Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
9.14

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Natisni članek

crossover SUV Hyundai kona electric hyundai kona Hyundai

Sreda, 24. 3. 2021, 9.14

3 leta, 1 mesec

Hyundai kona: slovenska premiera

Tveganje se je obrestovalo, s prenovo je na voljo praktično vse #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Hyundai kona | Pri koni je prvič na voljo športni paket N-line. | Foto Gašper Pirman

Pri koni je prvič na voljo športni paket N-line.

Foto: Gašper Pirman

Kona je leta 2017 ulovila še zadnji vlak in se uspešno pridružila bliskoviti rasti majhnih crossoverjev, ki so se v Sloveniji izstrelili skoraj čisto na vrh. Gre že za drugi najmočnejši segment v Sloveniji, ki za prvim mestom zaostaja za nekaj sto prodanih avtov. A naj se vrnemo h koni. S tokratno prenovo želi vstopiti med peterico najbolje prodajanih crossoverjev pri nas, pri tem ji bo pomagal osvežen videz, možnost štirikolesnega pogona, športni paket N-line in digitalnimi merilniki. Cene se za vstopni litrski trivaljnik začnejo pri 19.500 evrih oziroma z upoštevanim popustom pri 17 tisoč evrih.

Kona je začetnica trenda številnih pogonskih opcij v eni karoserijski obliki, z leti pa se je njena raznolikost le povečevala. S prenovo se je bencinski, dizelski, hibridni, električni različici priključil še blagi hibrid. Vse skupaj začini še opcija štirikolesnega pogona − kona je eden redkih avtov v razredu s to opcijo. A zakaj potem sploh prenova? Preprosto, kona je morala postati bolj digitalna, tam so jo tekmeci že pred časom prehiteli.

Lansko leto šesti najbolje prodajani mali crossover

Od leta 2017 so v Sloveniji prodali 2.064 kon, od tega jih je bilo 158 z dizelskim motorjem. Letos želijo kljub posledicam epidemije prodati od 600 do 700 avtov, veliko pa si obetajo tudi od prenovljene električne kone, ki bo v Slovenijo zapeljala sredi aprila.

V korak s časom stopa z digitalnimi merilniki. | Foto: Gašper Pirman V korak s časom stopa z digitalnimi merilniki. Foto: Gašper Pirman

Digitalni merilniki in večji zaslon na dotik

Če je kona s svojim udarnim zunanjim videzom pred štirimi leti tlakovala oblikovno smer za druge Hyundaieve modele, so ji tokrat novejši brati kazali pot k digitalizaciji. Največji vpliv je imel novi tucson. Kona ima tako v  notranjosti enak volanski obroč, digitalne merilnike in podobno zasnovo pri večopravilni enoti, ki je sedaj ločena od armaturne plošče.

Poslovila se je tudi običajna ročna zavora. Stikalo elektronske ročne zavore zdaj zavzame manj prostora, zato je posledično na osrednjem grebenu več prostora za različne drobnarije. Že prej omenjeni digitalni merilniki imajo diagonalo 26 centimetrov, serijsko je opremljena z večopravilno enoto z diagonalo 20 centimetrov, in pri bolje opremljenih različicah je ta vgrajena v zaslon na dotik z diagonalo 26 centimetrov.

Športni paket N-line bo prepričal do deset odstotkov kupcev

Prvič je pri koni na voljo športni paket N-line (na fotografijah). Prinaša še bolj drzen zunanji videz z večjimi odprtinami za zrak, Hyundai kona | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman obrobe blatnikov so v barvi karoserije, na zadku je viden izrazit difuzor z dvema zaključkoma izpušne cevi, ima pa tudi posebna 18-palčna platišča. Logotip tukaj ostaja v maski hladilnika, ker so nad njo trije dodatni manjši zračniki. Paket N-line je za doplačilo 1.600 evrov na voljo pri vseh motornih opcijah, dodatno pa bodo kupci ob nakupu 1,6-litrskega motorja s 145 kilovati in štirikolesnim pogonom dobili še nekoliko bolj izpiljen sistem krmiljenja.

Omenjeni 1,6-litrski turbomotor ima 147 kilovatov in je na voljo izključno s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Na seznamu motorne palete je tudi 1,6-litrski dizel (100 kilovatov) in litrski trivaljnik (88 kilovatov), ki je z doplačilom tisoč evrov na voljo tudi s tehnologijo blagega hibrida.

Kaj pa cene?

Kot že omenjeno v uvodu, se cena začne pri 19.500 evrih, a vam pri vseh različicah takoj ponudijo 2.500 evrov popusta. Doplačilo za sedemstopenjski avtomatik pri litrskem bencinarju znaša 1.500 evrov, pri dizlu dva tisoč evrov. Ko smo ravno pri dizlu, cene se začnejo pri 20 tisoč evrih, kona s štirikolesnim pogonom in dizelskim motorjem pa stane vsaj 25 tisočakov. Omeniti velja še najmočnejši 1,6-litrski motor, ki je opremljen z avtomatikom in štirikolesnim pogonom − cene tega se začnejo pri 23 tisoč evrih.

Hyundai kona | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Hyundai kona | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Hyundai kona | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte