Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
1. 1. 2018,
13.10

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bitcoin Ethereum Ripple Bitcoin Cash kriptovaluta 2018

Ponedeljek, 1. 1. 2018, 13.10

6 let, 3 mesece

Kaj prinaša 2018 - nove rekorde ali spektakularno sesutje?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Za bitcoinom, vodilno digitalno valuto, je noro leto. Cena bitcoina je od 1. januarja 2017 do danes zrasla za več kot 1.400 odstotkov, na neki točki je bila rast celo blizu 2.000-odstotna. Bitcoin je postal ena glavnih medijskih tematik, v gostilni pa vsak pozna koga, ki naj bi obogatel z vlaganjem v ta internetni denar. Kaj bitcoin čaka v letu 2018, novi cenovni rekordi ali pok balončka? To je praktično nemogoče napovedati, lahko pa ugibamo. 

Preverili smo, kaj bitcoinu za leto 2018 napovedujejo svetovni finančni strokovnjaki in poznavalci kriptovalut, ter njihove prerokbe strnili v spodnji prispevek.  | Foto: Reuters Preverili smo, kaj bitcoinu za leto 2018 napovedujejo svetovni finančni strokovnjaki in poznavalci kriptovalut, ter njihove prerokbe strnili v spodnji prispevek.  Foto: Reuters

Cena bitcoina bo v letu 2018 zrasla do novih višav, a ne bo šlo brez velikih padcev

Splošen konsenz med finančnimi strokovnjaki je, da je nemogoče napovedati, kako visoko bo zrasel ali kako nizko bo padel bitcoin, saj je digitalna valuta že večkrat pokazala svojo izredno volatilnost in občutljivost tudi na najmanjše dejavnike, ki bi lahko vplivali na njeno ceno. 

Napovedi o tem, do kam se lahko bitcoin - v letu 2017 je z malce manj kot 1.000 ameriških dolarjev zrasel celo skoraj do 20.000 dolarjev, trenutno pa se je cena stabilizirala pri okrog 15.000 dolarjih - povzpne v letu 2018, se zato razlikujejo. 

Takole se je cena bitcoina vzpenjala v zadnjih dvanajstih mesecih.  |  Foto: Coinmarketcap.com | Foto: Takole se je cena bitcoina vzpenjala v zadnjih dvanajstih mesecih. | Foto: Coinmarketcap.com

Cointelegraph, vodilni medij za vse, kar je povezano s kriptovalutami, predvideva, da se lahko cena bitcoina v letu 2018 povzpne do 28 tisoč ameriških dolarjev. 

Podobno ceno so napovedali v finančnem podjetju RoboForex, po poročanju medija CNBC pa nekateri finančni strokovnjaki pričakujejo tudi rast bitcoina do 60 tisoč ameriških dolarjev.

Strokovnjaki so si bolj ali manj enotni, da leta 2018 najverjetneje še ne bomo priča poku tako imenovanega bitcoinovega balončka oziroma krizi, ki bi povzročila panično množično prodajo bitcoina, katerega cena bi se zaradi tega ali onega razloga začela spuščati proti ničli.  | Foto: Reuters Strokovnjaki so si bolj ali manj enotni, da leta 2018 najverjetneje še ne bomo priča poku tako imenovanega bitcoinovega balončka oziroma krizi, ki bi povzročila panično množično prodajo bitcoina, katerega cena bi se zaradi tega ali onega razloga začela spuščati proti ničli.  Foto: Reuters

Analitiki podjetja DataTrekResearch, za katere dela Nick Colas, prvi poslovnež z Wall Streeta, ki je prepoznal potencial bitcoina, medtem pričakujejo, da bo cena bitcoina v prihodnjem letu večkrat padla tudi za do 40 odstotkov, a se nazadnje vendarle ustalila nad 20 tisoč dolarji. Podoben padec je bitcoin sicer doživel ravno prejšnji teden. 

Bitcoin ne bo več prva violina, prehitele ga bodo alternativne kriptovalute

Eksplozivna rast bitcoina v letu 2017 je bila vlečni konj za številne druge kriptovalute, katerih cene so podobno kot bitcoinova letos zrasle tudi za več tisoč odstotkov. Poznavalci kriptivalut napovedujejo, da bodo ravno ti alternativni "kovanci" v letu 2018 bitcoinu vzeli primat najbolj vroče digitalne valute, saj imajo v primerjavi z bitcoinom več prednosti. 

Za vlagatelje v kriptovalute sta bila ob bitcoinu v zadnjih mesecih še posebej zanimiva ethereum in ripple. Kliknite na fotografijo, da izveste, zakaj.  | Foto: Reuters Za vlagatelje v kriptovalute sta bila ob bitcoinu v zadnjih mesecih še posebej zanimiva ethereum in ripple. Kliknite na fotografijo, da izveste, zakaj. Foto: Reuters

Največja kritika bitcoina danes je zastarela in počasna tehnologija, na kateri je zgrajen. Brez nujno potrebne nadgradnje ne more prebaviti tolikšnega številka špekulantov in vlagateljev, ki so letos vstopili v svet bitcoina, zato so transakcije valute postale počasne in drage.

