Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
7. 9. 2017,
9.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Samsung Apple Huawei pametni telefon

Četrtek, 7. 9. 2017, 9.35

6 let, 6 mesecev

Huawei zdaj proda več pametnih telefonov kot veliki Apple

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Kitajsko podjetje Huawei je po številu prodanih pametnih telefonov prvič prehitelo ameriški Apple in se zavihtelo na drugo mesto največjih svetovnih znamk mobilnih naprav. Čeprav bo uvrstitev morda kratkotrajna, saj bo Apple kmalu predstavil nove telefone iPhone, je dosežek pokazatelj Huaweieve izredno hitre rasti. Na prvem mestu je še vedno Samsung. 

Svetovni vzpon znamke Huawei se je začel, ko je pred nekaj leti s pametnimi telefoni serije P in Mate prodrla na evropski trg. Apple je medtem nedotakljiv na domačem trgu, v ZDA, velik prodor pa mu je leta 2014 s pametnima telefonoma iPhone 6 in 6 Plus uspel tudi v Huaweievi domovini, na Kitajskem. | Foto: Counterpoint Research Svetovni vzpon znamke Huawei se je začel, ko je pred nekaj leti s pametnimi telefoni serije P in Mate prodrla na evropski trg. Apple je medtem nedotakljiv na domačem trgu, v ZDA, velik prodor pa mu je leta 2014 s pametnima telefonoma iPhone 6 in 6 Plus uspel tudi v Huaweievi domovini, na Kitajskem. Foto: Counterpoint Research

Huawei je junija in julija prodal več pametnih telefonov kot Apple, je pokazala raziskava analitičnega podjetja Counterpoint Research. Rezultati za avgust še niso znani, a je bil Huawei tudi ta mesec skoraj zagotovo pred Applom, še navaja Counterpoint Research. 

Uspešna prodaja, ki je Kitajcem omogočila skok pred ameriško Jabolko, je predvsem odraz agresivnega in inovativnega oglaševanja ter dejstva, da podjetje Huawei v zadnjih letih ogromno vlaga v razvoj novih tehnologij.

Pametni telefoni znamke Huawei in njene sestrske znamke Honor so med uporabniki priljubljeni predvsem zaradi velikih zaslonov, zelo dobrih fotoaparatov in ponudbe v širokem cenovnem razponu. | Foto: Matic Tomšič Pametni telefoni znamke Huawei in njene sestrske znamke Honor so med uporabniki priljubljeni predvsem zaradi velikih zaslonov, zelo dobrih fotoaparatov in ponudbe v širokem cenovnem razponu. Foto: Matic Tomšič

Zakaj Appla ne bi smelo skrbeti

Apple si zaradi padca na tretje mesto največjih svetovnih proizvajalcev pametnih telefonov ne bi smel beliti las. Njegova iPhone 7 in iPhone 7 Plus sta namreč še vedno najbolje prodajana pametna telefona na svetu (vir). Sledijo jima kitajska Oppo R11 in A57, Samsung Galaxy S8, Xiaomi Redmi Note 4X in Samsung Galaxy S8 Plus. 

iPhone 7 (desno) in iPhone 7 Plus (levo) sta najbolje prodajana pametna telefona na planetu. Prvi ima štiriodstotni tržni delež, drugi 2,9-odstotnega. Apple ima v prvi deseterici največjih telefonskih prodajnih uspešnic v zadnjih mesecih na devetem mestu še enega predstavnika, in sicer iPhone 6 iz leta 2014, ki ima 1,6-odstotni tržni delež. | Foto: Reuters iPhone 7 (desno) in iPhone 7 Plus (levo) sta najbolje prodajana pametna telefona na planetu. Prvi ima štiriodstotni tržni delež, drugi 2,9-odstotnega. Apple ima v prvi deseterici največjih telefonskih prodajnih uspešnic v zadnjih mesecih na devetem mestu še enega predstavnika, in sicer iPhone 6 iz leta 2014, ki ima 1,6-odstotni tržni delež. Foto: Reuters

Huawei ima celo vojsko, Apple dva ali tri "specialce"

Huawei med desetimi najbolje prodajanimi pametnimi telefoni na svetu sploh nima svojega predstavnika. Razlog za to je zelo raznolik Huaweiev portfelj, saj podjetje na leto izda več deset pametnih telefonov.

Apple medtem vsako leto predstavi dva ali tri nove modele iPhone. V smer čedalje manjše razdrobljenosti ponudbe se pomikajo tudi kitajska Xiaomi in Oppo ter tudi Samsung, ki počasi zapušča nizkocenovni segment in se osredotoča na srednji in premijski razred.

Apple bo imel kmalu priložnost, da znova prehiti Huawei. Za 12. september je napovedana predstavitev novih naprav znamke Apple, skoraj zagotovo bo šlo za pametne telefone iPhone. Zadnje trimesečje vsakega leta je za Apple, ki nove pametne telefone tradicionalno izdaja jeseni, prodajno zelo močno obdobje. Tudi Huawei za letos še ni vrgel puške v koruzo, pričakujemo namreč predstavitev premijskega pametnega telefona Mate 10. | Foto: Reuters Apple bo imel kmalu priložnost, da znova prehiti Huawei. Za 12. september je napovedana predstavitev novih naprav znamke Apple, skoraj zagotovo bo šlo za pametne telefone iPhone. Zadnje trimesečje vsakega leta je za Apple, ki nove pametne telefone tradicionalno izdaja jeseni, prodajno zelo močno obdobje. Tudi Huawei za letos še ni vrgel puške v koruzo, pričakujemo namreč predstavitev premijskega pametnega telefona Mate 10. Foto: Reuters

Nedotakljivi Samsung

Južnokorejski Samsung je še vedno nesporna številka ena na seznamu največjih svetovnih proizvajalcev in prodajalcev pametnih telefonov.

Graf tržnih deležev proizvajalec pametnih telefonov Samsung (modra), Apple (siva) in Huawei (rdeča) od septembra 2016 do julija 2017. | Foto: Counterpoint Research Graf tržnih deležev proizvajalec pametnih telefonov Samsung (modra), Apple (siva) in Huawei (rdeča) od septembra 2016 do julija 2017. Foto: Counterpoint Research

Po podatkih podjetja Counterpoint Research ima Samsung malce več kot 20-odstotni tržni delež, medtem ko imata Huawei in Apple vsak približno 12-odstotnega. 


Preberite tudi:

Test pametnega telefona Huawei P10 Plus

Test pametnega telefona Huawei Mate 9

Test pametnega telefona Honor 9

Test pametnega telefona iPhone 7

Test pametnega telefona Samsung Galaxy S8 Plus

Ne spreglejte