Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Sobota, 30. 7. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Poletni kilometri in zanimive vsebine

Mobilna magistrala: tedenski videodnevnik redakcije Avtomoto – VLOG #6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Mobilna magistrala 6 | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Na prenovljenem letališču v Cerkljah smo pričakali dva ameriška lovca F-16, na sovozniškem sedežu forda mustanga peljali ameriškega veleposlanika v Sloveniji, skladno z visokimi temperaturami pa objavili zelo bran test platnene počitniške šotorske prikolice. Gregor Pavšič je bralcem ponudil odlično zgodbo o Vršiču, kjer so umirali tudi ruski vojaki, izjemno branost pa dosegel tudi s pisanjem o Norvežanih, ki nameravajo promet pod fjordi speljati kar po plavajočih vodnih predorih.

Mobilna magistrala - VLOG #6

Gospod veleposlanik, sprostite se …

Varnostna služba je bila mustangu v vsakem trenutku tesno za petami, vse dokler Ciril ni pripeljal do ovinkov ... | Foto: Varnostna služba je bila mustangu v vsakem trenutku tesno za petami, vse dokler Ciril ni pripeljal do ovinkov ...

Ponovno smo dokazali, kako učinkovito znamo orati ledino. Postregli smo z videozgodbo o ameriškem veleposlaniku v Sloveniji Brentu Hartleyju. Gre za človeka s 35-letno diplomatsko kariero, ki je sopotniški sedež ameriške avtomobilske ikone, forda mustanga, zapustil poln novih vtisov, pa tudi z obujenimi spomini na s smučanjem prepojeno mladost v rodnem Oregonu.

Užival je stoodstotno, podobno pa je veljalo za njegovega voznika, našega novinarja Cirila Komotarja, ki je v sodelovanju s celotno ekipo Avtomota ponovno dokazal, kako pomemben vezni člen med ljudmi je lahko avtomobil. Dvojec v rumenem lepotcu je "pohitel" in pobegnil Američanovim varnostnikom.

Ciril Komotar o vožnji z veleposlanikom Brentom Hartleyjem: "Načrtovali smo, da bo mustangove uzde prijel za kilometer, morda dva, največ tri. Pa nisem imel srca, da bi ga prepodil nazaj na sovozniški sedež, ker sem videl, kako uživa." | Foto: Siol.net/ A. P. K. Ciril Komotar o vožnji z veleposlanikom Brentom Hartleyjem: "Načrtovali smo, da bo mustangove uzde prijel za kilometer, morda dva, največ tri. Pa nisem imel srca, da bi ga prepodil nazaj na sovozniški sedež, ker sem videl, kako uživa." Foto: Siol.net/ A. P. K.

Prikolica že, kaj pa platnena rezidenca na kolesih?

Jure Gregorčič je temeljito preizkusil počitniško šotorsko prikolico proizvajalca Camp-let Classic. Pravi, da ni poceni (stane vsaj šest tisočakov), jo je pa mogoče najeti. Med drugim je pohvalil kompaktnost in priročnost le dobe tri metre dolgega in le 250 kilogramov težkega izdelka, ki po (hitri) postavitvi ponudi 18 kvadratnih metrov velik šotor z dvema ločenima spalnicama. Tudi med vožnjo velja, da se lepo skrije za avtomobil (je ožja od vozila in visoka le 110 centimetrov) in ne vpliva drastično na varčnost vlečnega vozila.

Jure Gregorčič o šotorski prikolici: "V kompaktni, za vožnjo povsem preprosti prikolici, ki jo lahko vleče praktično vsak avtomobil, tudi majhen, se skriva zelo udoben, 18 kvadratnih metrov velik družinski šotor z dvema spalnicama, dvignjenima od tal, in čisto pravo kuhinjo s plinskim štedilnikom ter, da, tudi tekočo vodo." | Foto: Siol.net/ A. P. K. Jure Gregorčič o šotorski prikolici: "V kompaktni, za vožnjo povsem preprosti prikolici, ki jo lahko vleče praktično vsak avtomobil, tudi majhen, se skriva zelo udoben, 18 kvadratnih metrov velik družinski šotor z dvema spalnicama, dvignjenima od tal, in čisto pravo kuhinjo s plinskim štedilnikom ter, da, tudi tekočo vodo." Foto: Siol.net/ A. P. K.