Druge kriptovalute, v prvi vrsti ethereum, bitcoinov najbližji zasledovalec glede na skupno tržno vrednost vseh kovancev v obtoku, so na tem področju bolj napredne in omogočajo veliko večje število hkratnih transakcij. 

Bitcoin tare tudi notranjepolitični razdor v skupnosti, ki bdi nad njegovim omrežjem. Tradicionalisti se zavzemajo za ohranitev bitcoinove infrastrukture takšne, kot je, medtem ko jo progresivni razvijalci želijo nadgraditi z novo tehnologijo, ki bi bitcoinu omogočila upravljanje eksponentno večjega števila transakcij hkrati. Dokler ne bo tako, bodo bitcoin najverjetneje še naprej zapuščala velika imena

Skupnosti razvijalcev drugih kriptovalut so medtem malce bolj enotne in odprte do uvajanja izboljšav, pa tudi do sklepanja partnerstev s finančnimi ustanovami, na primer bankami (kriptovaluti ethereum in rippple), čemur bitcoin do zdaj ni bil najbolj naklonjen.

Bitcoin bo v prihodnosti morda nadgrajen z novo tehnologijo, a tudi če ne bo in ga konkurenca povozi, njegova vrednost najverjetneje še ne bo kmalu padla. Ne le, da njegova tehnologija vendarle zagotavlja določeno mero stabilnosti, saj v zadnjih devetih letih, odkar obstaja, še ni imela večjih težav, vseh bitcoinov v obtoku bo le 21 milijonov (in verjetno še nekaj milijonov manj, saj so se izgubili - klikni fotografijo za zgodbo), kar bo v prihodnosti zagotavljalo določeno ekskluzivnost in s tem tudi ohranjanje vrednosti.   | Foto: Reuters Bitcoin bo v prihodnosti morda nadgrajen z novo tehnologijo, a tudi če ne bo in ga konkurenca povozi, njegova vrednost najverjetneje še ne bo kmalu padla. Ne le, da njegova tehnologija vendarle zagotavlja določeno mero stabilnosti, saj v zadnjih devetih letih, odkar obstaja, še ni imela večjih težav, vseh bitcoinov v obtoku bo le 21 milijonov (in verjetno še nekaj milijonov manj, saj so se izgubili - klikni fotografijo za zgodbo), kar bo v prihodnosti zagotavljalo določeno ekskluzivnost in s tem tudi ohranjanje vrednosti.   Foto: Reuters

Politični konflikt lahko povzroči poskus regulacije ali celo popolno prepoved trgovanja z bitcoini

Sliši se malo verjetno, a poznavalci področja kriptovalut ugibajo, da bi točno določen politični konflikt, ki se bo po letošnji eskalaciji najverjetneje nadaljeval tudi prihodnje leto, v najslabšem primeru lahko povzročil tudi popolno prepoved trgovanja z bitcoini.

Gre za konflikt med Severno Korejo ter ZDA, Južno Korejo in drugimi državami razvitega Zahoda. Več medijev je letos poročalo o tem, da bitcoin postaja čedalje bolj pomemben nov vir kapitala za režim Kim Džong Una. Vrstijo se poročila o severnokorejskih hekerskih napadih na borze z bitcoini in krajah te digitalne valute, Severna Koreja naj bi zagnala tudi svoje računalniške sisteme za pridobivanje bitcoinov.

Severnokorejsko zanimanje za bitcoin in druge valute je tako veliko, da naj bi Kim Džong Un pred kratkim pooblastil začetek izvajanja posebnih univerzitetnih izobraževanj o tem, kako jih pridobiti in kako jih prodajati.  | Foto: Reuters Severnokorejsko zanimanje za bitcoin in druge valute je tako veliko, da naj bi Kim Džong Un pred kratkim pooblastil začetek izvajanja posebnih univerzitetnih izobraževanj o tem, kako jih pridobiti in kako jih prodajati. Foto: Reuters

Ker Zahod, v prvi vrsti Washington, Severne Koreje ne more kar izključiti iz tako imenovane verige podatkovnih blokov, na kateri temelji valuta bitcoin, saj gre za decentraliziran sistem brez osrednjega regulatorja, se lahko v primeru resnega nadaljnjega poglabljanja konflikta zgodi tudi, da bo to sankcijo nadomestil poziv k prepovedi bitcoina za vse, ne le za Severno Korejo. Možnosti za to so sicer zelo majhne. 


Preberite tudi:

Leto 2017 je bilo živ dolgčas v primerjavi s tem, kar nas čaka v letu 2018

Ne spreglejte