Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 10. 2016,
10.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Uber tovornjak ZDA Otto

Sreda, 26. 10. 2016, 10.31

6 let, 7 mesecev

Uberjev tovornjak po avtocesti sam peljal 50 tisoč pločevink piva #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Še niti eno leto staro zagonsko podjetje Otto, ki ga je medtem že kupil Uber, razvija samodejno vozeče tovornjake in na avtocestah že razbremenjuje njihove voznike. V ZDA so tovornjaki pogost vzrok prometnih nesreč, primanjkuje tudi njihovih voznikov.

Tovornjak je brez voznika peljal skoraj 200 kilometrov. | Foto: Otto Tovornjak je brez voznika peljal skoraj 200 kilometrov. Foto: Otto Volvov tovornjak je pri San Franciscu zapeljal na avtocesto, njegov voznik pa je takrat vklopil sistem samodejne vožnje. Tovornjak je nato skoraj 200 kilometrov do Colorado Springsa vozil sam, voznik pa je počival v zadnjem delu kabine. Na vozilo so namestili okrog 25 tisoč evrov vredno programsko opremo zagonskega podjetja Otto, v prikolici vlačilca pa je bilo 50 tisoč pločevink piva.

Tovornjak samodejno vozi le po avtocesti

Pri Ottu, ki ga je lani kupil Uber za okrog 680 milijonov ameriških dolarjev (624 milijonov evrov), z novo storitvijo ne ogrožajo služb voznikov tovornjakov. Sistem samodejne vožnje deluje le na avtocestah, kjer vzdržuje hitrost in razdaljo do vozil, za prehitevanje pa se odloči le redko. Naloga voznika je torej predvsem začetni in zadnji del poti, ko je treba z avtoceste tovor pripeljati na natančen naslov naročnika.

Američanom primanjkuje voznikov tovornjakov, ki so letno udeleženi v okrog 400 tisoč prometnih nesreč. | Foto: Otto Američanom primanjkuje voznikov tovornjakov, ki so letno udeleženi v okrog 400 tisoč prometnih nesreč. Foto: Otto

Američani bi potrebovali dodatnih 48 tisoč voznikov tovornjakov

Samodejni tovornjaki bodo po napovedih strokovnjakov v realni promet zapeljali prej kot podobni avtomobili. Gospodarstvo jih v ZDA tudi potrebuje, saj jim zaradi vse večje količine tovora, ki jo prepeljejo po cestah, primanjkuje voznikov tovornjakov. Že danes bi jih potrebovali dodatnih 48 tisoč, leta 2024 pa morda celo že 175 tisoč, ocenjuje ameriško združenje voznikov tovornjakov. Američani po cestah prepeljejo kar 70 odstotkov celotnega tovora, kar predstavlja okrog 10,5 milijard ton tovora.

V ZDA so tovornjaki danes tudi resna grožnja varnosti v prometu. Vsako leto jih prometno nesrečo doživi okrog 400 tisoč, pri tem pa umre okrog štiri tisoč ljudi. V skoraj vsakem primeru je kriva človeška napaka, samovozeči tovornjaki pa bodo ta delež po predvidevanjih močno zmanjšali.

Ne spreglejte