Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 11. 2013,
13.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen Terenski Avtomoto

Četrtek, 7. 11. 2013, 13.20

6 let, 7 mesecev

Slovenski amarok za reli Dakar: volk, ki čaka na pobeg v puščavo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bistvo dirkalnika za reli Dakar ni v moči, temveč v vzdržljivosti in iskanju kompromisov. Najpomembnejši del je zato podvozje, ki mora prestati vse udarce in skoke.

Na avanturo čaka kot volk v zasedi

V temnem predoru je najprej čakal kot speči volk, ki iz zasede pripravlja napad na svojo žrtev. Čakal je na veliki pobeg v puščavo, točno tja, kjer je dejansko doma.

Med skale, skrite luknje in neskončne sipine. Tja, kjer je svet drugačen in ura teče v drugačnem ritmu. Prvi premik batov v motorju se je zdel kot renčanje zveri, ki hoče pobegniti v brezčasno okolje.

Zdaj še nedolžna lica bodo kmalu dobila brazgotine neusmiljene narave, boja s časom in divjim okolišem Argentine, Čila in Bolivije.

To je slovenski tekmovalni volkswagen amarok: krepko dvignjen od tal, s "šrnokljem" za dovod zraka v motor, z "gurtno" zvezanimi rezervnimi kolesi in dodatno posodo za gorivo na kesonu, je nared za pot proti Južni Ameriki. 5. januarja se v argentinskem Rosariu zanj začne največja avantura – reli Dakar.

Slovenska ekipa se je odločila za pot na Dakar

Pisali smo že o oralnem kirurgu Dariju Novaku, Novogoričanu v srednjih letih, ki se bo s sovoznikom Boštjanom Leskovcem januarja udeležil znamenitega puščavskega relija. Čakata ga dva peklenska tedna v razbeljeni kabini poltovornjaka, ki ga je Novak s svojo ekipo v zadnjem letu priredil za nastop na največjem vztrajnostnem reliju.

Dakar je prava dirka s sekundami le za peščico profesionalcev, za preostale pa predstavlja izpolnitev življenjskih sanj in preizkus samega sebe na najvišji ravni.

"Moja toyota landcruiser, s katero sem bil večkrat v spremstvu Mirana Stanovnika, je že prestara. Zato smo iskali nov avtomobil in med poltovornjaki na trgu je imel amarok najboljše razmerje med močjo in maso. Moč in dimenzije so primerljive z ostalimi, a zato je okrog 200 kilogramov lažji od tekmecev. Kot tovorno vozilo je tudi bolj vzdržljivo," svoj avtomobilski adut predstavlja Novak.

Razbijejo se že tovarniški prototipi, kaj šele zasebni avtomobili

V smislu vzdržljivosti tehnike bi za katerikoli avtomobil težko našli večji vzdržljivostni test kot je Dakar. Če hitre makadamske ceste, skoki, ostro kamenje, mehke sipine in vročina južnoameriškega poletja povzročijo razpad več sto tisoč evrov vrednih tovarniških prototipov, ima zahtevnost za zasebnike v sicer dodelanih, a dejansko serijskih vozilih, še toliko večjo razsežnost.

"Čeprav je serijski poltovornjak namenjen terenski vožnji, z njim ne bi bilo mogoče izpeljati Dakarja. Na več sto kilometrov dolgih etapah so obremenitve za vse vitalne komponente izredne. Serijski deli ne bi nikoli zdržali," razlaga Novak.

V puščavi je treba najti kompromis, da tehnika zdrži

Dakar seveda ni nikakšrna sprinterska dirka z močno "navitimi" dirkalniki, temveč iskanje kompromisov med hitrostjo in skrbjo nad tehniko.

Novakov amarok ima zato praktično serijski motor s prilagojeno elektroniko, ki zmore dobrih 180 "konjev". Na dirki z obveznim restriktorjem turbinskega polnilnika le dobrih 150 "konjev". Motor ima dva turbinska polnilnika, šeststopenjski menjalnik in seveda pogon na vsa štiri kolesa.

V primerjavi s serijskim amarokom ima precej drugačno razporeditev mase, saj so mu nekoliko skrajšali keson, nanjo vplivajo tudi rezervna kolesa in omenjena 200-litrska posoda za gorivo, ki ga mora biti dovolj za 900 kilometrov.

Ključno je podvozje – blažilniki se morajo hladiti in "pobirati" luknje

Za zasebnike na Dakarju niti ni najpomembnejša moč, temveč vzdržljivost in pravilno delovanje podvozja. Slovenski dirkaški amarok je zato dobil paket Bilsteinovih dirkaških vzmeti. Na sprednjih kolesih so pustili enojne, zadaj so namestili dvojne blažilnike.

Vsako izmed zadnjih koles ima torej dve vzmeti, ki so prilagojene tako, da hitreje in učinkoviteje "pobirajo" luknje na cesti, obenem pa se manj pregrevajo.

Blažilniki imajo tudi posebne omejevalce hoda, da prek luknje ali po skoku sila ni prevelika. Zadaj to nalogo delno opravijo že listnate vzmeti, spredaj pa tak omejevalec mora biti nameščen.

Aluminijasta zaščita blažilnikov in diferenciala

"Vse etape so zelo dolge. Blažilnik najbolj trpi, ko mora delati dlje časa. Ko se segreje, začne slabše delovati. Zelo pomembna je tudi aluminijasta zaščita blažilnikov, motorja in diferenciala," razlaga slovenski udeleženec Dakarja, ki na amaroku sicer nima naprednejših tristopenjsko nastavljivih blažilnikov. Odločil se je torej za vnaprej določeni kompromis.

"Organizator se potrudi, da je težko. Porabiš veliko časa in energije. Pot je nevarna, razdalje pa so dolge in iz dneva v dan si bolj utrujen," Novak pričakuje dvotedensko kalvarijo.

Ne spreglejte