Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 3. 2016,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Audi Terenski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Torek, 1. 3. 2016, 10.25

8 let

Novi audi Q2: mamljiv crossover z zadkom, ki napoveduje nove audije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Audi ima z novim Q2 nov vstopni crossover, s katerim želijo pridobiti še več novih kupcev. Na voljo šest motorjev in prtljažnik z več kot 400 litri prostornine. V Slovenijo prihaja jeseni.

Manjši od audija A3 sportback

Audi z modelom Q2 predstavlja nov vstopni model v lastno ponudbo premium crossoverjev oziroma športnih terencev serije Q, ki je manjši od modela A3 sportback. Q2 je namenjen mlajšim, dinamičnim in urbanim voznikom, zato si od njega obetajo tudi vlogo magneta novih kupcev.

Q2 je dolg 4,19 metra, medosna razdalja znaša 2,6 metra. Tako sprednji kot zadnji previs sta kratka, avtomobil pa je širok 1,79 metra in visok 1,51 metra. Masa avtomobila je 1.205 kilogramov.

Oblikovno prepoznavni predstavnik Audijeve serije Q

Oblikovno izstopata precej visoko postavljena linija stranskih oken in nizka linija strehe, ki se spušča proti zadku. Sprednji del je v primerjavi s preostalimi audiji nekoliko osvežen, kar še posebej velja za manj zaokrožene žaromete. Q2 je dobil oblikovno precej spremenjene zadnje luči, ki so tudi napoved prihodnjih modelov.

Pri Audiju trdijo, da je zaradi zasnove strehe v notranjosti precej več prostora nad glavami potnikov kot v modelu A3 in da ima prtljažnik za crossover zelo zglednih 405 litrov prostornine. Zadnje sedeže je mogoče podirati v razmerju 40 : 20 : 40, tako da se lahko prostornina poveča vse do 1.050 litrov. Q2 bo na voljo le v petvratni in petsedežni izvedbi.

Osnovni motor litrski trivaljni, skupno na voljo trije bencinski in trije dizelski motorji

V Ingolstadtu so Q2 za zdaj namenili tri bencinske TFSI in tri dizelske motorje TDI. Osnovni bencinski motor so si izposodili pri modelu A1, to je litrski trivaljni bencinski motor. Bencinsko ponudbo sestavljata še 1,4- in dvolitrski bencinski motor, na dizelski strani pa sta do 1,6- in dvolitrski motor v dveh zmogljivostnih različicah. Moč se bo na kolesa serijsko prenašala prek šeststopenjskega ročnega menjalnika, za doplačilo pa bo na voljo tudi samodejni menjalnik S-tronic.

Q2 z dvolitrskim bencinskim ali dizelskim motorjem serijsko s štirikolesnim pogonom

Ta bo edina izbira pri dvolitrskem bencinskem ali dizelskem motorju, ki bosta serijsko opremljena tudi s štirikolesnim pogonom quattro. Sistem za vektorsko razporeditev navora uporablja Haldexovo sklopko zadnje generacije. Na voljo bo tudi prilagodljivo podvozje, ki bo v načinu sport podvozje znižalo za centimeter, v primeru vožnje zunaj urejenih cestišč pa v načinu offroad oddaljenost od tal povečalo na 20 centimetrov.

Q2 s kupom povezljivostne in varnostne opreme

Novi Q2 bo tudi bogato opremljen. Na voljo bo Audijev virtualni kokpit, vmesnik MMI bo omogočal mobilno spletno povezljivost, na voljo bodo tudi številčni in za ta dimenzijski razred avtomobila ne samoumevni varnostno-asistenčni sistemi. Med temi so sistemi za prepoznavanje pešcev, samodejno zaviranje v sili, držanje prometnega pasu, prepoznavanje znakov, pa tudi radarski tempomat in sistem za samodejno premikanje vozila v prometni gneči.

Audi bo na evropskih trgih novega Q2 začel prodajati letos jeseni, ko bo avtomobil pripeljal tudi v Slovenijo.

Ne spreglejte