Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

3

Natisni članek

car sharing nakup avtomobila mobilnost

Četrtek, 21. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Celodnevni najem prek telefona od 39 do 69 evrov

Rent-a-car: Slovencem nov način uporabe avtov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

3

Car sharing Murska Sobota | Slovenski sistem "car sharinga" se je do zdaj izkazal s tekočim delovanjem. Novost so celodnevni najemi z najvišjo mogočo ceno najema. | Foto Avant2Go

Slovenski sistem "car sharinga" se je do zdaj izkazal s tekočim delovanjem. Novost so celodnevni najemi z najvišjo mogočo ceno najema.

Foto: Avant2Go

Prihodnji teden bo v Sloveniji zaživel prvi eno- ali večdnevni sistem najema vozil rent-a-car, ki ga bo mogoče opraviti z mobilno aplikacijo.

Avtomoto Brez dizla in bencina, to je avto preobrata za Slovence

To sicer ni prava novost, temveč predvsem nadgradnja že nekaj let obstoječega sistema souporabe avtomobilov v Ljubljani Avant2Go. Ta je do danes v Ljubljani, Kranju, Mariboru in Murski Soboti pridobila 150 vozil, 60 postajališč, njihovi uporabniki pa so prevozili več kot tri milijone kilometrov. Letos bi upravitelji sistema radi presegli mejo 10 tisoč registriranih uporabnikov. Tistih rednih uporabnikov je več kot tisoč na mesec.

Celodnevna storitev rent-a-car z uporabo telefona

Čeprav je tako imenovani "car sharing" teoretično bolj primeren za velika mesta, je tudi v Sloveniji s povsem električno zasnovo vozil dobro zaživel. Nova oblika najema vozil je v resnici poenostavljeni klasični avtomobilski rent-a-car.

Uporabnik bo avtomobil tudi za daljši najem najel in vrnil na enak način kot pri kratkoročnih najemih (z uporabo mobilne aplikacije), glavna razlika pa je v končni ceni. Ko bo voznik s prevoženimi kilometri in časom najema dosegel določeno najvišjo ceno najema za posamezno vozilo, se njegov strošek celodnevnega najema ne bo več zviševal. Taki najemi pridejo prav ob koncih tedna, tudi za službene poti, izlete, smučanje in podobno.

Ste že kdaj uporabljali "car sharing"?

  • Da, sem reden uporabnik
    22,19 %
    152 glasov
  • Le nekajkrat do zdaj
    8,91 %
    61 glasov
  • Še nikoli
    68,91 %
    472 glasov
Oddanih 685 glasov

Avtomoto Košarica dizlom: Slovenci bodo razgrabili hibrida #foto

Pogled na trenutne točke začetka in konca najema avtomobilov v Ljubljani. | Foto: Pogled na trenutne točke začetka in konca najema avtomobilov v Ljubljani. Celodnevni najemi električnih vozil od 39 do 69 evrov

Celodnevni najem najmanjšega električnega smarta bo tako stal 39 evrov, najem renaulta zoeja 49, volkswagna e-golfa 59 in najem modela BMW i3 69 evrov.

Zanemarljiv ni podatek, da so to električni avtomobili in da je mogoče z nekaterimi med njimi tudi precej enostavno premagati razdalje med Ljubljano, Koprom ali Mariborom. To ob najemu tudi odpravlja dodatni strošek goriva, saj se lahko vozilo polni ob številnih brezplačnih javnih polnilnicah.

Napoved novih oblik mobilnosti, ki jim ne bodo ubežali niti klasični avtomobilski trgovci

Slovenci smo zaradi razdrobljenosti prebivalstva in neučinkovitega javnega prevoza obsojeni na visok delež uporabe lastniških avtomobilov. Enostavne dnevne najeme pa lahko vidimo kot alternativo lastništvu dražjih vozil.

Kdor živi v mestu, večjega avtomobila med tednom pogosto ne potrebuje in ga lahko najame le za sobotni izlet ali vožnjo na poletni dopust.

V prihodnje lahko v različnih ponudbah mobilnosti pričakujemo tudi podobno enostaven dostop do najema bencinskih in dizelskih vozil, ki jih bodo nudili tudi klasični avtomobilski trgovci. Ti vse bolj poudarjajo, da bodo v prihodnosti bolj kot avtomobile prodajali mobilnost oziroma prevožene kilometre.

"Z veseljem oznanjamo začetek strateškega sodelovanja z AMZS, ki s svojimi storitvami in aktivnostmi neprecenljivo prispeva k varni mobilnosti udeležencev v cestnem prometu. Cilj zavezništva je pripomoči k hitrejšemu razvoju zelene mobilnosti v Sloveniji skozi različne inovativne oblike, vključno z mikromobilnostjo, kjer bomo z zasledovanjem čiste, učinkovite in dostopne storitve uporabnikom omogočili še več možnosti in svobode pri zadovoljevanju njihovih potreb po mobilnosti," dodajajo upravitelji sistema Avant2Go.