Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
23. 12. 2016,
14.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

1

Natisni članek

MacBook Apple prenosni računalniki

Petek, 23. 12. 2016, 14.38

6 let, 7 mesecev

Poraz, kakršnega Apple še ni doživel

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

1

MacBook Pro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvič se je zgodilo, da nova generacija Applovega prenosnega računalnika MacBook Pro ni prejela priporočila za nakup publikacije Consumer Reports, ki temeljito preizkusi praktično vsak nov kos potrošniške elektronike. 

Glavni razlog za to, da letos ni priporočila, je muhasta baterija novih MacBookov Pro. Pri Consumer Reports so ugotovili, da se izprazni veliko prehitro. Apple v opisu računalnika namreč navaja, da baterija zdrži do deset ur intenzivne uporabe, precej uporabnikov pa medtem toži, da se izprazni po treh, nekaterim celo po samo dveh urah. 

Baterija dela tako, kot piha veter

To so bili sicer skrajni primeri, a dejstvo je, da baterija novih MacBookov Pro deluje skoraj tako, kot piha veter, zatrjujejo pri Consumer Reports.

Model s 13-palčnim zaslonom je v več preizkusih najprej brez polnjenja zdržal 16 ur, nato 12,75 ure, na koncu pa samo 3,75 ure. Drug model računalnika je na enem testu umrl šele po skoraj 20 urah, pri naslednjem pa nato že po 4,5 ure, v preizkusu navaja Consumer Reports

MacBook Pro je na voljo v različicah s 13- oziroma 15-palčnim zaslonom. | Foto: Reuters MacBook Pro je na voljo v različicah s 13- oziroma 15-palčnim zaslonom. Foto: Reuters

Posodobitev operacijskega sistema ni odpravila težav

Apple je pred kratkim potiho izdal popravek za operacijski sistem macOS Sierra, ki je odpravil več težav, med drugim naj bi tudi popravil baterijo. Razlog za izdajo popravka je bilo med drugim tudi tarnanje uporabnikov, ki so kupili nove MacBooke Pro, na uradnih Applovih forumih. A popravek težave z baterijo ni odpravil, trdijo pri Consumer Reports. 

Touch Bar, zaslon na dotik, ki uporabniku omogoča hitro spreminjanje nastavitev, lahko pa si ga programira tudi tako, kot želi sam, je eden glavnih prodajnih adutov nove generacije MacBooka Pro.  | Foto: Reuters Touch Bar, zaslon na dotik, ki uporabniku omogoča hitro spreminjanje nastavitev, lahko pa si ga programira tudi tako, kot želi sam, je eden glavnih prodajnih adutov nove generacije MacBooka Pro. Foto: Reuters

Kaj pomeni, da Consumer Reports novi napravi ne da svojega priporočila

Priporočilo Consumer Reports lahko neposredno vpliva na boljšo prodajo naprave, ki ga je prejela. V konkretnem primeru MacBooka Pro, za katerega je Apple zagotovo pričakoval, da bo prejel priporočilo, a ga ni pa lahko vpliva na slabšo prodajo.

 Publikacija Consumer Reports, ki izhaja že od leta 1936, ima danes več kot 7 milijonov naročnikov. Za priporočila pri nakupu nove elektronike ji mnogi zaupajo zato, ker gre za popolnoma neodvisen medij. Pri Consumer Reports namreč ne sprejemajo denarja od oglaševalcev, opremo za vse teste pa kupijo sami. 

Ne spreglejte