Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 7. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

kartelno dogovarjanje

Sreda, 26. 7. 2017, 6.00

6 let, 7 mesecev

Evropska unija sumi kartelni dogovor nemške avtomobilske industrije, danes krizni sestanki

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Danes se bosta na izredni seji sestala nadzorna odbora koncerna Volkswagen in Daimler in iskala odgovore na sume Evropske komisije, da so bili nemški avtomobilski proizvajalci udeleženi v nedovoljeno kartelno dogovarjanje.

V začetno preiskavo pri Evropski komisiji vključujejo Volkswagen, Mercedes-Benz, Audi, Porsche in BMW. | Foto: Reuters V začetno preiskavo pri Evropski komisiji vključujejo Volkswagen, Mercedes-Benz, Audi, Porsche in BMW. Foto: Reuters

Nemška avtomobilska industrija spet pod drobnogledom

Evropska komisija je že v soboto objavila sume svojih pristojnih organov, ki preiskujejo morebitno kartelno dogovarjanje. V Bruselj naj bi dobili namig, da so nemška avtomobilska podjetja sodelovala pri zasnovi in cenah sistemov za nadzor izpušnih sistemov dizelskih motorjev in tudi drugih avtomobilskih delov.

V začetno preiskavo pri Evropski komisiji vključujejo Volkswagen, Mercedes-Benz, Audi, Porsche in BMW. Dogovori med proizvajalci glede skupnih dizajnov in sistemov sicer niso nenavadni. Pri Evropski komisiji zato predvsem preiskujejo, ali je bilo sodelovanje v nasprotju z načeli prostega trga.

Danes krizna sestanka pri Volkswagnu in Daimlerju

Danes se bosta zaradi teh obtožb sestala nadzorna odbora tako Volkswagna kot Daimlerja. Obtožbe so seveda zelo resne in imajo lahko za vpletena podjetja zelo visoke kazni. Te lahko dosežejo tudi deset odstotkov letnega prometa. Nedavno je Evropska komisija že razbila kartelni dogovor proizvajalcev žarometov, v katerega je bila vpletena tudi nemška Hella.

Po zakonu EU podjetje, ki prizna sodelovanje oziroma predloži ključne dokaze, pri kaznovanju kartelnega dogovora dobi imuniteto in se finančnim posledicam izogne.

BMW vse obtožbe zanika

Medtem ko so pri Volkswagnu in Daimlerju potrdili današnja sestanka nadzornega sveta, podrobnejših informacij pa za zdaj pričakovano še niso razkrili, so pri BMW kartelno sodelovanje že odločno zanikali. Na področju razvoja dizelskih motorjev in nadzora izpustov so pri upravi v Münchnu še dejali, da imajo v primerjavi s tekmeci naprednejše sisteme za nadzor izpustov dušikovih oksidov.

Nemški Der Spiegel je že en dan pred objavo sumov Evropske komisije pisal o problematiki posod za tekočino AdBlue. Te so zelo majhne, saj bi bile večje preprosto predrage. Proizvajalci so to že pojasnjevali z vidika prilagajanja na vseevropski sistem polnilnih postaj s to tekočino, pri BMW pa so dejali, da večje posode ne potrebujejo.

Ne spreglejte