Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 9. 2017,
18.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Natisni članek

Mark Notton IFA 2017 intervju pametna ura nosljive naprave pametni telefoni Samsung Galaxy Note 8 Samsung

Torek, 5. 9. 2017, 18.12

6 let, 6 mesecev

Intervju: Mark Notton, direktor portfelja mobilnih naprav in komercialne strategije Samsung Europe

Enotna evropska strategija? Zelo težko, ampak je mogoče!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Mark Notton, intervju | Foto Vladimir Mrvoš

Foto: Vladimir Mrvoš

Ko tehnologija v izdelkih navdušuje, se uporabniki lažje odločajo za nakup, nam je povedal sogovornik, ki oblikuje evropsko ponudbo in strategijo pametnih telefonov ter drugih mobilnih naprav za enega izmed največjih proizvajalcev zabavne elektronike na svetu, Samsung.

Mark Notton je mož, ki je pri evropskem delu Samsunga zadolžen za portfelj mobilnih naprav, kot so pametni telefoni, phableti in tablice. Srečali smo ga na letošnjem sejmu IFA v Berlinu, kjer med tokratnimi Samsungovimi novostmi mobilne naprave sicer niso imele glavne vloge, a so vendarle izjemno pomemben del njihove ponudbe in prihodkov.

Številke ostajajo skrivnost, z deleži se radi pohvalijo

Notton vodi skupino ljudi, ki oblikuje portfelj mobilnih naprav za evropski trg in ob tem tudi strategijo, kako s temi izdelki ohranjati visoke tržne deleže in prednosti pred tekmeci.

O obsegu poslovanja nam ni želel izdati podrobnosti, naštel nam je vrsto držav, kjer je Samsung z eno ali več skupinami izdelkov na najvišji stopnički ali vsaj med prvimi tremi.

Nismo se mogli izogniti novemu phabletu Samsung Galaxy Note 8 (v sredini), katerega predprodaja pri nas že poteka, redna prodaja pa se bo začela 15. septembra. Pričakovanja so velika, tako pri bralcih kot pri uporabnikih. | Foto: Srdjan Cvjetović Nismo se mogli izogniti novemu phabletu Samsung Galaxy Note 8 (v sredini), katerega predprodaja pri nas že poteka, redna prodaja pa se bo začela 15. septembra. Pričakovanja so velika, tako pri bralcih kot pri uporabnikih. Foto: Srdjan Cvjetović

Osem je lahko srečnejša številka od sedem

Seveda beseda ni mogla mimo novega phableta Samsung Galaxy Note 8, katerega predprodaja pri nas že poteka, redna prodaja pa se bo začela 15. septembra. Od njega veliko pričakuje tako Samsung kot uporabniki, ki so lani ostali brez sedme generacije phableta Note zaradi akumulatorskih težav v, kot nam je sogovornik povedal, 182 napravah v 3,5-milijonskem naboru izdelanih phabletov Note 7.

Osmica, zagotavlja naš sogovornik, ima veliko tehnoloških izboljšav, ki jih Note 7 še ni mogel imeti, tudi kar zadeva upravljanje energije.

"Uporabniki svoje naprave različno uporabljajo, zato ne bodo vsem pomembne enake stvari." | Foto: Srdjan Cvjetović "Uporabniki svoje naprave različno uporabljajo, zato ne bodo vsem pomembne enake stvari." Foto: Srdjan Cvjetović Note 8 je naprava za 999 evrov, kar ni malo denarja. Kaj prepriča ljudi, da odštejejo toliko denarja za mobilno napravo?

Kombinacija dejavnikov. Vedno moramo zagotoviti najnovejšo vrhunsko tehnologijo in inovacije, ki bodo uporabnike prepričale o nakupu in nadgradnji. Pomembni sta tudi oblika, estetika, naprave morajo biti lepe. Uporabniki morajo biti prepričani, da je njihova odločitev za nakup pravilna.

Kaj ocenjujete ali pričakujete, da bomo uporabniki najbolj cenili pri tej novi napravi?

Uporabniki svoje naprave različno uporabljajo, zato ne bodo vsem pomembne enake stvari. Menim, da je eden od glavnih razlogov, zakaj uporabniki kupujejo phablete, da so intenzivni uporabniki medijev. Pretočni video, televizijske vsebine, celo samo večpredstavnost na spletnih straneh. Velik zaslon od roba do roba pri tem zagotavlja izjemno izkušnjo.

