Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 12. 2015,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Seat

Sreda, 2. 12. 2015, 11.49

8 let

Seat ibiza 1,4

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če je prenovljena ibiza opremljena le špartansko, ne more igrati na čustva. Je zato bolje razmišljati o dobro opremljenem, varčnejšem in cenejšem mestnem malčku?

Osvežitev ibize za boj s tekmeci

Seat ibiza je v četrti generaciji začutila okrepljeno konkurenco spodnjega razreda. Ford fiesta, novi kia rio, vse bolj kakovostni (in dobro opremljeni) mestni malčki večajo ponudbo uporabnih avtomobilov za vsak dan, skok v mesto ali vožnjo v službo. Prenova je zato ibizi prinesla potrebno osvežitev, ki se dotika malenkostno spremenjene maske, bolj zašiljenih žarometov in "prelomljenega" motornega pokrova. Pri Seatu so ji dodali tudi dnevna svetila LED. V notranjosti je še najbolj opazna sprememba pet litrov večja prostornina predala pred sovoznikom.

Če ni opreme, ni čustev

Seat je s svojimi avtomobili vedno hotel igrati na čustva, mladost in razposajenost. Znotraj Volkswagnovega koncerna naj bili to cenovno dostopni avtomobili s športnim karakterjem. Ibiza je bila pri tem še posebej izpostavljena, zato se nismo mogli znebiti občutka, da lahko svoje poslanstvo uresniči le ob ustrezni opremi. Strupena barva, dobra oprema in poskočen motor iz ibize lahko naredijo zaželen ter opazen avtomobil, ki lahko v konkurenci spodnjega razreda dobi svojo prodajno nišo. No, testna ibiza opreme ni imela, poskočnega ali posebej varčnega motorja pa tudi ne.

1,4-litrski bencinski štirivaljnik s 63 kilovati je sicer lahko solidna izbira za vsakdanjo vožnjo po opravkih, zadovoljni pa nismo bili s povprečno porabo 7,1 litra na sto prevoženih kilometrov. V tako neopremljeno ibizo bi najbrž bolj spadal osnovni 1,2-litrski motor, ki je tudi 400 evrov cenejši.

Med vožnjo se ibiza nagiba, a vendar zelo predvidljivo, zato je lahko vožnja (kolikor to seveda dopušča motor) tudi bolj dinamična. A to je predvsem domena motorno bolje opremljenih različic. Z razpoložljivo opremo testne ibize (doplačilo za 15-palčna jeklena platišča z "radkapi" je bilo 110 evrov) je bila njena cena 11.777 evrov. V opremi ni bilo niti dnevnih svetil LED, ki so bile del ibizine prenove.

V svoji špartanski podobi (predvsem v notranjosti) ibiza čustev ne more razvneti. Medtem ko tekmeci racionalne avtomobile že ponujajo, je na mestu vprašanje, ali je ibiza lahko racionalna vsakdanja izbira?

Kakovostni malček ali špartanski avtomobil spodnjega razreda?

Ibiza je dimenzijsko enaka neposrednim tekmecem v spodnjem razredu, a vseeno lahko za podobno ceno pri drugih znamkah (kia rio, chevrolet aveo, hyundai i20) dobimo več opreme (tempomat, lita platišča, samodejna klimatska naprava, senzor za dež, usnjen volan …), cenejše in pogosto tudi varčnejše motorje.

Če torej že ne bi imeli bolje opremljene ibize, bi imeli naslednji pomislek. Ali se je vredno odpovedati nekaj centimetrom in si privoščiti modernega mestnega malčka? Petvratni volkswagen up (ali pa njegov španski brat seat mii) je sicer 51 centimetrov krajši in ima 40 litrov manjši osnovni prtljažnik, toda njegov litrski trivaljnik je na našem testnem krogu porabil povprečno kar 1,6 litra manj od ibize, avtomobil pa je bil z več opreme (multimedijski prikazovalnik, navigacijska naprava, sistem citxsafety) od nje 400 evrov cenejši. Bo tekmec slabo opremljeni ibizi lahko tudi manjši bratec mii?

Ali torej varčen motor, bogatejša oprema in nižja cena lahko danes že nadomestijo dimenzijski primanjkljaj mestnega malčka proti špartanskemu predstavniku spodnjega razreda? Saj veste, to je racionalno in ne čustveno vprašanje.

Ne spreglejte