Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
2. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

4

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 prevara kraja identitete

Sobota, 2. 5. 2020, 4.00

3 leta, 12 mesecev

Razkrivamo podleže, ki med epidemijo ponujajo "ugodna" posojila

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

4

Evri, 500 evrov | Konec marca, ko je bila zaskrbljenost zaradi pandemije koronavirusa na vrhuncu, so strokovnjaki za informacijsko varnost opozarjali na goljufe, ki so se predstavljali za lažne dobavitelje zaščitne opreme in razkužil ali pa za predstavnike zdravstvenih organizacij, kot je NIJZ. Zdaj, ko se stanje marsikje umirja in se bodo počasi začele kazati ekonomske posledice dolge ohromitve gospodarstva, so se goljufi prilagodili in postali posojilodajalci.  | Foto Thinkstock

Konec marca, ko je bila zaskrbljenost zaradi pandemije koronavirusa na vrhuncu, so strokovnjaki za informacijsko varnost opozarjali na goljufe, ki so se predstavljali za lažne dobavitelje zaščitne opreme in razkužil ali pa za predstavnike zdravstvenih organizacij, kot je NIJZ. Zdaj, ko se stanje marsikje umirja in se bodo počasi začele kazati ekonomske posledice dolge ohromitve gospodarstva, so se goljufi prilagodili in postali posojilodajalci. 

Foto: Thinkstock

V času, ko je gospodarstvo zaradi epidemije koronavirusa v krču, so se pojavili lažni dobrotniki, ki prek e-pošte tudi Slovencem ponujajo dolgoročna posojila z nizkimi obrestnimi merami. Kdor poskusi vstopiti v pogodbeno razmerje z enim od njih, bo sčasoma ugotovil, da je bil žrtev prevare. Ne le, da bo luknja v njegovi denarnici zevala še bolj, goljufu bo na pladnju ponudil še nekaj dragocenejšega od denarja. 

Prek e-pošte je z nami v stik stopil nekdo, ki domnevno ponuja posojila z zgolj dvoodstotno fiksno obrestno mero in dobo odplačevanja do 30 let.

Znesek posojila, ki ga je mogoče najeti, sega od 2.000 pa vse do 800 tisoč evrov, kar najverjetneje pomeni, da ponudba ni bila naslovljena le na posameznike, temveč tudi na podjetja.

Mnogi bodo takoj opazili, da gre za poskus prevare, saj je sporočilo napisano v polomljeni slovenščini in najverjetneje prevedeno s katerim od spletnih prevajalnikov, kot je Google Translate. A pazljivi posamezniki niso ciljna skupina goljufov - njihove potencialne žrtve so najbolj obupani prejemniki sporočila, ki so se zaradi pandemije koronavirusa in ohromitve gospodarstva znašli v hudi finančni stiski in mrzlično iščejo načine, kako čim prej priti do denarja.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Mnogi bodo takoj opazili, da gre za poskus prevare, saj je sporočilo napisano v polomljeni slovenščini in najverjetneje prevedeno s katerim od spletnih prevajalnikov, kot je Google Translate. A pazljivi posamezniki niso ciljna skupina goljufov - njihove potencialne žrtve so najbolj obupani prejemniki sporočila, ki so se zaradi pandemije koronavirusa in ohromitve gospodarstva znašli v hudi finančni stiski in mrzlično iščejo načine, kako čim prej priti do denarja. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Da so prejele enako ali pa podobno e-poštno sporočilo, so nam potrdile še tri druge osebe. 

Čeprav je mogoče takoj opaziti več opozorilnih znakov, da gre v resnici za poskus goljufije - predvsem pomanjkljivo slovnico in dejstvo, da pošiljatelj uporablja brezplačni e-poštni naslov Gmail -, vsi nanje niso pozorni, kar je razkrilo tudi lansko poročilo o poskusih kibernetskih prevar v Sloveniji

Prevara Facebook
Novice Žrtve še kar iščejo po vsej Sloveniji, ne verjemite jim

Kaj se zgodi, če poskusiš najeti takšno posojilo?

