Matic Tomšič

Petek,
9. 12. 2016,
16.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

znanost digizgodbe

Petek, 9. 12. 2016, 16.11

6 let, 7 mesecev

Morilsko jezero, v katerem si nikoli ne bi želeli plavati

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Berkeley Pit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Konec prejšnjega meseca je ogromno jato gosi med letom ujel hud snežni vihar. Iskati so začele primeren kraj za pristanek in se odločile za najbližje jezero. Gladina jezera je bila dan pozneje skoraj bela, na njej je plavalo 10 tisoč mrtvih ptic. Gosi so namreč pristale na enem od najbolj strupenih jezer na svetu, Berkeley Pit v ZDA. 

Jezero Berkeley Pit leži v bližini mesta Butte v ameriški zvezni državi Montana. Berkeley Pit ni veliko jezero, njegova površina meri 1,1 kvadratnega kilometra, je pa precej globoko. Dno se od obale od vseh strani približno enakomerno spušča do najgloblje točke, ki leži 270 metrov pod gladino.

Bazen, v katerem je jezero Berkeley Pit (pit v slovenskem prevodu pomenu luknja, graben), je stožčaste oblike. To ni naključje, kjer je danes jezero, je bil med letoma 1955 in 1982 eden od največjih odprtih rudnikov bakra v ZDA. 

Ko so rudnik zaprli, se je v njem začela nabirati voda. To se je zgodilo zato, ker so med obratovanjem rudnika naleteli na več izvirov podtalnice, a so to vodo s črpalkami preusmerili drugam. Potrebe po prečrpavanju vode pa po opustitvi rudnika ni bilo več.

Do jezera Berkeley Pit ne more priti vsak, saj je zaščiteno z visoko ograjo. | Foto: Thinkstock Do jezera Berkeley Pit ne more priti vsak, saj je zaščiteno z visoko ograjo. Foto: Thinkstock

Gladina enega od najbolj strupenih jezer na svetu le nekaj sto metrov od družinskih sosesk

Težava, o kateri takrat niso preveč razmišljali, je bila, da je nabirajoča se voda iz razgaljenih mineralov po stenah rudnika začela prinašati celo vrsto škodljivih snovi. Jezero je danes rdečkasto-rjave barve, saj voda vsebuje ogromno železa ter visoko koncentracijo bakra, kadmija in zelo strupenega arzena. 

Bazen strupov se nahaja v neposredni bližini stanovanjskih sosesk mesta Butte. | Foto: Thinkstock Bazen strupov se nahaja v neposredni bližini stanovanjskih sosesk mesta Butte. Foto: Thinkstock

Kraj, kamor prihajajo umret ptice

Prvi večji incident se je na jezeru zgodil leta 1995. Zgodil se je podoben scenarij kot letos: okoljevarstveniki so našteli 342 mrtvih gosi, ki so zatočišče med viharjem iskale na gladini strupene mlakuže Berkeley Pit. 

Letos je bilo gosjih žrtev ogromno. Tiskovna agencija AP je poročala, da so številni ljudje opazili velikansko jato gosi, štela naj bi več kot 25 tisoč primerkov, ki je med snežnim viharjem letela naravnost proti jezeru.

Okoljevarstveniki ugibajo, da so gosi letos na vzhod (največjo populacijo ameriških gosi najdemo na severovzhodu ZDA, prezimit odhajajo na vzhodno obalo) letele pozneje kot po navadi, ker je bilo zadnjih nekaj zim v Montani nenavadno toplih. | Foto: Reuters Okoljevarstveniki ugibajo, da so gosi letos na vzhod (največjo populacijo ameriških gosi najdemo na severovzhodu ZDA, prezimit odhajajo na vzhodno obalo) letele pozneje kot po navadi, ker je bilo zadnjih nekaj zim v Montani nenavadno toplih. Foto: Reuters

Zaposleni pri jezeru, ki danes še vedno zahteva vzdrževanje, obenem pa je tudi turistična atrakcija - za dva dolarja si ga je mogoče ogledati dovolj od blizu, da zavohaš strupe - so gosi poskusili odvrniti z zelo močno svetlobo, zvoki, celo streljanem v zrak, a neuspešno.

Večina gosi je pristala na jezeru. Zaradi zastrupitve jih je umrlo več tisoč, nekatera poročila navajajo tudi številko 10 tisoč. | Foto: Thinkstock Večina gosi je pristala na jezeru. Zaradi zastrupitve jih je umrlo več tisoč, nekatera poročila navajajo tudi številko 10 tisoč. Foto: Thinkstock

Incident bo pod drobnogled zdaj vzela ameriška agencija za varstvo okolja EPA. Če njihova preiskava pokaže, da so ptice umrle zaradi nezadostnih prizadevanj za odganjanje ptic, naftno družbo ARCO, ki danes upravlja jezero in okolico, čaka globa, poroča ameriški medij ABC News. 

Katero pa je najbolj strupeno jezero na svetu?

Če je kriterij za podelitev te nagrade koncentracija smrtonosnih snovi v jezerski vodi, je zmagovalec rusko jezero Karačaj. Leži (vsaj ležalo je, nekatere satelitske slike namreč kažejo, da je jezero skoraj popolnoma zasuto) na območju gorovja Ural, ki neuradno ločuje evropski in azijski del Rusije. 


Sovjetska zveza je jezero Karačaj od leta 1951 uporabljala kot smetišče za radioaktivne odpadke, ki so nastali pri poskusih z jedrskim orožjem in v jedrskih elektrarnah. Usedlina na dnu jezera je pravzaprav en sam velik jedrski odpadek.  | Foto: Thinkstock Sovjetska zveza je jezero Karačaj od leta 1951 uporabljala kot smetišče za radioaktivne odpadke, ki so nastali pri poskusih z jedrskim orožjem in v jedrskih elektrarnah. Usedlina na dnu jezera je pravzaprav en sam velik jedrski odpadek.  Foto: Thinkstock

Človek, ki bi se jezeru približal samo za pet minut, bi prejel dovolj radioaktivnega sevanja, da bi lahko umrl. Če bi na bregu jezera vztrajal eno uro, pa bi zaradi posledic sevanja zagotovo umrl. | Foto: Thinkstock Človek, ki bi se jezeru približal samo za pet minut, bi prejel dovolj radioaktivnega sevanja, da bi lahko umrl. Če bi na bregu jezera vztrajal eno uro, pa bi zaradi posledic sevanja zagotovo umrl. Foto: Thinkstock