Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
19. 10. 2013,
21.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 19. 10. 2013, 21.31

8 let, 1 mesec

Dirkaški "e-call": signal GPS za hitrejše reševanje iz razbitin

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če slovenski avtomobili večinoma še nimajo delujočih sistemov samodejnega klica v sili, je v dirkaškem športu drugače. Signal GPS in tipka SOS sta glavna vez med organizatorji in dirkači.

Ko zelen krogec na zaslonu spremeni barvo ...

Slišal se je hrumeč zvok motorja, nato pa dobra sekunda cviljenja gum in zavor, nekaj treskov, šumenje listja in nato tišina. Okrog deset metrov pod cesto je po prevračanju končal dirkaški mitsubishi lancer.

Iz njega sta nekoliko bleda in pretresena stopila Rajko Žakelj in njegov sovoznik Jaka Cevc. V nekaj sekundah sta doživela dve skrajnosti dirkanja. Najprej boj za sekunde, nato po napaki boj za lastno življenje. Na srečo se je njuna nesreča na reliju v Idriji končala brez poškodb, skupila jo je le pločevina mitsubishija.

Vodstvo relija je v svoji pisarni v središču relija strmelo v računalniške zaslone, na katerih so se po trasi hitrostne preizkušnje premikali zeleni krogci. Takoj ko se dirkalnik ustavi, se barva njegovega digitalnega krogca spremeni. Ko sta Žakelj in Cevc zapeljala med smreke, je vodstvo relija vedelo, da se jima je nekaj pripetilo.

Iz transportnega prometa v dirkalna vozila in vsakdanje avtomobile

Podlaga za tak nadzor nad tekmovalnimi vozili je seveda GPS sledenje vozilom, ki izhaja in transportnega in špedicijskega prometa, s predznakom varnosti pa se ta koncept iz dirkaškega športa vse bolj seli tudi v naše vsakdanje avtomobile.

Evropska unija je že večkrat objavila direktivo, da bodo morali biti novi avtomobili opremljeni s sistemom e-call. Ta bi v primeru nesreče samodejno obvestil reševalne službe.

A če so delujoči tovrstni sistemi v osebnih avtomobilih še redkost, jih zato v športnem avtomobilizmu že dobro poznajo.

Pritisk na gumb SOS bi obvestil organizatorje

Vsak tekmovalni avtomobil je namreč opremljen z oddajnikom GPS in elektronsko enoto, s katero sovoznik prižge sledenje na hitrostni preizkušnji, na voljo pa mu je tudi poseben gumb SOS. Če bi bila posadka poškodovana, bi s pritiskom na ta gumb to nemudoma javila vodstvu relija, ti pa bi ustavili preizkušnjo in nanjo poslali reševalce.

"Če se posadka ustavi, se njen znak spremeni v rumeno barvo, če stoji na mestu deset sekund, postane krogec vijoličaste barve. To je osnova, nato pa reagiramo z našimi ljudmi na terenu," razlaga direktor idrijskega relija Igor Kacin.

Nadzorni center GPS koordinate za vsak dirkalnik osveži na vsaki dve sekundi. Že pred relijem traso hitrostnih preizkušenj "posnamejo" in ti podatki so nato osnova za sledenje GPS. Pri tem sledenju torej ne uporabljajo klasičnih zemljevidov z vrisanimi cestami.

Funkcionarji v reliju ne stojijo na vsakem ovinku

Sledenje GPS se je v reliju uveljavilo po nesreči znamenitega Škota Colina McRaeja na reliju po Korziki leta 2000. Takrat je zletel s ceste in obrnjen na streho več kot pol ure čakal na večjo ekipo reševalcev. Sovoznik Nicky Grist ga je sicer s prisotnimi gledalci poskušal izvleči iz dirkalnika, toda vodstvo relija dolgo ni moglo določiti natančne lokacije McRajeve nesreče. Če bi bile njegove poškodbe hujše, bi bil ta časovni zamik lahko tudi usoden.

Na gorskohitrostnih dirkah sodniki stojijo dobesedno na vsakem ovinku in ima vsak med njimi povezavo z vodstvom dirke, v reliju pa je sodnikov veliko manj. Zato se lahko nesreča zgodi tam, kjer ni funkcionarjev ali gledalcev, v tem primeru pa je nadzor GPS še toliko pomembnejši.

"Na naši 13 kilometrov dolgi hitrostni preizkušnji prek Vojskega smo imeli vendarle kar 50 ljudi, torej funkcionarjev ali redarjev. Če se zgodi nesreča, lahko odreagiramo zelo hitro. Tak nadzor je zagotovo znatno povečal varnost," dodaja Kacin.

V tujini enoti GPS dodajo še kartico SIM za telefonski klic

Sledenje GPS za slovenske dirkaške avtomobile zagotavlja CVS Mobile, ki je svoje aplikacije v avtomobilski šport prav tako prinesel iz rešitev za nadzor tovornega prometa.

"Osnovni princip tovrstnih sledenj je povsod enak, nekaj razlik pa je. Pri nas sledijo dirkalnikom le na hitrostni preizkušnji, zato moramo signal vključiti in ga nato v cilju še izključiti. V tujini pogosto sledijo ves čas, tako da tega dela za posadko ni," nam je povedal Enej Ložnar, sovoznik Roka Turka.

Na nekaterih relijih v tujini v enoto za GPS dodajo tudi telefonsko kartico SIM. Če se dirkalni avtomobil ustavi, vodstvo dirke takoj pokliče posadko neposredno v avtomobil in preveri vzrok težav.

Ne spreglejte