S pošiljateljem ponudbe smo navezali stik in se poskusili dogovorili za najem posojila.

Izračun, ki ga potencialni žrtvi, ki prosi za 10.000 evrov z odplačilno dobo 36 mesecev, pošljejo goljufi. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Izračun, ki ga potencialni žrtvi, ki prosi za 10.000 evrov z odplačilno dobo 36 mesecev, pošljejo goljufi. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Goljufi računajo na to, da je njihova potencialna žrtev resnično obupana in da ji je pomemben samo denar, saj ne posredujejo nobenih informacij o tem, kdo je posojilodajalec.

Šele na naše prigovarjanje so v polomljeni slovenščini pojasnili, da so podjetje, ki ponuja posojila ljudem, ki so se zaradi pandemije bolezni covid-19 znašli v finančni stiski. Domnevno delajo z belgijsko banko AXA.

Volk iz Kijeva, Jakob Keselman
Novice "Volk iz Kijeva": obraz velike operacije, ki meri tudi na Slovence

Žrtev najprej prejme informativni izračun za odplačevanje zneska, ki si ga želi izposoditi, nato pa mora izpolniti obrazec s podatki, ki so potrebni za domnevno sklenitev pogodbe.

Z "obrazcem" goljufom v resnici na pladnju ponudi svoje osebne podatke, ki jih je mogoče zlorabiti za krajo identitete - sploh zato, ker lažni ponudnik posojila zahteva tudi kopijo osebnega dokumenta, kot sta osebna izkaznica in potni list, ali pa kopijo police življenjskega zavarovanja. 

O kraji identitet na Planet TV:

Izmenjava sporočil se na tej točki sicer ne konča, temveč se nadaljuje v klasično tako imenovano nigerijsko prevaro. Goljuf od žrtve namreč zahteva plačilo stroškov za odobritev posojila, ki znašajo 298 evrov.

Plačilo se izvede z nakazilom na tekoči račun nizozemske banke ING. Lastnik računa je nekdo z imenom Hr Jcfb Muijman. 

Fotografije osebnih dokumentov so za tiste spletne goljufe, ki vedo, kaj z njimi narediti, pogosto bolj dragocene od ukradenega denarja.  | Foto: Bojan Puhek Fotografije osebnih dokumentov so za tiste spletne goljufe, ki vedo, kaj z njimi narediti, pogosto bolj dragocene od ukradenega denarja. Foto: Bojan Puhek
Kot pri drugih primerih tovrstne goljufije je korespondence po tem koraku, če žrtev resnično nakaže denar, konec, ne pa nujno tudi nevarnosti. Ne pozabimo, da je žrtev prevarantom poslala tudi svoje osebne podatke skupaj s kopijo osebnega dokumenta.

To je mogoče zlorabiti na precej načinov, na primer za pranje denarja na borzah s kriptovalutami. Fotografije osebnih dokumentov je mogoče skupaj s svežnjem drugih podatkov o žrtvi prevare tudi prodati na internetnih črnih trgih, s katerimi so pogosto povezane obsežne mreže ponarejevalcev potnih listov in osebnih izkaznic. 

Preberite tudi:

Koronavirus
Novice Ne nasedajte zlonamernim sporočilom, ki obljubljajo zdravilo za koronavirus!
Telefon, Telefonski klic
Novice Kličejo tudi Slovence: telefonski klic, ki vam lahko močno pokvari dan
Deepnude
Novice Sporni "čudežni" program, ki lahko sleče vsako žensko: raje ga ne iščite
Trendi Prevara na Hvaru: rezervirali vilo za šest tisoč evrov, prišli na gradbišče #video
Ruja Ignatova
Novice Pravljic je konec: razkrita resnica o kriminalnem imperiju "kriptokraljice"
Damian Merlak
Novice Slovenski kriptobogataš opozarja: Tega nisem obljubljal jaz
Vinjeta, Vinjeta 2020
Novice Nova vinjeta, stara "finta": ogromno jih upa, da jim je ne bo treba kupiti
Petrol
Novice Pozor: po Lidlu, Hoferju in Mercatorju na udaru še Petrol
Ne spreglejte