Koliko so za Samsung pomembni uporabniki srednjega in vstopnega razreda naprav?

Če pogledamo panožne napovedi, premijskim napravam napovedujejo nadaljevanje rasti. Mi smo pred leti izstopili s področja naprav za manj zahtevne, ker smo videli, da se ta trg krči. Očitno uporabniki želijo več tehnologije, zmogljivejše naprave.

"Inovacije se bodo nadaljevale, napredovali bomo, delali nove korake, a podrobnosti vam še ne morem razkriti." | Foto: Srdjan Cvjetović "Inovacije se bodo nadaljevale, napredovali bomo, delali nove korake, a podrobnosti vam še ne morem razkriti." Foto: Srdjan Cvjetović Torej ste ta segment prepustili manj znanim kitajskim znamkam?

Na to, kdo ga bo prevzel, mi ne moremo vplivati, a je jasno, da je bila naša odločitev o izhodu iz segmenta osnovnih naprav in poudarku na premijskih napravah, ki smo jo sprejeli pred nekaj leti, strateško upravičena. Rezultati to potrjujejo, mi pa bomo še naprej spremljali razmere in temu ustrezno določali strategijo.

Kakšna je zdaj vaša strategija?

Temelji na pravem razmerju med napravami srednjega razreda in premijskimi napravami ter močnimi izdelki v obeh kategorijah.

Katerega najpomembnejšega uporabniškega pričakovanja še niste dokončno izpolnili?

Kar se nam zdi, da je uporabnikom najpomembnejše, kar najbolj pogrešajo, je trajanje akumulatorja. Ne le uporabniki, tudi stroka potrjuje, da na področju baterij in akumulatorjev inovacije v zadnjih letih niso sledile tako hitro kot na drugih področjih.

"Kar se nam zdi, da je uporabnikom najpomembnejše, kar najbolj pogrešajo, je trajanje akumulatorja. Ne le uporabniki, tudi stroka potrjuje, da na področju baterij in akumulatorjev inovacije v zadnjih letih niso sledile tako hitro kot na drugih področjih." | Foto: Srdjan Cvjetović "Kar se nam zdi, da je uporabnikom najpomembnejše, kar najbolj pogrešajo, je trajanje akumulatorja. Ne le uporabniki, tudi stroka potrjuje, da na področju baterij in akumulatorjev inovacije v zadnjih letih niso sledile tako hitro kot na drugih področjih." Foto: Srdjan Cvjetović Kdaj potem lahko končno pričakujemo izboljšave na tem področju?

To težavo smo do zdaj naslavljali predvsem programsko. V napravah imamo način varčne porabe energije, naprava gre ponoči lahko v način spanja in tako podaljša trajanje med vtičnicama. Imamo tehnologije hitrega polnjenja, ki zmanjšajo odvisnost od vtičnic. Dokler tehnologije akumulatorjev niso dovolj napredne, moramo uporabnikom, ki potrebujejo energijo za svoje naprave, to zagotoviti na druge načine, denimo s programskimi inovacijami in hitrim polnjenjem.

Ali so pametni telefoni res še vedno – telefoni? Ali bo prihodnost teh naprav v novih funkcijah ali v boljšem izvajanju obstoječih? Konkretno, kaj nam lahko prinese Galaxy S9?

Trg teh naprav raste – ne zelo, ampak vendarle raste, zlasti v premijskem delu. Inovacije se bodo nadaljevale, napredovali bomo, delali nove korake, a vam podrobnosti še ne morem razkriti. Imamo močne razvojne in raziskovalne oddelke, ki jim namenjamo veliko denarja za ustvarjanje napredka na vseh področjih mobilnih naprav, od programske opreme do procesorjev.

"Če pogledamo panožne napovedi, premijskim napravam napovedujejo nadaljevanje rasti. Mi smo pred leti izstopili s področja naprav za manj zahtevne, ker smo videli, da se ta trg krči. Očitno uporabniki želijo več tehnologije, zmogljivejše naprave." | Foto: Srdjan Cvjetović "Če pogledamo panožne napovedi, premijskim napravam napovedujejo nadaljevanje rasti. Mi smo pred leti izstopili s področja naprav za manj zahtevne, ker smo videli, da se ta trg krči. Očitno uporabniki želijo več tehnologije, zmogljivejše naprave." Foto: Srdjan Cvjetović

Kako pogosto zamenjate svoj mobilni telefon?

