Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 12. 2015,
22.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi

Sreda, 23. 12. 2015, 22.52

8 let

Audi A1 sportback 1,6 TDI

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Audi je že uveljavljenemu trivratnemu A1 dodal par vrat in mu s tem izboljšal mestno uporabnost, zgledna pa je tudi poraba manj kot šestih litrov pri najšibkejšem dizelskem motorju.

Zadnja klop kot podaljšek prtljažnika

Audi je pričakovano svojemu mestnemu malčku A1 dodal dodatna vrata in omogočil dokup še petega sedeža. Različica sportback se od trivratne dimenzijsko komaj kaj razlikuje (enako dolg, šest milimetrov višji in širši), vseeno pa je avtomobil postal uporabnejši. Ne le da je mogoče v mestih lažje vstopati in izstopati s sprednjih sedežev, tudi odlaganje na zadnjo klop je zdaj kajpak bistveno preprostejše. Zadnja klop je tako lahko tudi podaljšek prtljažnega prostora, ki v primerjavi s trivratnim A1 ostaja enako velik. Dovolj za mestne opravke, le v skrajnih primerih pa primeren za družine z otroškim vozičkom.

Ob tem pa ima sportback na zadnji klopi še 11 centimetrov več prostora pri glavah potnikov, kar bodo ti pri krajših relacijah zagotovo cenili. In zato pri Audiju napovedujejo, da bo petvratni sportback predstavljal kar dve tretjini prodaje A1.

Tudi brez izklopljivih valjev poraba nižja od šestih litrov na sto kilometrov

Žal v Sloveniji A1 sportback do konca leta še ni na voljo z najbolj naprednim 1,4-litrskim motorjem TFSI s sistemom izklopljivega delovanja dveh valjev, ki smo ga preizkusili med prvo vožnjo v okolici španskega Lloreta de Mara. Zato je testni avtomobil poganjal najmanjši 1,6-litrski motor TDI, ki se je na testu izkazal z dobro odzivnostjo predvsem v območju nižjih vrtljajev motorja, manj pa pri večjih hitrostih na avtocesti. Zgledna je bila tudi poraba 5,9 litra na našem testnem krogu, kar dokazuje, da je ta motor pri A1 najbolj varčen in prijazen do okolja.

Ko smo imeli na testu trivratnega A1 z 1,4-litrskim motorjem z 90 kilovati, je bila namreč poraba 2,6 litra na sto kilometrov višja.

Premium vozne lastnosti, oprema in cena

Pri voznih lastnostih in tekmecih lahko pri sportbacku ponovimo že znana dejstva. Vodljivost avtomobila je odlična, A1 ni ne pretrd, ne premehek. Odličen kompromis med udobnim blaženjem in športnostjo nas je več kot zadovoljil.

A1 sportback je vsaj v Sloveniji prvi Audijev model, ki se lahko že v serijski ponudbi "pohvali" s klimatsko napravo. Zadovoljni smo bili tudi z avdiosistemom concert (doplačilo 2000 evrov).

V spodnjem razredu ima A1 sportback dimenzijsko tekmecev veliko, a ker ga moramo šteti med premium predstavnike (cena testnega avtomobila je bila skoraj 27 tisočakov, slaba četrtina zaradi dodatne opreme), se seznam neposrednih tekmecev močno skrči. Najostrejši tekmec bi moral biti mini, saj tako kot bavarec tudi A1 sportback stavi na individualnost voznikov. Za doplačilo 441 evrov lahko ti dobijo streho v kontrastni barvi preostale karoserije, ki je sportbackov glavni zaščitni znak.

Toda vsaj naš testni audi A1 sportback kljub visoki ceni ni bil prav nič "šminkerski" in zato ni bil dobra protiutež miniju.

Ne spreglejte