Petek,
19. 12. 2008,
9.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2008, 9.30

8 let, 5 mesecev

ZN in ZDA pozdravila obsodbe za zločine v Ruandi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je pozdravil obsodbe vpletenih v genocid leta 1994 v Ruandi. Obsodbe vpletenih, med njimi glavnega načrtovalca genocida, so pozdravili tudi v ZDA.

Sodišče ZN za Ruando je v četrtek glavnega načrtovalca genocida, bivšega polkovnika Theonesta Bagosoro, in še dva druga visoka častnika ruandske vojske zaradi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti obsodilo na dosmrtno zaporno kazen. Major Aloys Ntabakuze in polkovnik Anatole Nsengiyumva sta bila obsojena, ker sta vodila enote ruandske vojske, ki so izvajale genocid. Hoteli iztrebiti Tutsije in opozicijo Trojico pa je sodišče obsodilo, da so po smrti predsednika države hoteli prevzeti oblast in da so hoteli iztrebiti civilno prebivalstvo Tutsijev in uničiti člane opozicije.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v četrtek pozdravil obsodbe vpletenih v genocid v Ruandi. Kot je v odzivu dejal Ban, takšni koraki predstavljajo velik korak v boju proti nekaznovanosti odgovornih za najresnejše mednarodne zločine.

Obsodbe so pozdravili tudi v Washingtonu, kjer je tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack, obsodbe označil za pomemben korak pri zagotavljanju pravice in odgovornosti za ruandski narod in mednarodno skupnost.

McCormack je še pozval države k nadaljevanju sodelovanja z Mednarodnim sodiščem za Ruando v prizadevanjih, da bi ujeli preostalih 13 ubežnikov in jih prepeljali pred sodišče.