Matic Tomšič

Četrtek,
25. 4. 2019,
11.52

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

25

Natisni članek

prevara Onecoin kriptovalute

Četrtek, 25. 4. 2019, 11.52

5 let

Znani slovenski finančni guru stran od oči javnosti plete novo mrežo #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

25

Orientum Plus, Andrej Bohinc | Nekateri nekdanji promotorji onecoina so se v zadnjem letu potuhnili, nekateri so se začeli ukvarjati z nepremičninami, nekateri pa so poiskali nove denarne mreže, kot je Orientum. | Foto Matic Tomšič

Nekateri nekdanji promotorji onecoina so se v zadnjem letu potuhnili, nekateri so se začeli ukvarjati z nepremičninami, nekateri pa so poiskali nove denarne mreže, kot je Orientum.

Foto: Matic Tomšič

V zadnjem letu in pol smo bili priča množični migraciji: večina največjih tujih in slovenskih promotorjev domnevne kriptovalute onecoin, ki se že od začetka otepa obtožb, da je v resnici le krinka piramidne sheme, je prebegnila k drugim "poslovnim priložnostim". Eden od bolj znanih promotorjev, čigar nasvete o pravih kriptovalutah na Facebooku spremlja skoraj tisoč Slovencev, od onecoina pa se je distanciral, je medtem k nam pred kratkim pripeljal nov mednarodni projekt z "neomejenim potencialom", v ozadju pa ni nihče drug kot nekdanji elitni predstavnik onecoina. 

Facebook prevara
Novice Kdo je v resnici 23-letni slovenski bogataš, ki ponuja visoko nagrado

Med Slovenci, ki so v preteklih letih najbolj vztrajno promovirali domnevno kriptovaluto onecoin, nato pa to nenadoma nehali početi približno v času, ko je neznano kam poniknil prvi obraz onecoina, Bolgarka Ruja Ignatova, je bil tudi ekonomist Andrej Bohinc.

Onecoin | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Oglejte si prispevek o onecoinu, ki so ga pripravili v oddaji Argument:

Bohinc na svojih profilih na Facebooku in na spletni strani YouTube tako rekoč vsak dan javno deli finančne nasvete, ki so v zadnjem času povezani predvsem z bitcoinom in alternativnimi kriptovalutami ter kriptožetoni. 

Na Facebooku Bohincu sledi več kot 800, na YouTubu pa več kot 2.600 uporabnikov. Na morebitna vprašanja o onecoinu se ne odziva več, na YouTubu tudi niso več dostopni njegovi videoposnetki na to temo. 

Bolgarija
Novice To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi

Nova poslovna priložnost, ki "pije vodo", trdi finančni guru

Po umiku iz krogov mrežnega marketinga, v katerem je bil sicer domač tudi dolgo pred onecoinom, v začetku desetletja je med drugim promoviral tudi izdelke podjetja bHIP Global, se je Bohinc na to področje znova vrnil marca letos s kriptožetonom orientium+.

Orientium, Andrej Bohinc | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Novo poslovno priložnost je predstavil v nenavedenem posnetku na svojem profilu na YouTubu, ki si ga lahko ogledajo samo tisti s povezavo, drugi pa ga ne morejo najti, saj je sicer skrit. Kot razkrije na začetku videoposnetka, informacijo o orientum+ deli le s posamezniki, ki so se udeležili njegovega plačljivega izobraževanja o kriptovalutah. Kriptožetona ni nikoli omenjal niti na svojem profilu na Facebooku, kjer je sicer zelo aktiven.

Orientum Plus, Andrej Bohinc | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kriptožeton orientum+ je vezan oziroma bo vezan na uspeh podjetja Sepco Industries, ki odpadno plastiko na Tajskem predeluje v gorivo, v videoposnetku pojasni Bohinc.

Začetna cena kriptožetona je dva centa, če ga bo kupilo dovolj ljudi in s tem financiralo nove stroje za Sepco Industries, pa se bo povzpela do predvidene cene 25 centov.

Orientum Plus, Andrej Bohinc | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Takrat ali pa tudi že prej, predvidena so namreč tudi vmesna obdobja rasti cene kriptožetona, bo kupec tega lahko prodal (izključno) na borzi EltronX, katere spletna stran pa že nekaj časa ne deluje. 

Kriptožetone orientum+ je mogoče pridobiti tako, da kupimo enega od petih paketov, s katerimi dobimo določeno število brezplačnih promocijskih žetonov FPT, ki se bodo kasneje spremenili v kriptožetone.

Orientum Plus, Andrej Bohinc | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Brezplačni promocijski žetoni so zvit način, s katerim se tovrstne denarne mreže izognejo obtožbam, da ponujajo naložbo, pravega izdelka pa nimajo. Kar zadeva organe pregona, je pri njih mogoče kupiti pakete s kuponi za letovanje na morju.

