Sobota,
13. 12. 2008,
12.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 13. 12. 2008, 12.39

8 let, 5 mesecev

ZDA: Ščit je potreben za zaščito pred "malopridnimi državami"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški glavni pogajalec John Rood se bo v ponedeljek odpravil v Moskvo na pogovore o spornem načrtu gradnje ameriškega protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi.

Rood se bo pogovarjal tudi o pogodbi, ki naj bi nasledila Sporazum o omejevanju strateškega orožja Start I, ki se mu decembra 2009 izteka veljavnost, so v petek sporočili z ameriškega State Departmenta.

Rooda bo na enih izmed zadnjih pogovorov glede ščita in naslednice sporazuma Start I pred menjavo ameriške administracije spremljala skupina strokovnjakov.

Le malo upanja, da bi strani kmalu dosegle dogovor Izmed tematik na dnevnem redu je najbolj sporna gradnja protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi, kjer je le malo upanja, da bi strani kmalu dosegle dogovor. Rusija namreč ostro nasprotuje ameriškim načrtom postavitve desetih prestreznikov raket na Poljskem in radarja na Češkem, saj naj bi predstavljali strateško grožnjo Rusiji. ZDA medtem trdijo, da je ščit potreben za zaščito Evrope in ZDA pred t. i. malopridnimi državami, kot je Iran.

Rusi so nedavno tudi zavrnili ameriško ponudbo, v skladu s katero bi ruske oblasti imele dostop do prestreznikov in radarja in bi lahko nadzirale njihovo dejavnost. Prav o tem naj bi se Rood znova pogovarjal z ruskimi predstavniki.

Poskus dogovora o pogodbi, ki naj bi nasledila Start I Poleg tega se bodo predstavniki obeh strani poskusili dogovoriti tudi o pogodbi, ki naj bi nasledila Start I, ki se mu decembra 2009 izteče veljavnost. Prvi sporazum o zmanjšanju strateškega ofenzivnega orožja velesil namreč določa, da se morajo pogovori o novi pogodbi začeti najmanj leto dni pred njegovim iztekom.