Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 6. 2021,
7.54

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Natisni članek

tovarna avtomobilov Češka Toyota aygo Toyota

Torek, 8. 6. 2021, 7.54

2 leti, 10 mesecev

Tovarna Toyote v Kolinu na Češkem

Nove priložnosti: ta odločitev Toyote je razveselila Čehe

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Toyota kolin tovarna avtomobilov | Pogled z vrha na tovarno v češkem Kolinu, katere lastnica je od letošnjega januarja le še Toyota.  | Foto Toyota

Pogled z vrha na tovarno v češkem Kolinu, katere lastnica je od letošnjega januarja le še Toyota.

Foto: Toyota

Toyota bo svoj novi model razreda najmanjših mestnih avtomobilov, ki ga je napovedal koncept aygo X, še naprej izdelovala v tovarni na Češkem.

Dobre novice za Toyotino tovarno v Kolinu na Češkem. Poleg yarisa bodo tam izdelovali tudi razred manjši avtomobil, ki so ga nedavno napovedali s konceptom aygo X. Oba si delita platformo.

Koncept aygo X je napovedal novo generacijo ayga, ki pa bo dobil tudi novo ime.  | Foto: Toyota Koncept aygo X je napovedal novo generacijo ayga, ki pa bo dobil tudi novo ime. Foto: Toyota Vztrajanje pri majhnem avtomobilu z bencinskim motorjem

Medtem ko vse več proizvajalcev zaradi naraščujočih cen in premajhnih dobičkov zapušča razred najmanjših avtomobilov ali pa jim začenja vgrajevati le še električne motorje, Toyota pri novi generaciji ayga – podrobneje ga bodo skupaj z imenom predstavili v naslednjih mesecih – še vedno stavi na klasični bencinski motor.

Skupaj z yarisom in yarisom cross bodo dobili zadosten obseg proizvodnje, ki bo omogočil tudi poslovno upravičenost takega modela, je napovedal vodja evropske Toyotine proizvodnje Marvin Cooke.

Toyota aygo X prologue
Avtomoto Toyotino presenečenje: po umiku Francozov so si dali duška #foto

Med najmanjše avtomobile z novim imenom in videzom križanca

Obstoječega ayga v Kolinu izdelujejo skupaj s peugeotom 108 in citroenom C1. Lani so v Evropi prodali 83 tisoč aygov, ki je bil tretji najbolje prodajani model v razredu. Koncept aygo X napoveduje, da bo v novi generaciji ta mestni avtomobil (se bo uradno imenoval aygo cross?) dobil videz majhnega križanca.

Toyota je z začetkom leta postala lastnica tovarne v Kolinu in pri lastništvu ni več povezana s koncernom PSA. Yarisa bodo v tej tovarni začeli izdelovati v drugi polovici leta, prav tako bi lahko Čehi izdelovali tudi Mazdino različico yarisa.

Toyota namerava do leta 2025 svojo prodajo v Evropi, kamor vključujejejo tudi Rusijo, povečati na 1,5 milijona vozil letno. To bi jim zagotovilo sedemodstotni tržni delež.

 

Ne spreglejte