić Elements Capital Gorenjska banka DUTB York Capital Management SDH Sava turizem Bojan Petan DZS

Sreda, 11. 1. 2017, 4.14

6 let, 6 mesecev

Največji kupec slabih posojil v težavah. Kaj bo s Savo in DZS?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

2

Sava DZS

Mednarodna investicijska skupina York Capital Management, eden od najbolj aktivnih kupcev slabih posojil od bank in Družbe za upravljanje terjatev bank v Sloveniji, je v težavah. Šli smo po sledi informacij, da je tik pred prodajo dela terjatev do Save in da ni končni kupec terjatev do Skupine DZS.

Več svetovnih medijev, med drugim tudi Wall Street Journal, je v zadnjih tednih poročalo o težavah ameriške investicijske družbe York Capital Management. Bežijo ji vlagatelji, samo v zadnjem letu pa je izgubila več kot tretjino sredstev v upravljanju – skupaj več kot devet milijard ameriških dolarjev. 

Med skladi, ki jih upravlja ameriška družba, je tudi York Global Finance Offshore, registriran v Luksemburgu, ki ima v lasti 42 odstotkov delnic Save in še za dobrih 45 milijonov evrov terjatev do tega finančnega holdinga. Konec lanskega leta pa so iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) sporočili, da so z Yorkom podpisali pogodbo o prodaji za skoraj 80 milijonov evrov bruto terjatev do Skupine DZS. 

Iz obeh poslov naj bi se York že umikal, saj naj bi se v družbi odločili za spremembo naložbene politike. To pomeni, da bi svoje naložbe prodajali bistveno hitreje kot v treh do petih letih, kar je običajna vlagateljska doba finančnih skladov. "Vaših vprašanj ne moremo komentirati," je za Siol.net dejala Beatriz Meldrum iz londonske izpostave York Capital Management. 

Mednarodna investicijska skupina York Capital Management ima sedež v 17. nadstropju ene od stolpnic na Manhattnu v New Yorku.

Sava: so se Američani že dogovorili s Kostićem?

Za terjatve do Save v lasti Američanov naj bi se zanimale družbe, povezane s podjetjem MK Group, ki je v lasti najbogatejšega Srba Miodraga Kostića

Zakaj, ni težko uganiti. Ključni naložbi Save sta turizem, ki ob Savi Turizem zajema tudi pomembne lastniške deleže v Hotelih Bernardin in Istrabenzu, ter Gorenjska banka, v kateri je Sava največja, 38-odstotna lastnica.  

Obe zanimata Kostića. Že večkrat je javno dejal, da želi iz Portoroža ustvariti novi Cannes. Kostićeva AIK Banka pa je z 19,34 odstotka delnic že zdaj druga največja lastnica Gorenjske banke. 


Morda vas zanima tudi:

Prvi cilj – Gorenjska banka 

Sprva naj bi se Kostićev tabor z Američani dogovarjal le o odkupu posojil, za katera je Sava zastavila delnice Gorenjske banke. Posel naj bi na Kostićevi strani izpeljalo mlado podjetje s Cipra, ustanovljeno prav za ta namen. Ime podjetja zaradi varovanja vira hranimo v uredništvu. 

Tako bi lahko Kostić prek obvoda držal roko še nad dodatnimi 16 odstotki Gorenjske banke. Skupaj bi torej obvladoval približno 36 odstotkov banke.

Za terjatve do Save v lasti Američanov naj bi se zanimale družbe, povezane s podjetjem MK Group, ki je v lasti najbogatejšega Srba Miodraga Kostića.  | Foto: Aleš Beno/Finance Za terjatve do Save v lasti Američanov naj bi se zanimale družbe, povezane s podjetjem MK Group, ki je v lasti najbogatejšega Srba Miodraga Kostića.  Foto: Aleš Beno/Finance

Če so te informacije resnične, bodo zagotovo zanimale tako Banko Slovenije kot državo. 

Kostićevemu taboru namreč takšno ravnanje prepoveduje odločba Banke Slovenije o pridobitvi kvalificiranega deleža, ki AIK Banki dovoljuje povečevanje deleža v Gorenjski banki zgolj do 20 odstotkov. Ob povečevanju deleža bi moral Kostićev tabor znova zaprositi za soglasje (več o tem v okvirju).

Večji delež v banki pomeni tudi strožja merila Banke Slovenije

Banka Slovenije | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek V Banki Slovenije so nam pojasnili, da zakon o bančništvu ne ločuje med načini pridobitve delnic banke. Tudi pridobitelj, ki je delež dobil z nakupom terjatev, se šteje za neupravičenega imetnika. "Zato mora v roku enega meseca vložiti zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža," so poudarili na Banki Slovenije. 

V nasprotnem primeru imetnik tega deleža v banki izgubi glasovalne pravice, dokler ne pridobi dovoljenja. Če v mesecu dni ne vloži zahteve za dovoljenje, mu lahko Banka Slovenija z odredbo naloži, da delnice proda. Če neupravičeni imetnik odredbe ne izpolni, mu Banka Slovenije prepove uresničevanje vseh pravic iz delnic in naloži še globo.

Pri tem je ključen podatek, da mora imetnik, ki želi obvladovati do 33 odstotkov banke, izpolnjevati strožje kriterije kot imetnik, ki obvladuje le 20 odstotkov delnic. 

Zakaj? "Ker se o njegovi finančni trdnosti presoja še z vidika strateškega načrta glede višine kvalificiranega deleža in njegovega upravljanja ter srednjeročnega finančnega načrta izvajanja dividendne politike," odgovarjajo na Banki Slovenije, ki jo vodi guverner Boštjan Jazbec. 

Spomnimo, na centralni banki so imeli po neuradnih informacijah precej pomislekov že ob prvi izdaji soglasja AIK Banki za pridobitev deleža do 20 odstotkov, saj naj bi jih zmotilo poslovanje Miodraga Kostića prek podjetij v davčnih oazah.

Kostićevi: Vaša vprašanja so sugestivna

Na MK Group smo včeraj poslali vprašanje, ali so v zadnjem obdobju sklepali posle, s katerimi že obvladujejo delež Gorenjske banke, večji od dovoljenega. 

Odgovorili so nam iz AIK Banke. Vprašanje so označili za "sugestivno". "Imperativ poslovanja AIK Banke sta regulatorna skladnost in spoštovanje pozitivnih zakonskih predpisov na vseh trgih, na katerih poslujemo," je poudarila izvršna direktorica AIK Banke Jelena Galić

"Menimo, da si neuradne informacije (o dogovorih z Yorkom, op. a.), ki so očitno špekulativnega značaja, ne zaslužijo komentarja," je še dodala. 

AIK Banka se želi krepiti v Gorenjski banki 

Gorenjska banka | Foto: Žiga Ponikvar Foto: Žiga Ponikvar Že pred časom se je začel tudi postopek za prodajo 56 odstotkov Gorenjske banke, ki jih prodajajo Sava, Abanka, Telekom Slovenije, DUTB in Zavarovalnica Triglav. 

Se bo AIK Banka prijavila na razpis? "Vlaganje v Gorenjsko banko gre v smeri naše razvojne strategije. Glede na to, da smo k procesu povečevanja kapitala pristopili odgovorno, menimo, da je del odgovornosti tudi nadaljevanje procesa konsolidacije lastništva Gorenjske banke," včeraj pojasnila Jelena Galić, predsednica izvršnega odbora AIK Banke. 

Po naših informacijah AIK Banka o možnosti nakupa delnic Gorenjske banke povprašuje tudi pri drugih lastnikih, ki niso pristopili k prodajnemu konzorciju. 

Kaj so v Yorku zamolčali državi?

Dogovarjanje o prodaji terjatev ima še eno razsežnost. Pomenilo bi namreč, da jih je York zamolčal državi, partnerju pri upravljanju Save.

Lani so namreč Kapitalska družba (Kad), Slovenski državni holding (SDH) in York v okviru prisilne poravnave Save sklenili dogovor o skupnem upravljanju družbe. V upniškem sporazumu, ki je po navedbah SDH in Kada zaupne narave, so se po naših informacijah dogovorili tudi o načinu izstopa iz lastništva Save. 

Še pomembneje, sporazum državi omogoča, da v primeru Yorkovega izstopa sodeluje pri izbiri primernega kupca za Savo, ki velja po strategiji upravljanja državnega premoženja za pomembno naložbo. Hkrati delež posameznega zasebnega solastnika v Savi ne sme presegati skupnega deleža države, torej 45 odstotkov. 

Kdo je v resnici kupil terjatve do DZS

Še vedno je precej nejasna tudi Yorkova vloga v Skupini DZS. 

V zadnjih dneh decembra so iz DUTB sporočili, da so z Yorkom podpisali pogodbo o prodaji terjatev do družb iz skupine DZS. Toda že dva tedna pred tem je ciprsko podjetje Elements Capital Partners, ki je v poslu uradno le svetovalo Yorku, na svoji spletni strani objavilo, da je pridobilo za dobrih 92 milijonov evrov bruto terjatev do "holdinške družbe z območja jugovzhodne Evrope, ki se pretežno ukvarja s turizmom". 

