Torek,
22. 10. 2013,
12.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 22. 10. 2013, 12.39

8 let, 5 mesecev

V PTL plesna predstava Scavette o izstopu iz "dnevnega telesa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo danes, 22. oktobra, premiera plesne predstave Surprised Body Project (Projekt presenečeno telo) italijanskega koreografa Francesca Scavette.

Predstava, ki je nastala v koprodukciji PTL in norveške plesne skupine Wee, se med drugim posveča vprašanjem pobega iz rutine, iz "dnevnega telesa".

Projekt, ki so ga predstavili že v 20 državah, definira metaforični prostor, v katerem je podoba telesa v stalni pripravljenosti, da zbeži iz ustaljenih vzorcev. Predstava se ves čas spreminja kot ustvarjalni proces, ki poteka tudi skozi delavnice in rezidence, so sporočili iz PTL.

V predstavi plešejo Matevž Dobaj, Evin Hadžialjević, Gry Kipperberg, Leon Marič, Meri Pajunpää in Orfee Schuijt.

Sodelovanje s PTL se je začelo pred dvema letoma, ko so se dogovorili za mednarodno produkcijo, v katero so povabili po tri plesalce iz skupine Wee in tri iz PTL.

Atmosfera čudnih sanj Wee sta v Oslu na Norveškem ustanovila italijanski koreograf in plesalec Scavetta ter norveška plesalka Gry Kipperberg. V zadnjih letih je Wee gostoval v več kot 30 državah po vsem svetu ter postal ena vodilnih skupin na norveški plesni sceni.

Scavetta je študiral na državni plesni akademiji v Rimu in diplomiral iz gledališča in uprizoritvenih umetnosti. Njegovo teatralnost pogosto povezujejo z atmosfero čudnih sanj ali otroškega igrivega sveta: čudno, smešno, poetično in obenem presenetljivo.