Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
7.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi SUV

Torek, 1. 12. 2015, 7.42

8 let

Audi Q3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tretji, najmanjši SUV v Audijevi paleti je urban, športen, družinski in terenski. Q3 je torej kompromis, a po prvih občutkih značilno Audijevo prepričljiv kompromis.

Q3 je SUV-jevski (novi) A3

Znamka iz Ingolsdatda predstavlja tretji, najmanjši model družine Q. Po merah je to SUV-jevska izvedba audija A3, a ne aktualnega, temveč tistega, ki prihaja konec leta. Pri Audiju novinca namenjajo mladim samcem, družinam in starejšim parom. Pričakujejo, da bodo kupci pretežno moški, čeprav nam ni povsem jasno, v čem je Q3 bolj moški kot ženski.

Primeren za vsakršno rabo, v nobenem primeru ne blesti

Tako kot je pri modernih SUV-jih v navadi, je tudi namembnost Q3-ja zelo široka. Q3 je urban, je športen, je družinski in je terenski. Vsestransko uporaben avtomobil, a vse našteto je treba jemati z rezervo. Namreč, urban je samo toliko kot vsak 4,40 metra velik avtomobil s kratkimi previsi, parkirnimi senzorji spredaj/zadaj in funkcijo samodejnega parkiranja.

Urbani, športen, družinski?

Vsekakor pa se urbana namembnost kaže v tem, da Q3 nikakor ni klasično SUV-jevsko težaški. Je prav lahkoten, pravzaprav že kar "športen". Na temo športnosti bi se seveda dalo debatirati, zato recimo predvsem to, da je Q3 bolj športen kot družinski. Hm, družinski? Pri Audiju pričakujejo kupce tudi iz teh vrst, čeprav naj družine že takoj na začetku pozabijo na pomične zadnje sedeže, mizice in podobne enoprostorske elemente, osredotočijo naj se le na 460-litrski prtljažnik, preklopljiv sovoznikov sedež in vzdolžna vodila za strešni prtljažnik.

S plastiko nad kamenčke, sol in zrak

Pa terenski? Na tiskovni konferenci so bili glede tovrstne rabe povsem tiho, tudi testna proga je bila speljana po izključno asfaltnih cestah. Vseeno se Q3 s 17-centimetrsko oddaljenostjo od tal ne bi smel bati makadamov, tudi po zaslugi s plastiko obloženega podvozja. No, ta plastika ne zmore blažiti udarca v skalo, funkcijo preventive pred majhnimi kamenčki in pozimi soljo cestnih služb pa opravlja. Je pa ta plastika bolj kot zaščiti podvozja namenjena izboljšavi aerodinamike, Q3 je menda s količnikom zračnega upora 0,32 najboljši v svojem razredu.

Pozneje tudi Q3 z motorjem audija TT RS

Tehnično gledano je Q3 tipični audi. Z znanimi motorji, menjalniki, drive selectom (tudi s funkcijo efficiency za varčevanje z gorivom) in LED-lučmi. Ob začetku prodaje bodo na voljo samo dvolitrski 4-valjni motorji, dva različno močna TDI-ja in dva različna turbobencinarja. Vseeno smo na predstavitvi že imeli priložnost sesti v Q3 z 2,5-litrskim turbobencinskim petvaljnikom s tristo "konjiči" – gre za motor iz vročega audija TT RS. Roko na srce, navdušil je z zvokom in odzivnostjo, kaj več občutkov testna proga po ulicah Züricha ni zmogla ponuditi. Še glede pogona, vozili smo same štirikolesno gnane Q3-je, pozneje naj bi bil na voljo tudi Q3 s samo sprednjim pogonom.

Ne spreglejte