Elements Capital Partners je podjetje, ki domuje na Cipru, v zadnjih letih pa postaja vse  pomembnejši igralec na slovenskem finančnem parketu, kjer sam odkupuje terjatve ali pa pri tem pomaga mednarodnim finančnim skladom. Od marca 2014 ima v lasti družbo za upravljanje Alpen Invest (nekdanji NFD), njen izvršni direktor je Damjan Žugelj, nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).  Upravljanje nekaterih skladov je prepustilo Alti, sami pa imajo dovoljenje za upravljanje alternativnega sklada. Zakaj so iz Elements Capital Partners sredi lanskega decembra sporočili, da so kupili za 92 milijonov evrov terjatev do DZS, če je po navedbah DUTB njihov kupec York?  | Foto: Printscreen Zimbio Elements Capital Partners je podjetje, ki domuje na Cipru, v zadnjih letih pa postaja vse pomembnejši igralec na slovenskem finančnem parketu, kjer sam odkupuje terjatve ali pa pri tem pomaga mednarodnim finančnim skladom. Od marca 2014 ima v lasti družbo za upravljanje Alpen Invest (nekdanji NFD), njen izvršni direktor je Damjan Žugelj, nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Upravljanje nekaterih skladov je prepustilo Alti, sami pa imajo dovoljenje za upravljanje alternativnega sklada. Zakaj so iz Elements Capital Partners sredi lanskega decembra sporočili, da so kupili za 92 milijonov evrov terjatev do DZS, če je po navedbah DUTB njihov kupec York? Foto: Printscreen Zimbio

Čeprav njenega imena v objavi niso razkrili, so nam viri blizu podjetja Elements Capital Partners potrdili, da gre za DZS.

Na vprašanje, ali je torej terjatve do DZS zares kupil York ali podjetje Elements Capital Partners, včeraj nismo dobili uradnega odgovora. V Yorku ga niso želeli komentirati, prav tako ne Ugur Yildirim, partner v podjetju Elements Capital Partners, ki nas je za pojasnila napotil na Savvasa Liasisa, drugega partnerja v podjetju. Klica nam kljub prvotnim zagotovilom, da nam bo za pojasnila na voljo, ni vrnil. 

Na DUTB so nam pojasnili, da nam bodo na vprašanje predvidoma odgovorili danes. Že ob prodaji terjatev pa so sporočili, da je bil izbrani kupec preverjen v skladu z zahtevami zakonodaje in internimi postopki DUTB. "Podpisana pogodba vključuje tudi stroge omejitve glede nadaljnje prodaje morebitnim kupcem, ki bi bili povezani s prvotnim dolžnikom," so poudarili.

S tem se je DUTB vnaprej ubranil pred špekulacijami, da je v ozadju posla kapital, povezan s krogom Bojana Petana, dolgoletnega predsednika uprave DZS. Ta ugibanja se namreč pojavljajo ves čas prodajnega postopka, RTV Slovenija, ki je prva objavila informacijo o prodaji terjatev DZS, pa jo je pospremila s komentarjem, da je "Bojan Petan pet pred dvanajsto rešil svoj imperij".

Na vprašanje, ali so od DUTB zahtevali poročilo o prodaji terjatev do Skupine DZS, od ministrstva za finance nismo prejeli odgovora. 



V Elements Capital naj bi se razhajali

Toda dodatni razlog za dvom, da končni kupec terjatev do DZS ni York, ki bi se lahko izkazal zgolj za "fasado" posla, zbuja še en podatek. 

Po neuradnih informacijah sta dva člana dosedanje vodilne ekipe v Elements Capital Partners – Dejan Rajbar, sicer član upravnega odbora Save, in Aleš Škoberne, ki naj bi odhajala iz podjetja in ustanavljala svoj alternativni sklad  – pri najmanj eni od slovenskih bank povpraševala po možnostih za financiranje posla z DZS.

York Capital Management velja za enega od najbolj aktivnih kupcev slabih posojil od bank in Družbe za upravljanje terjatev bank v Sloveniji (DUTB). | Foto: Klemen Korenjak York Capital Management velja za enega od najbolj aktivnih kupcev slabih posojil od bank in Družbe za upravljanje terjatev bank v Sloveniji (DUTB). Foto: Klemen Korenjak

Rajbar za pojasnila ni bil dosegljiv. Škoberne nam je dejal, da komentiranje poslov ni v njegovi pristojnosti. 

Že od leta 2015 ima podjetje Elements Capital Partners v lasti za skoraj 47 milijonov evrov bruto terjatev do Istrabenza. Ključni naložbi DZS, ki je trenutno v postopku preventivnega prestrukturiranja, sta Terme Čatež in Marina Portorož.

Razplet pogovorov, ki jih opravlja York, bo tako večinoma odločal tudi o tem, kdo bo v prihodnjih letih obvladoval pomemben del slovenskega turizma. Skoraj zagotovo pa tudi o tem, kakšno vlogo pri sanaciji DZS bo (še) imel njen dolgoletni prvi mož Bojan Petan.  

Ne spreglejte