Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 2. 2019,
7.21

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

9

Natisni članek

varnost avtomobilov promet promet

Petek, 22. 2. 2019, 7.21

5 let, 2 meseca

Čez tri leta? Novi obvezni sistemi za avtomobile.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

9

Slovenski avto leta Vransko | Danes je v novih vozilih že široko zastopan sistem AEB, ki je pogoj za pet varnostnih zvezdic pri testiranjih Euro NCAP. | Foto Uroš Modlic

Danes je v novih vozilih že široko zastopan sistem AEB, ki je pogoj za pet varnostnih zvezdic pri testiranjih Euro NCAP.

Foto: Uroš Modlic

Pristojni odbor pri Evropski uniji je podprl uvedbo novih varnostnih sistemov v vse avtomobile. Med njimi bo tudi sistem za samodejno prilagajanje vozila omejitvi hitrosti.

Podporo uvedbi novih varnostno-asistenčnih sistemov je podprl pristojni evropski odbor za notranji trg in zaščito potrošnikov (IMCO). Evropski odbor za varnost v transportu (ETSC) opozarja, da je treba pospešiti postopek dokončnega dogovora glede zakonodaje pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

Voznik bo ohranil končno izbiro svoje hitrosti

V treh letih bi lahko vsi novi avtomobili v Evropi dobili vozniške asistenčne sisteme, kot so samodejno zaviranje v sili (AEB) s prepoznavanjem pešcev in kolesarjev, sistem za pametno prilagajanje hitrosti vožnje omejitvam (ISA) in sistem za pomoč pri držanju vozila znotraj prometnega pasu. Delovanje sistema ISA je sicer odvisno od nastavitev.

Tak avtomobil zna ob uporabi radarskega tempomata s prednastavljeno hitrostjo prepoznati prometne znake in prilagoditi hitrost tamkajšnji omejitvi. Voznik še vedno lahko s svojimi ukazi"povozi" delovanje sistema, vozi hitreje in ima tako končno odločitev glede hitrosti avtomobila. Prav tako je danes v novih vozilih že široko zastopan sistem AEB, ki je pogoj za pet varnostnih zvezdic pri testiranjih Euro NCAP.

Po oceni ETSC bi taka odločitev v 15 letih na evropskih cestah rešila 25 tisoč življenj. | Foto: Thinkstock Po oceni ETSC bi taka odločitev v 15 letih na evropskih cestah rešila 25 tisoč življenj. Foto: Thinkstock

Po 10 letih spet dvignjeni minimalni varnostni standardi

Med predlaganimi sistemi so tudi prepoznavanje utrujenosti voznika, zapisovalnik podatkov v primeru nesreče, možnost vgradnje sistema za zaznavo alkoholiziranosti voznika in podobno.

"Osnovne varnostne standarde za avtomobile v Evropi smo zadnjič nadgradili leta 2009. Zadnja usklajevanja med Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo in državami članicami se morajo začeti kar najhitreje," pravi Antonio Avenoso, izvršni direktor ETSC.

V novih avtomobilih že leta 2022?

O uvedbi novih sistemov bodo v Evropskem parlamentu predvidoma glasovali naslednji mesec. Če bi novosti potrdili, lahko v novih avtomobilih te sisteme pričakujemo v roku treh let. Po oceni ETSC bi taka odločitev v 15 letih na evropskih cestah rešila 25 tisoč življenj.

Ne spreglejte