Sreda,
11. 9. 2013,
10.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 9. 2013, 10.12

6 let, 6 mesecev

V znak protesta bo berlinski zid prelepljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

V Berlinu bodo ta konec tedna v znak protesta proti nadaljnjim uničevanjem galerije East Side spomenik berlinskega zidu prelepili z belim papirjem.

Galerija na prostem East Side, ki na 1,3 kilometra predstavlja spomenik berlinskega zidu, se zaradi gentrifikacije krči. V znak protesta proti uničevanju in rušenju spomenika so umetniki sto metrov zidu že prelepili z belim papirjem, v prihodnjih dneh pa načrtujejo obširno akcijo, v kateri bodo celoten zid prekrili s papirjem. Predsednik združenja umetnikov galerije East Side Kani Alavi, kot njegove besede navajajo v The Art Newspaperju, akcijo lepljenja s papirjem pojasnjuje, da bodo z njo ljudem pokazali, kako bi bilo, če galerija ne bi obstajala. "Belo barvo smo izbrali zato, ker je nevtralna in ker ljudi spominja na izvorno barvo zidu," še pravi Alvai.

Del zidu, galerije na prostem, so marca zaradi lažjega dostopa do luksuznih stanovanj že porušili. Kritiki opozarjajo, da gre za potezo, ki lahko zaradi genitrifikacije napoveduje tudi prihodnje uničevanje berlinske kulturne zgodovine. Alavi poudarja, da načrtovana protestniška akcija izpostavlja grožnjo galeriji na prostem. "Nekaj je treba narediti," še dodaja Alavi.