Podobne metode so uporabljali tudi pri onecoinu oziroma starševskem podjetju OneLife, ki je uradno prodajalo zgolj izobraževalne pakete, zraven katerih pa so kupci dobili brezplačne žetone, ki jih je bilo nato mogoče zamenjati za (domnevno) kriptovaluto onecoin. 

Podjetje Sepco Industries domnevno deluje že od leta 2003, a njihova spletna stran www.sepcoindustries.com je bila registrirana šele avgusta lani. Obenem na spletni strani podjetja kriptožeton orientum+ nikjer ni omenjen niti enkrat, podobno pa velja za portal, kjer je mogoče opraviti nakup enega od paketov. Tam nikjer ni omenjeno podjetje Sepco Industries.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Podjetje Sepco Industries domnevno deluje že od leta 2003, a njihova spletna stran www.sepcoindustries.com je bila registrirana šele avgusta lani. Obenem na spletni strani podjetja kriptožeton orientum+ nikjer ni omenjen niti enkrat, podobno pa velja za portal, kjer je mogoče opraviti nakup enega od paketov. Tam nikjer ni omenjeno podjetje Sepco Industries. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Z dejanskim paketom, ki lahko stane tudi 7.500 evrov, kupec medtem dobi popuste in kupone za počitnice, ki jih lahko izkoristi na portalih, kot je My241Rewards, ki se v pogojih uporabe na dolgo in široko otepa vsake krivde za morebitno oškodovanje kupca. 

Poslovno priložnost Orientum+ je nemogoče izkoristiti brez povabila nekoga, ki je že kupil enega od paketov, oziroma tako imenovanega sponzorja.

Profitus | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V tem primeru je to Andrej Bohinc, ki potencialne vlagatelje vabi, da se v sistem vpišejo z njegovim priporočilom in postanejo del njegove ekipe. Če oni nato kupijo paket ali vpišejo novega člana, ki kupi paket, sponzor prejme denarno provizijo.

Kot je razvidno s tega zaslona, je Bohinc v sistem pod sebe vpisal že petnajst novih članov.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Kot je razvidno s tega zaslona, je Bohinc v sistem pod sebe vpisal že petnajst novih članov. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Bohinc v videoposnetku vlagateljem svetuje, naj priložnost priporočijo čim več ljudem, saj je potencial dodatnega prihodka tako rekoč neomejen

Potencial | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Bomba iz ZDA: lov na žensko, ki je tisočem Slovencev pobrala denar

V ozadju so stari znanci, ki so še pred kratkim poveličevali onecoin

Postopek nakupa enega od paketov, s katerimi lahko domnevno pridobimo kriptožetone orientum+, ne poteka na spletni strani orientum.io/plus/ ali celo na lani registrirani spletni strani družbe Sepco Industries, temveč na portalu podjetja Cloud Horizon.

Ta portal upravlja podjetje Cloud Horizon Limited, ki je registrirano na Kajmanskih otokih, njegov direktor pa ni nihče drug kot Frank Ricketts, nekdaj eden največjih svetovnih promotorjev onecoina

Frank Ricketts | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ricketts je onecoin oziroma starševsko podjetje OneLife zapustil lani poleti in skoraj nemudoma postal direktor družbe Cloud Horizom.

Preden je bil povezan z onecoini, je Ricketts sodeloval tudi pri zloglasni denarni mreži Unaico in zanjo med drugim tudi v Sloveniji leta 2011 promoviral družbeno omrežje SiteTalk, ki so ga oglaševali kot veliko boljšega od Facebooka:

V Cloud Horizonu se je prav tako iz onecoina, kjer je bil eden od daleč največjih zaslužkarjev, preselil tudi Staffan Liback:

Namesto pojasnila smo prejeli blokado

Andreja Bohinca smo prosili za komentar poslovne priložnosti Orientum+, ki jo izbrancem predstavlja prek YouTuba, a je po prejetju prošnje na družbenem omrežju Facebook najprej blokiral avtorja tega prispevka, nato pa nam sporočil, da naj se za vsa pojasnila obrnemo neposredno na podjetje.

Katero od podjetij ima odgovore, vpletena so namreč kar tri (tajski Sepco Industries, gruzijski Orientum in kajmanski Cloud Horizon), ni pojasnil. 

Preberite tudi:

Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?
Seznam trgovin Facebook
Novice Seznam trgovin z norimi popusti med Slovenci povzročil pravo epidemijo
Onecoin
Novice Razvpita Ruja Ignatova je okradla tudi slovenska kriptomilijonarja
Onecoin
Novice Kje so zdaj avtomobili, ki so jih tudi Slovenci kupili s kriptovaluto onecoin?
Novice Piramidna shema, v katero se je ujelo vsaj 10 tisoč Slovencev #Argument #video