Petek,
6. 2. 2009,
11.00

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 6. 2. 2009, 11.00

7 let

Velika Britanija še naprej v primežu zime

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Sneženje v Veliki Britaniji ne želi pojenjati. Včeraj je vreme najbolj prizadelo jugozahod Anglije in Wales, danes pa se pas snežnih padavin znova pomika tudi proti britanski prestolnici.

Nek 26-letni Anglež pa je bil aretiran potem, ko je na spletnem portalu Youtube objavil triminutni posnetek svojega cestnega deskanja, ko ga je po glavni mestni ulici z avtom vlekel prijatelj.

Pri reševanju voznikov pomagala celo vojska Voznike v grofiji Devon na skrajnem jugozahodu Anglije je v četrtek pozno zvečer presenetila nenadna snežna nevihta, zaradi katere je prišlo do številnih zdrsov, dve avtocesti pa sta bili zaradi tega blokirani. Poleg policije in reševalcev je pri reševanju okoli 200 ljudi morala posredovati celo vojska. Nesrečnim voznikom so nato ponudili toplo zavetišče v bližnjih občinskih stavbah, njihove avtomobile pa odvlekli na varno.

Policisti aretirali cestnega deskarja Smučar, ki je deskal po hungerfordski glavni ulici, je med svojo vožnjo skozi mesto povzročil precej gmotne škode, saj se je zaletel v nekaj ob cesti parkiranih vozil. Deskar pa je s svojim nevarnim početjem ogrožal tudi meščane svojega kraja.

"Cesta je glavna mestna ulica skozi Hungerford. Če bi zaradi izvajanja akrobacije prišlo do nesreče, bi morala posredovati policija oziroma servisna služba, ki sta v teh dneh popolnoma zavzeti. Naša dolžnost je zaščititi državljane. Vedenja, ki ogroža pešce in druga v prometu udeležena vozila ne bomo tolerirali," je predstavnikom tiska povedal policijski poročnik Andy Bone.

Brez elekrične energije 21.000 domov Opozorila pred močnim sneženjem sicer veljajo praktično za celotno Veliko Britanijo, v nekaterih delih pa bi znova utegnilo pasti blizu 20 centimetrov snega. Največ snega naj bi padlo na nekoliko višjih območjih na jugozahodu Anglije, kjer je brez elekrične energije ostalo 21.000 domov.

Zaprta letališča in prek štiri tisoč šol Močno sneženje je že povzročilo veliko težav v mestih Bristol in Bath. Letališče v Bristolu so zaprli, zaradi čiščenja stez pa so začasno zaprli tudi letališče Luton severozahodno od Londona, ki med drugim služi kot vstopna točka za britansko prestolnico. O zamudah in odpovedih poročajo tudi iz železniškega prometa.

Na jugozahodu Anglije in v Walesu je zaprtih tudi prek štiri tisoč šol, lokalne oblasti pa se zaradi najhujše zime v zadnjih 13 letih vse bolj pritožujejo zaradi pomanjkanja soli in peska za posipanje cest in ulic.