Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 2. 12. 2015, 12.49

8 let

Quadro 350 D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Quadro je stopnica do štirikolesnih skuterjev, zdaj pa na treh kolesih predvsem pomeni manj zahtevno (manj motociklistično) alternativo piaggu MP3.

Drugačen tekmec piaggia MP3

Quadro se na trgu pojavlja kot prvi velik tekmec MP3, vendar ne napada neposredno kupcev piaggia, ampak pomeni alternativo.

Ima namreč povsem drugačen sistem nagiba, manj zmogljiv pogonski agregat in pomeni izbiro predvsem za avtomobiliste, ki bi radi nezahteven trikolesni skuter, ki daje varen občutek brez hitrih nagibanj in je namenjen pretežno mestni rabi.

Dinamičnega videza, umirjenega značaja

Videz je svež, športen, skoraj agresiven. Všečen! A videti je bolj športno, kot se pelje. Položaj za krmilom je dober, sedež bi sicer lahko bil v sprednjem delu nekoliko višji, a quadro tako ni namenjen dolgim potovanjem.

Ne smemo se pritoževati nad nožno zavoro, ki je nekoliko na poti stopalu, ker mora biti tam tako kot pri piaggiu MP3 LT zaradi zakonodaje, ki omogoča vožnjo z izpitom B-kategorije.

Glede na všečno oblikovanje je izpušni sistem narejen nekoliko površno, lahko bi bil bolj dovršeno izpeljan. Zato pa je zelo estetsko rešeno zapiranje sopotnikovih stopalk, ki se spravijo v vozilo.

Odlagalnih površin je dovolj, armaturka je svežega videza in ponuja dovolj podatkov. Ne razumemo pa, zakaj potrebuje velik analogni merilec vrtljajev, če imamo variomat in na število motornih vrtljajev ne moremo vplivati.

Revolucionarno hidropnevmatično upravljanje nagibanja

Nagibanje in stabilizacija quadra sta rešena izključno z načinom vpetja in oljnimi blažilniki, kar pomeni, da ko pripeljemo v križišče in ga pustimo v vodoravni legi, ne pade.

Če ga pustimo nagnjenega, pa pada zelo počasi. Qudro ima torej večjo težnjo po tem, da stoji pokonci, kot da se nagiba.

Med vožnjo to pomeni, da ga moramo v ovinek nekoliko posiliti in da ni najprimernejši za dolge hitre ovinke, saj se nagib pri dobrih 30 stopinjah nepreklicno in nenadoma konča.

Športna vožnja zato odpade, a bo tistim, ki jih je nagibanj strah, upor pri nagibanju verjetno dal večji občutek varnosti.

Dovolj udoben in prostoren za potovanja, a ne dovolj zmogljiv

Pri maksi skuterjih smo navajeni, da imajo nadpovprečno prostornino prtljažnika pod sedežem in skoraj motoristične vozne lastnosti, ki omogočajo daljše izlete in avtocestno uporabo.

Toda quadro je drugačen, prtljažnega prostora pod sedežem je sicer dovolj (manj kot pri MP3), a namenjen je predvsem mestni rabi, ne daljšim potovanjem v dvoje.

Enovaljnik s 313 ccm zmore le 15 kilovatov, kar ob potrpežljivosti zadošča za 120 km/h, v Vrhniški klanec pa na skrajno desnem pasu med tovornjaki ne bo šlo prek 100 km/h.

Pri nižjih hitrostih je dovolj poskočen in obenem zelo prepričljiv tudi pri zaviranju, kar gre zasluga razmeroma majhni masi 220 kg in velikim kolesom.

Pozor:

Vožnja s quadrom je zanimiva izkušnja, vozilo je praktično in umirjeni vozniki ne bodo prišli do njegovih meja, pa vendar moramo opozoriti na dvoje:

Nagib ima nenadno omejitev. Onkraj trideset stopinj naklona se quadro neha nagibati, kar je v hitrih dolgih ovinkih vsaj neprijetno.

Predvsem pa ne smemo pozabiti in speljati z zategnjenim ročnim stabilizatorjem, saj v tem primeru ne moremo zaviti, quadro pa bo zapeljal tja, kamor je usmerjen oziroma nagnjen.

Ne spreglejte