Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 3. 2024,
6.37

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

električni avtomobili Audi

Četrtek, 21. 3. 2024, 6.37

1 mesec

Audi je lani zaslužil 6,3 milijarde evrov

Audi ima jasen cilj: dve leti tudi še "bencinske" novosti #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Audi | Gernot Döllner, izvršni direkor Audija | Foto Audi

Gernot Döllner, izvršni direkor Audija

Foto: Audi

Audi ostaja pri svoji sklenjeni strategiji elektrifikacije. Do konca desetletja bodo služili tako z elektriko kot bencinom (in dizlom), a čez dve leti bodo predstavili zadnji novi klasični model.

Q6 e-tron je prvi Audijev avtomobil s platforme PPE. | Foto: Audi Q6 e-tron je prvi Audijev avtomobil s platforme PPE. Foto: Audi Audi je pred dnevi razkril svoj prvi avtomobil z napredne in namenske električne platforme PPE. Čeprav je večina proizvajalcev v zadnjih mesecih poudarjala upočasnitev rasti prodaje električnih avtomobilov, pri Audiju ostajajo zvesti strategiji prehoda na električne avtomobile.

Kako kaže trenutno? Lani so imeli pri Audiju 69,9 milijarde evrov prometa, zaslužili pa so 6,3 milijarde evrov. Prodali so 1,8 milijona novih avtomobilov, od tega je bilo električnih 178 tisoč. Tako kot pri skoraj vseh znamkah je torej delež električnih še vedno zelo majhen, toda ključne novosti iz proizvodnje šele prihajajo.

Audi Q6-etron
Avtomoto Audijevo razkritje: obeti so veliki, bo to nov velik tehnični preskok?

Audijevo razkritje novega Q6 e-tron v Ingolstadtu. | Foto: Audi Audijevo razkritje novega Q6 e-tron v Ingolstadtu. Foto: Audi

Audi | Foto: Audi Foto: Audi Zadnji klasični novi audi prihaja leta 2026

V sklopu razkritja Q6 e-tron je izvršni direktor podjetja Gernot Döllner povedal, da sicer do konca desetletja želijo zaslužiti kar največ tako z električnimi kot tudi klasičnimi avtomobili. Döllner je poudaril, da bo Audi svoj zadnji novi avtomobil s klasičnim motorjem razkril leta 2026. Od tega leta naprej bodo vse novosti električne, seveda pa bodo do konca življenjskega cikla še izdelovali obstoječe modele s klasičnimi motorji.

Že letos novi Q5, čez tri leta pa najcenejši električni A2 ali Q2

Pri tem je Döllner razkril, da bo leta 2027 Audi ponudil tudi svoj najmanjši električni avtomobil. Za zdaj še ni jasno, na kateri platformi ga bodo izdelali – po poročanju britanskega Autocar je mogoča tudi uporaba Volkswagnove platforme MEB. Vstopni model se bo predvidoma imenoval A2 ali Q2, saj bo Audi električnim vozilom namenil sode oznake, klasičnim pa liha števila.

Še pred tem bodo na ceste pripeljali ti novi Audijevi modeli – po Q6 e-tron sledi še njegova limuzinsko-karavanska izvedba A6 e-tron, ki prav tako prihaja s platforme PPE. Že letos bodo predvidoma razkrili tudi novo generacijo modela A5 in Q5, kjer bodo za pogon še skrbeli klasični motorji. Klasični audi A4 se poslavlja, saj ga bo v prihodnje nasledil povsem električni A4 e-tron.

Ne spreglejte