Dobro vprašanje. Dejal bi, da vsake tri mesece, a zato ker sem odgovoren za 49 različnih naprav in jih moram vse dobro poznati. Vsem se moram čim bolj enakovredno posvečati, ker so na vseh področjih tekmeci, ki nas skušajo prekositi. Ne morem si privoščiti samo premijskih telefonov razreda S in jih menjati enkrat letno, ker če ne vem, kaj lahko izboljšamo pri telefonih serij A in J, ne moremo biti dovolj konkurenčni v tem segmentu. Po vsem svetu imamo veliko sposobnih in predanih ljudi, ki skrbijo za našo konkurenčnost in zagotavljajo rast vseh segmentov naših izdelkov.

Katerega imate zdaj?

Galaxy J7. Moramo razumeti tudi uporabnike, ki jim je najpomembnejša cena, moramo razumeti tudi njihove izkušnje.

"Jaz sicer prav tako nisem človek, ki bi nosil tradicionalno uro, a ko tiste pametne ure nimam na zapestju, čutim, da mi nekaj manjka." | Foto: Srdjan Cvjetović "Jaz sicer prav tako nisem človek, ki bi nosil tradicionalno uro, a ko tiste pametne ure nimam na zapestju, čutim, da mi nekaj manjka." Foto: Srdjan Cvjetović Kako pogosto bi glede na vaše želje uporabniki menjali svoje pametne telefone?

Kolikor hočete (nasmeh). Toda resno: mi moramo uporabnikom zagotoviti dobre razloge za nadgradnjo. Eden od trendov, ki jih zaznamo na trgu, je, da so naprave vedno bolj tehnološko dovršene in zato dražje, zato imajo tu številni mobilni operaterji pomembno vlogo s svojimi programi nadgradnje. Nekateri omogočajo nakup najnovejših naprav celo vsako leto. Naša naloga je ustvariti privlačne nove naprave, v sodelovanju s partnerji pa s takšnimi programi tudi tistim, ki niso pripravljeni na nakup naprave v prosti prodaji vsaki dve leti, omogočamo ugodnejši nakup.

Če sem uporabnik lanskega premijskega telefona, zakaj bi želel že zdaj odšteti tisoč evrov za novi Note 8?

Ker je to najboljši telefon na trgu …

"Eden od trendov, ki jih zaznamo na trgu, je, da so naprave vedno bolj tehnološko dovršene in zato dražje, zato imajo tu številni mobilni operaterji pomembno vlogo s svojimi programi nadgradnje." Na fotografiji: Samsung Galaxy Note 8 | Foto: Reuters "Eden od trendov, ki jih zaznamo na trgu, je, da so naprave vedno bolj tehnološko dovršene in zato dražje, zato imajo tu številni mobilni operaterji pomembno vlogo s svojimi programi nadgradnje." Na fotografiji: Samsung Galaxy Note 8 Foto: Reuters

… V redu, ampak kaj me bo prepričalo, da je nadgradnja vredna toliko denarja?

Veliko več zaslona od roba do roba, bistvene izboljšave na pisalu S-Pen, ki je od nekdaj ena od glavnih značilnosti in prednosti phabletov Note. Vse to za veliko boljšo interakcijo z mediji in večjo ustvarjalnost. V prednaročilu podarimo tudi postajo DeX, ki je prav tako doživela mnogo izboljšav in zdaj omogoča izjemno celozaslonsko izkušnjo. Prav osupljivo je, kaj vse uporabnik lahko naredi z Note 8 že takoj ob nakupu. Ko uporabniki vidijo, kaj tehnologija lahko naredi, so takoj navdušeni, in to želijo poskusiti tudi sami. To pa je del naših nalog: da vedno presenečamo ljudi s tehnologijami, ki jim izboljšujejo življenje.

Odgovorni ste za Evropo. Ali je sploh mogoče obravnavati vse evropske države kot enak in edinstven trg?

Res so precejšnje razlike med evropskimi državami, in prav to je eden od mojih velikih izzivov: uskladiti in uveljaviti enotno evropsko strategijo …

… Ali je enotna evropska strategija sploh mogoča?

