Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Pametni semaforji posegajo v promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Časi semaforjev, ki diktirajo, kdaj naj se cestna vozila premikajo in kdaj naj obstanejo, se počasi iztekajo. Razvoj deluje v obratni smeri: vozila postavljajo zahteve, kako naj delujejo semaforji.

Prvi pametni semaforji

Naj vas spomnimo na prve posege na semaforjih iz ljubljanske prometne zgodovine. Na preglednih križiščih so pod nekatere semaforske luči namestili bele tablice z zelenimi puščicami. Dovoljevale so zavijanje desno kadarkoli pri rdeči luči, seveda če je bilo križišče prosto.

Enak pomen so imeli tudi prvi dodatni semaforji v obliki zelene puščice, ki so se prižigale ob rdeči luči. Dovoljevale se zavijanje, vendar samo ob pogoju, da je bilo križišče prosto, saj je veljalo logično prometno razmišljanje, po katerem rdeča luč v določeni smeri pomeni, da je na pravokotni smeri zelena luč.

Tako je bilo teoretično zamišljeno, praksa pa je ubrala svojo pot, po kateri se puščice "pametno" prižigajo šele takrat, ko vozniki z zavijanjem dejansko nikogar ne ovirajo. Za uvedbo splošnega predpisa, ki bi (tako kot nekdanje tablice) dovoljeval zavijanje desno pri rdeči luči, kadar je križišče prosto (na primer v Švici), pri nas še ni pogojev.

Zeleni puščici z različnim pomenom

Z uvajanjem dodatnih zelenih puščic je prišlo tudi do zamegljevanja pojmov dodatna zelena puščica poleg rdeče luči in zelena puščica na "usmerjevalnem" semaforju. Razliko poznajo le redki vozniki, čeprav so bili o tej problematiki dobro poučeni v avtošoli.

Ko semafor vzame pamet v svoje roke

Čeprav se dodatna zelena puščica poleg rdeče luči prižge šele takrat, ko je bočna smer za vse udeležence v prometu že zaprta, je vožnja v smeri dodatne puščice vseeno lahko nevarna. Pešcem in kolesarjem se lahko prižge zelena luč prav v trenutku, ko je voznik avtomobila med zavijanjem že v križišču.

To nevarnost v zadnjem času odpravljajo tako, da zelena puščica poleg rdeče luči po določenem času ugasne, po nekaj sekundah se najprej prižgeta zelena semaforja za pešce in kolesarje, šele za tem pa semafor za vozila. Tako je manj možnosti, da bi avtomobili pri zavijanju desno zapeljali med pešce.

Ampak pozor! Ljubljanski vozniki so že pogruntali, da dodatna zelena puščica ugasne samo za nekaj sekund in da se po tem prižge glavna zelena luč. Zato nestrpneži kljub pametnem delovanju semaforja uveljavljajo svojo pamet in neučakano zavijajo desno kar pri rdeči luči. Celo trobijo tistim, ki upoštevajo, da je dodatna zelena puščica ugasnila!

Zanke za zaznavanje vozil

Semaforizirana križišča na bolj odmaknjenih lokacijah, ki ne delujejo v sklopu zelenega vala, se lahko prilagajajo dejanskemu prometu. Posamezne smeri se odpirajo glede na podatke, ki jih v enoto (omarica ob cestišču) pošiljajo v asfalt vgrajene zanke.

Kadar gre za manj prometne stranske ceste, na prednostni cesti sveti ves čas zelena luč, dokler z bočne strani na zanko ne zapelje vozilo oziroma dokler pešec ali kolesar, ki želi prečkati križišče, ne pritisne na ustrezno stikalo.

Odštevanje sekund

Semaforja, ki odšteva sekunde, sicer ne moremo prištevati med pametne semaforje, je pa koristen pripomoček pešcem in voznikom. Pešci ravnajo bolj razumno, če so seznanjeni s časom čakanja in v manjši meri skačejo čez cesto pri rdeči luči.

S časovnim spremljanjem zelenega intervala oziroma z odštevanjem sekund dobijo avtomobilisti boljši podatek od nekdanjega utripanja zelene luči. Na ponovno speljevanje se lahko pri rdeči luči pravočasno pripravijo, med daljšim čakanjem pa lahko celo izključijo delovanje motorja.

To je pa že prava pamet

Ko ljubljanski gasilci pred nujno vožnjo vključijo alarm, jim pametni semaforji na Vojkovi cesti prižigajo zelene luči v izbrani smeri. V Ljubljani je v pripravi tudi sistem, ki bo avtobusom mestnega prometa podaljšal zeleni interval, s čimer se bodo izognili nenadnemu zaviranju, ki bi bilo potrebno ob prižgani rumeni luči.

Pametni semaforji lahko delujejo tudi v povezavi s prekoračeno hitrostjo. V Grosuplju v bližini šole, kjer je hitrost omejena, sta dva semaforja za pešce. Vožnja med obema semaforjema z večjo hitrostjo od dovoljene voznike "kaznuje" tako, da zelena ugasne in se prižge rdeča luč. Tudi kadar v bližini ni pešcev, ki bi s pritiskom na gumb ustavljali promet.

Krožna križišča "brez pameti" so večinoma pametnejša …

Že vrsto let vozniki tarnajo, da so semaforji postavljeni za vsakim vogalom, da ne omogočajo boljšega pretoka vozil, da povzročajo zastoje in s tem večje onesnaževanje ozračja …

Krožna križišča brez sofisticirane prometne signalizacije oziroma brez tehnološke pameti s stališča varnosti prekašajo pametne semaforje. Ti so brez dvoma v pomoč voznikom, še bolj pa pešcem in kolesarjem in predstavljajo razumno rešitev na lokacijah, kjer je umestitev krožnih križišč prostorsko neizvedljiva.

Ne spreglejte