Sreda,
4. 2. 2009,
17.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 17.55

8 let, 5 mesecev

Vatikan pozval Williamsona k preklicu izjav o holokavstu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vatikan je britanskega škofa Richarda Williamsona pozval k javnemu preklicu svojih izjav glede holokavsta, če želi biti popolnoma rehabilitiran kot katoliški škof.

Williamson je z zanikanjem holokavsta povzročil razburjenje med Judi, kritiko pa si je zaradi njegove rehabilitacije kljub tovrstnim izjavam prislužil tudi Vatikan.

Benedict XVI. ni vedel za stališče Williamsona glede holokavsta Kot so še sporočili s Svetega sedeža, papež Benedikt XVI. v času odločitve za preklic izključitve štirih škofov, ki jih je leta 1988 posvetil sporni francoski škof Marcel Lefebvre, iz Katoliške cerkve, ni vedel za stališče Williamsona glede holokavsta.

Williamson: V taboriščih je bilo ubitih le od 200.000 do 300.000 Judov Britanski škof Williamson je v svetu sprožil številne kritike z zanikanjem, da so bile v nemških koncentracijskih taboriščih plinske celice in da so nacisti med drugo svetovno vojno pokončali šest milijonov Judov. Williamson je za švedsko televizijo dejal, da je bilo v koncentracijskih taboriščih ubitih zgolj od 200.000 do 300.000 Judov.

Papež je že prejel opravičilo Williamsona Williamson se je že opravičil papežu Benediktu XVI. in izrazil obžalovanje za težave, ki jih je povzročil z zanikanjem holokavsta. V pismu Vatikanu je svoje izjave še označil kot nepremišljene. Na njegove izjave se je papež nemudoma odzval z izrazom solidarnosti z Judi in z besedami, da holokavsta ne sme nihče zanikati.

A to ni prepričalo nemške kanclerke Angele Merkel, ki je v torek dejala, da izjava Vatikana ni bila dovolj jasna in obenem pozvala Vatikan, naj jasno izjavi, da ne more biti zanikanja holokavsta. Njeno kritično stališče do Vatikana je podprl tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Izjave škofa so že pripeljale do posledic Spor zaradi Williamsonovih izjav je medtem že pripeljal do odpovedi udeležbe glavnega izraelskega rabinata na marčevskem srečanju s katoliškimi predstavniki v Rimu, do katerega naj bi prišlo pred papeževim za maj predvidenim obiskom Izraela, ki pa se sedaj morda sploh ne bo odvil po urniku.

Izrael: Rehabilitacija Williamsona žali vsakega Juda Na papeževo odločitev o rehabilitaciji Williamsona se je odzvalo tudi izraelsko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da Izrael na odločitev Vatikana gleda "z obžalovanjem in zaskrbljenostjo". Kot so dodali, rehabilitacija Williamsona žali vsakega Juda in "ponižuje spomin na vse žrtve holokavsta".