Sreda,
2. 4. 2014,
13.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2014, 13.09

8 let, 5 mesecev

Picassova grafika v Bosanski Dubici je neprecenljive vrednosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Da so dela Pabla Picassa, ki jih hranijo v Narodni knjižnici v Bosanski Dubici, pristna, je potrdila tudi stroka.

V Narodni knjižnici v Bosanski Dubici hranijo originalno delo Pabla Picassa, je po strokovnem pregledu potrdila umetnostna zgodovinarka Danka Damjanović, poroča srbski Blic. Gre za grafiko, ki jo je španski slikar izročil članu jugoslovanske delegacije Bošku Šiljegoviću, ko se je leta 1964 v Parizu udeležil kongresa Komunistične partije Francije.

Človek z brado je, kot še poroča Blic, edino Picassovo delo v lasti Bosne in Hercegovine. Knjižnici ga je Šiljegović podaril na koncu svojega življenja, ko se je pred pozornostjo javnosti umaknil v Bosansko Dubico.

Za grafiko umetnostna zgodovinarka Danka Damjanović pravi, da je neprecenljive vrednosti. "Po mednarodnih merilih se vrednost umetnine ocenjuje enkrat letno, a v tem primeru govorimo o delu, ki spada v nično kategorijo, kar pomeni, da njegova vrednost ne more biti denarno ovrednotena."

Picasso se je mesec dni pred pariškim kongresom francoske komunistične partije, katere član je bil, odločil, da za člane tujih delegacij naredi grafike. Tako je umetnino za jugoslovansko delegacijo prevzel nekdanji vodja kabineta Tita Boško Šiljegović.