Ponedeljek,
16. 9. 2013,
13.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 13.21

6 let, 6 mesecev

Brezčasna eleganca: Dunaj 1900 v MAK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

V dunajskem Muzeju uporabnih umetnosti bodo odprli stalno razstavo o dunajskem modernizmu v oblikovanju med letoma 1890 in 1938. Na ogled bodo kultni predmeti tistega časa.

Dunajski modernizem v oblikovanju bo od 16. septembra stalno na ogled v dunajskem Muzeju uporabnih umetnosti (MAK). Pod naslovom Dunaj 1900, umetnost in obrt 1890–1938 bodo na ogled postavili okoli 500 predmetov uporabnih umetnosti.

V muzeju so tako pripravili razstavo, ki bo predstavila 50-letno obdobje skozi umetnostno zgodovinske in kulturne ikone. V treh galerijskih prostorih bodo tako pripravili zgodovinski pregled avstrijskega oblikovanja z začetkom konec 19. stoletja, kar bodo v drugem prostoru nadaljevali z vznikom dunajskega sloga in končali z obdobjem po prvi svetovni vojni. Vsak izmed galerijskih prostorov je v barvi, ki simbolizira čas, ki ga prek predmetov predstavljajo. Razstavo tako začenjajo v temnordeči, nadaljujejo s srebrno, končujejo pa z oranžno.

Pod postavitev se je podpisal Christian Witt-Dörring, kustos dekorativnih umetnosti v New Gallery iz New Yorka, oblikovalsko pa so razstavo zasnovali v dunajskem studiu Michaela Embacherja. V 90. letih prejšnjega stoletje je takratni direktor Peter Noever dunajski MAK odprl mednarodnemu prostoru in tako je institucija postala širše zanimiva, a je pri tem izgubila lokalno občinstvo, poroča The Art Newspaper. To je eden od razlogov za osvežitev muzejske stalne postavitve, ki bo v svoje prostore spet privabila dunajske gledalce, je za tuje medije izjavil zdajšnji direktor MAK Christoph Thun Hohenstein. Kljub temu bo MAK ohranil tudi mednarodna sodelovanja s sodobnimi umetniki, na primer losangeleško umetnico Pae White.