Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 6. 2012,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 14.22

8 let

Po središču Ljubljane nas je zapeljal čisto pravi Kavalir

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pravijo, da je danes prave kavalirje težko najti. Prav posebnega kavalirja, ki ima električni motor in brezplačno vozi do pet potnikov naenkrat, smo preizkusili v središču Ljubljane.

Pri besedi kavalir pomislimo na uglajenost, prefinjenost in najvišje moralne norme. Prvi kavalir je bil sicer princ Rupert, ki je bil v 17. stoletju poveljnik konjenice kralja Charlesa I. v angleški državljanski vojni. Podporniki kralja so bili rojalisti oziroma kavalirji, pozneje pa se je ta naziv prijel uglajenih gospodov. A čeprav velja, da v modernem času individualizma ni več prostora za pravo kavalirstvo, smo se v središču Ljubljane prepričali v nasprotno.

Kavalirsko ni le vozilo, temveč tudi voznik

Na Tromostovju nas je z nasmehom in stiskom roke pričakal Zoran Stojinović . Sedel je za volanom posebej predelanega vozila za golf. Ta je že četrto leto čisto pravi ljubljanski Kavalir, ki s pomočjo električne energije nudi uslugo pešcem, turistom in starejšim osebam. "V središču Ljubljane me že skoraj vsi poznajo. Z mimoidočimi navežem tesen osebni stik in jim pomagam s krajšimi vožnjami. Imam že veliko stalnih strank, predvsem starejših oseb, ki težko hodijo in jim je zato naše vozilo kot naročeno," je dejal Stojinović, medtem ko se je iz zvočnikov Kavalirja zaslišal zvok Ropretove Hej, hej, Ljubljančanke …

Kavalir kajpak ni le vozilo, njegov ključni del je prav voznik. On je tisti, ki komunicira z mimoidočimi, ponudi svojo roko starejšim, turistom pomaga pri ogledu prestolnice in krmili vozilce po conah za pešce. Skupaj s Stojinovićem smo ob točno določeni uri pobrali starejšo gospo in jo odpeljali do tržnice. Pritrdila je, da si pot brez Kavalirja le težko predstavlja.

Trasa po središču Ljubljane ni natančno določena

Kavalir je dejansko vozilo na klic. Vožnjo z njim lahko naroči vsak prek telefonske številke, a ker je vozilo počasno, ga lahko ustavite tudi med vožnjo. Oba Kavalirja, ki od 8. do 18. ure vozita v središču Ljubljane, zato nimata natančno določene trase. Poleg voznika se lahko z njima naenkrat pelje pet oseb. Nekaj osnovne prtljage lahko ti odložijo tudi na streho vozila.

"Kavalirja so ljudje dobro sprejeli. Zelo zanimiv je turistom, ki jih tudi odpeljemo na krajše oglede mesta, ali pa jim nudimo le letake z informacijami. Sam ne pogrešam vožnje mestnega avtobusa, saj imam tu veliko tesnejši stik z uporabniki," nam je med vožnjo čez Kongresni trg, po Čopovi ulici proti Tromostovju in nato prek tržnice dejal voznik Kavalirja.

Zapelje lahko le v območja za pešce

Ker vozilo ni registrirano za vsakdanji promet, lahko vozi le v območjih, zaprtih za promet in namenjenim pešcem. Kavalir vozi s hitrostjo od 20 do 25 kilometrov na uro in obratuje od aprila do oktobra. Ker vozilo nima stranskih oken ali plastičnih zaščit, ostane parkiran tudi v primeru dežja. Kavalirja na 8-palčnih kolesih poganja petkilovatni elektirčni motor. Osem baterij zanj je nameščenih pod sedeži potnikov. Med opremo moramo prišteti radijski sprejemnik s CD-predvajalnikom (ves čas predvaja z Ljubljano povezane popevke), telefon za sprejem klicev in oddajnik GPS.

Voznik mora biti uglajen, prijazen in komunikativen

"Kavalirja smo v Ljubljani uvedli leta 2008. Vsaj kolikor jaz vem, je to pionirski projekt nudenja tovrstnih brezplačnih voženj. Kavalir je nastal tudi prek evropskega projekta Civitas, saj je del projekta financirala tudi Evropska unija," nam je povedal vodja projekta Gregor Cunder.

Za volanom Kavalirja se danes izmenjuje šest voznikov, ki so bili že pred tem zaposleni v ljubljanskem LPP-ju in posebnega usposabljanja niso opravili. "Imeli smo okrog 50 interesentov. Upravljanje z vozilom je preprosto, zato so nas bolj zanimale njihove komunikacijske sposobnosti, prijaznost in ustrežljivost. Vozniki Kavalirja gradijo dolgoročen odnos z uporabniki, zato jih tudi vozi majhna skupina ljudi. Medtem ko vozniki mestnih avtobusov delajo na različnih progah, je pri Kavalirju ravno nasprotno. S tem še bolj vzpostavimo tesen stik z meščani," je dodal Cunder.

Kavalir letno prepelje več kot 37 tisoč ljudi

V prvem obdobju Kavalirja so po Cundrovih besedah mnogi tudi izkoriščali Kavalirja za prevoze med lokali v mestu, za zabavo so nanj skočile tudi skupine mlajših ljudi. Danes se vozila skoraj ne izkorišča več, saj lahko vozniki potnikom tudi odrečejo vožnjo.

Kavalirja sta lani obratovala 207 dni, pri tem prevozila okrog 180 potnikov na dan in dnevno naredila okrog 36 kilometrov. Skupaj sta oba prevozila okrog 37 tisoč ljudi. Pri LPP-ju letni strošek obeh vozil ocenjujejo na okrog 32 tisoč evrov.

Spomini na čas, ko so čez Tromostovje vsakih nekaj minut peljale "trole"

Kavalir skupaj s svojim voznikom, okolju prijazno tehnologijo in plemenitim namenom v središče Ljubljane prinaša romantičen pridih. Ko smo se s Cundrom ob tržnici usedli na kavo in opazovali oba Kavalirja, ki sta z nasmejanimi potniki medtem vozila mimo nas, se je bilo težko izogniti spominu na preteklost. "Spomnim se časa, ko sem še sam vozil mestni avtobus. Takrat smo vsakih nekaj minut peljali čez Prešernov trg. Danes si je kaj takega težko predstavljati. Zato smo zadovoljni s Kavalirjem, ki se je uspešno zlil z arhitekturo in mimoidočimi ljudmi. Ljubljančani so ga vzeli za svojega, prav tako turisti," je povedal Cunder.

Ne spreglejte