Da. Zelo težko, ampak je. V zadnjih letih smo ugotovili, da je to možno, čeprav so trgi posameznih držav zelo različni. Pri tem dela veliko ljudi na vseh teh trgih in moja vloga je, da jim prisluhnem, da sodelujem z njimi in da zagotovim, da smo na vseh trgih, ne glede na njihove razlike, uspešni. Mislim, da nam to uspeva.

"Naša naloga je, da vam, uporabnikom, z novimi izdelki in pripadajočimi storitvami zagotovimo vedno več razlogov, zakaj ne bi želeli sneti svoje pametne ure z roke." | Foto: Srdjan Cvjetović "Naša naloga je, da vam, uporabnikom, z novimi izdelki in pripadajočimi storitvami zagotovimo vedno več razlogov, zakaj ne bi želeli sneti svoje pametne ure z roke." Foto: Srdjan Cvjetović

Kako to dosegate?

Ves čas preučujemo svojo ponudbo, tudi dinamiko prilagajamo nasičenosti posameznega trga in kupni moči posameznikov. Vedeti moramo, da delamo prav za vsako posamezno državo in Evropo kot celoto, upoštevajoč, da so želje in pričakovanja v različnih državah lahko različni.

Kaj je po vaši oceni največja Samsungova novost na letošnjem sejmu IFA?

Ob vseh novostih na najrazličnejših področjih bi se, morda nekoliko sebično zaradi svoje vloge, odločil za nove pametne športne ure. Te nove nosljive naprave omogočajo uporabo med plavanjem, povezovanje s televizijo, kar med drugim omogoča vodeno vadbo pred zasloni. Pomembne so tudi izboljšave v zmogljivosti. A moram priznati, da me je navdušil tudi nov pralni stroj.

"Ko sem prvič slišal zanj (novi Samsungov pralni stroj, op. avt.), sem osupnil od navdušenja." | Foto: Srdjan Cvjetović "Ko sem prvič slišal zanj (novi Samsungov pralni stroj, op. avt.), sem osupnil od navdušenja." Foto: Srdjan Cvjetović

Da, kar nekaj pozornosti je pritegnil …

Ko sem prvič slišal zanj, sem osupnil od navdušenja. Mislim, da so res zelo redki, ki uživajo v pranju perila, a bodo vsi zagotovo srečni, da bodo za to porabili manj časa. Nismo še dosegli vsega, a je pridobivanje časa velik napredek. Menim, da bodo nove prednosti o nakupu novega pralnega stroja prepričale tudi tiste, ki imajo še delujočo, a staro napravo.

Vrniva se k nosljivim napravam – kaj bo prepričalo uporabnike, da jih posvojijo?

Nov način interakcije. Jaz sicer prav tako nisem človek, ki bi nosil tradicionalno uro, a ko tiste pametne ure nimam na svojem zapestju, čutim, da mi nekaj manjka. Te nove naprave lahko uporabljam kjerkoli, tudi pri plavanju, z njo tekmujem s svojimi kolegi, motivira me za rekreacijo, spremljam svoj napredek in svoje dosežke. Naša naloga je, da vam, uporabnikom, z novimi izdelki in pripadajočimi storitvami zagotovimo vedno več razlogov, zakaj ne bi želeli sneti svoje pametne ure z roke.

"Ko uporabniki vidijo, kaj tehnologija lahko naredi, so takoj navdušeni in to želijo poskusiti tudi sami. To pa je del naših nalog: da vedno presenečamo ljudi s tehnologijami, ki jim izboljšujejo življenje." | Foto: Vladimir Mrvoš "Ko uporabniki vidijo, kaj tehnologija lahko naredi, so takoj navdušeni in to želijo poskusiti tudi sami. To pa je del naših nalog: da vedno presenečamo ljudi s tehnologijami, ki jim izboljšujejo življenje." Foto: Vladimir Mrvoš

Ali poznate Slovenijo?

Pred štirimi leti sem bil v Ljubljani, kmalu pa me bo pot morda ponesla v Maribor, ker bo tam igralo moje priljubljeno moštvo – Liverpool. V Sloveniji sem se imel lepo, vzdušje je prijetno in sproščeno, a moram priznati, da je zame črkovanje imena slovenske prestolnice zelo težko – morda celo najtežje na svetu (nasmeh, op. a.).

Ne spreglejte