Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
14. 3. 2018,
9.24

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

Natisni članek

nedeljska znanost znanost Stephen Hawking

Sreda, 14. 3. 2018, 9.24

6 let, 1 mesec

Svet žaluje za Stephenom Hawkingom: "Velika izguba za človeštvo" #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

Ob smrti Stephena Hawkinga smo zbrali odzive nekaterih njegovih sodobnikov iz sveta znanosti ter drugih slavnih oseb, ki so se na družbenih omrežjih poklonile enemu največjih umov 20. in 21. stoletja. 

Kliknite na fotografijo in preberite izvirno novico o Hawkingovi smrti ter njegovem delu in življenju.  | Foto: Reuters Kliknite na fotografijo in preberite izvirno novico o Hawkingovi smrti ter njegovem delu in življenju. Foto: Reuters

Med prvimi se je na smrt Stephena Hawkinga na družbenem omrežju Twitter odzval slavni ameriški astrofizik, direktor newyorškega planetarija Hayden in javna osebnost Neil deGrasse Tyson, ki se je s Hawkingom večkrat ne le srečal, temveč z njim tudi delal. 

"Ob svojem odhodu je za sabo pustil intelektualni vakuum, ne pa tudi praznine. Postal je ena od neizmerljivih energij v vakuumu, ki se širijo po kontinuumu prostora in časa," je na Twitterju v svojem prepoznavnem slogu zapisal deGrasse Tyson:

Tim Berners-Lee, računalniški programer, ki velja za izumitelja svetovnega spleta, je zapisal, da je svet "izgubil človeka s kolosalnim umom in čudovitim duhom":

Znani kanadski astronavt Chris Hadfield se je od Hawkinga poslovil z mislijo, da je genija njegovega kova zelo težko najti in da je Hawking s svojim delom navdihnil in učil nas vse:

Na Hawkingovo smrt se je z objavo, da gre za veliko izgubo za človeštvo, odzval tudi astronavt Scott Kelly, ki je v vesolju, natančneje na Mednarodni vesoljski postaji, živel kar 520 zaporednih dni.

Teoretični fizik in kozmolog Lawrence M. Krauss, ki je prijateljeval s Hawkingom, je dejal, da ga bo pogrešal in da je "ob njegovi smrti v kozmosu ugasnila zvezda, Hawking pa nam je s svojim delom pokazal, kaj v resnici pomeni biti človek":

Stephen Hawking je poosebljal znani rek "mind over matter", ki pomeni, da lahko um premaga fizične omejitve, je ob smrti znanstvenika zapisal priljubljeni astronom Phil Plait. "Ob diagnozi bolezni so mu dejali, da ima še največ dve leti. Živel je še 55 let."

Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa so ob smrti Stephena Hawkinga zapisali, da so njegove teorije človeštvu odklenile za celo vesolje možnosti za nova odkritja. Zaželeli so mu tudi, da bi večno letel kot "Superman v mikrogravitaciji". To so besede, ki jih je Hawking leta 2014 dejal astronavtom na Mednarodni vesoljski postaji.

Sundar Pichai, direktor tehnološkega velikana Google, je na Twitterju zapisal, da je svet "izgubil čudovit um in briljantnega znanstvenika":

Stephenu Hawkingu se je ob smrti poklonila tudi ameriška pevka Katy Perry. "V mojem srcu je nastala velika črna luknja. Se vidiva, Stephen Hawking," je zapisala na Twitterju. Opozorila je tudi, da je britanski fizik umrl na tako imenovani dan matematične konstante pi (ta znaša 3,14, danes pa je 14. marec oziroma 14. 3. ali 3. 14., kot datume pogosto zapišejo onkraj Atlantika). Zanimivo je tudi, da je Hawking umrl ravno na rojstni dan znanstvenika Alberta Einsteina

Al Jean, scenarist in producent, ki je eden glavnih ustvarjalcev legendarne animirane TV-serije Simpsonovi, se je Stephenu Hawkingu ob smrti poklonil z njegovo figurico, ki je spominek na Hawkingov nastop v Simpsonovih. Ogledate si ga lahko s klikom tukaj.

Britanskega znanstvenika so se spomnili pri televizijski hiši CBS, ki izdaja priljubljeno znanstveno obarvano humoristično nanizanko Veliki pokovci (The Big Bang Theory). Stephen Hawking se je v njej pojavil kar trikrat. 

 

Ne spreglejte