Dva ameriška lovca tipa F-16 pristala v Cerkljah

Mobilna magistrala 6 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ste vedeli, da je slovensko letalsko oporišče v Cerkljah po 66-milijonski naložbi posodobljeno in po novem pripravljeno tudi za sodelovanje v najzahtevnejših bojnih misijah zveze Nato? Na trikilometrski letališki stezi sta pristala dva ameriška lovca F-16.

Pristanek obeh lovcev F-16 v Cerkljah ob Krki je ameriški generalmajor – ta je za Siol.net povedal, da njegove letalske enote iz Kolorada na območju zračnega prostora nikoli niso bile na bojnih misijah – pospremil z besedami, da v Slovenijo prihajajo kot prijatelji ter da si to šteje v čast in osebno nagrado ob uspešno izpeljanem projektu, ki je trajal od leta 2007.

Gregor Pavšič je s poglobljeno zgodbo o tragediji na najvišjem slovenskem prelazu Vršič, kjer je pred natančno stoletjem pod snežnim plazom umrlo več sto ruskih ujetnikov, spomnil na temno evropsko obdobje med prvo svetovno vojno. Gregor je med drugim zapisal: "Šele ko je sneg spomladi skopnel in razkril pogled na izmaličena trupla, je bila vidna razsežnost tragedije." | Foto: Siol.net/ A. P. K. Gregor Pavšič je s poglobljeno zgodbo o tragediji na najvišjem slovenskem prelazu Vršič, kjer je pred natančno stoletjem pod snežnim plazom umrlo več sto ruskih ujetnikov, spomnil na temno evropsko obdobje med prvo svetovno vojno. Gregor je med drugim zapisal: "Šele ko je sneg spomladi skopnel in razkril pogled na izmaličena trupla, je bila vidna razsežnost tragedije." Foto: Siol.net/ A. P. K.

Bodo Norvežani zares gradili plavajoče podvodne predore?

Mobilna magistrala 6 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

O zelo zahtevnem gradbenem podvigu v edinstvenih delovnih okoliščinah razmišljajo Norvežani. Njihova vlada je namreč rezervirala že 22 milijard evrov in sprožila dvome, ali bi bil skrajno drzen gradbeni projekt, s katerim bi trideset metrov pod gladino fjordov speljali podvodno plavajočo cesto, sploh izvedljiv.

Hja, ne velja brez razloga, da skandinavske države spadajo med najnaprednejše in inženirsko najdrznejše. Le poglejte njihov avtomobilski dragulj Volvo. In mimogrede, ta teden je na veliki Avtomoto test zapeljal napredni S90. Da znamo k vsebini pristopiti raznoliko, dokazuje tudi uspešno sožitje novinarke Branke Grbin in Mercedesovega novinca v Sloveniji, roadsterja SLC.

Trenutna testna flota Avtomota:

- opel astra
- volvo S90
- fiat 500C abarth
- volkswagen tiguan
- mini cabrio

Slovenci za hitre BMW-je letos že skoraj tri milijone evrov …

Mobilna magistrala 6 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Med krajšimi novicami ste veliko pozornosti namenili žalostnemu koncu edinstvenega primerka Paganijeve huayre, imenovanega pearl, ki je bil prevelik zalogaj za lastnika z Bližnjega vzhoda. V francoski prestolnici je v parkiranega peugeota trčil tako močno, da je poldrugi milijon vrednemu superšportniku z vsaj 800 "konji" odtrgalo zadnje levo kolo.

Mimogrede, ste vedeli, da "smo" Slovenci letos za najhitrejše BMW-je zapravili že skoraj tri milijone evrov, da nameravajo Bosanci legendarni gold "dvojki" postaviti spomenik, da je Volkswagen predstavil novega crafterja, BMW pa najhitrejšega M5 v svoji zgodovini? Vse našteto je, kot vedno, le vrh ledene Avtomoto gore. Vabljeni k branju in gledanju že šestega tedenskega vloga.

Ne spreglejte