Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
28. 11. 2013,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije Skupina Telekom Slovenije

Četrtek, 28. 11. 2013, 11.35

8 let

Pričakovanja za leto 2013 ostajajo nespremenjena (video)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih letošnjih mesecih poslovala z višjim dobičkom kot v enakem lanskem obdobju.

Poslovanja prvotnih telekomunikacijskih operaterjev zelo dobro sledijo trendu bruto družbenega proizvoda okolja, v katerem poslujejo. Čeprav Slovenija poleg Cipra ostaja edina država, ki ji tudi za prihodnje leto napovedujejo padec bruto družbenega proizvoda, je Telekom Slovenije v letošnjih devetih mesecih ustvaril za en odstotek več poslovnih prihodkov kot v enakem lanskem obdobju, je povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe.

Rast Skupine na vseh segmentih Skobe je povedal tudi, da Skupina Telekom Slovenije raste na vseh segmentih poslovanja, saj se je skupno število mobilnih uporabnikov na vseh trgih, kjer posluje, od začetka leta do zadnjega dne septembra povečalo za sedem odstotkov (na 2.234.166), v istem obdobju se je število stacionarnih širokopasovnih priključkov povečalo za dva odstotka (na 348.786), število televizijskih priključkov pa za 12 odstotkov (na 313.965). "A kljub spodbudni rasti prihodki na uporabnika padajo," je na aktualne razmere opozoril Skobe.

Telekom Slovenije se po Skobetovih besedah vedno bolj uveljavlja kot regionalni operater in ne zgolj kot skupek lokalnih operaterjev. Zadovoljno ugotavljajo, da poslovanje makedonskega operaterja one prehaja v zelene številke, kosovski operater iPKO pa raste nad pričakovanji. Glede morebitnega vstopa na nove trge ali izhoda z obstoječih je Skobe pojasnil, da ostaja strategija nespremenjena: "Naš cilj je, da smo na vseh trgih prvi ali prvi alternativni telekomunikacijski operater. Če nekje tega cilja ne bomo mogli uresničiti, se bomo umaknili." S tem je tudi pojasnil umik Telekoma Slovenije z albanskega trga pred dvema mesecema.

Nadaljevali bodo obvladovanje stroškov V Telekomu Slovenije bodo nadaljevali prizadevanja za obvladovanje stroškov, pri čemer niti kadrovske zadeve ne bodo mogle biti izvzete. Uprava pripravlja svoje predloge, ki bodo gotovo vsebovali racionalizacijo, in jih bo potem usklajevala s socialnimi partnerji, je povedal Skobe. Prvi mož Telekoma je še povedal, da ne pričakuje nikakršnih sprememb glede poteka prodaje državnega deleža Telekoma Slovenije zaradi spremembe vodstva Slovenske odškodninske družbe.

Pričakovanja za leto 2013 ostajajo nespremenjena še od začetka leta: 50 milijonov evrov čistega poslovnega izida. "Že takrat smo postavili drzne napovedi in pri tem ostajamo, morda jih bomo celo za malenkost presegli," je optimističen Skobe.

Ne spreglejte