Nedelja,
25. 1. 2009,
11.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 25. 1. 2009, 11.27

8 let, 5 mesecev

Vatikan kritizira, ZN pozdravljajo odločitev Obame glede splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Visoki predstavniki Vatikana so v soboto kritizirali petkovo odločitev predsednika ZDA Baracka Obame glede splava. Združeni narodi (ZN) so Obamov korak medtem pozdravili.

Vatikan se je kritično odzval na odločitev predsednika Obame, da z izvršnim ukazom odpravi prepoved proračunskega financiranja domačih in tujih organizacij, ki se po svetu ukvarjajo z načrtovanjem družin, torej pomagajo ženskam tudi pri splavu.

Fisichella: Gre za aroganco nekoga, ki verjame v svoj prav Kot je po pisanju italijanskega dnevnika Corriere della Sera ocenil predsednik Papeške akademije za življenje, nadškof Rino Fisichella, gre za "aroganco nekoga, ki verjame v svoj prav". Obamov izvršni ukaz po njegovem "odpira vrata splavu in s tem uničenju človeškega življenja". "Treba je znati poslušati ... ne pa se zapirati v ideološke vizije z aroganco nekoga, ki - ker ima moč - misli, da lahko odloča o življenju in smrti," je še dodal.

Sgreccia: Obama je izbral najhujšo možnost Njegov predhodnik na čelu vatikanske akademije za življenje Elio Sgreccia je medtem ocenil, da "je namesto vseh dobrih stvari, ki bi jih lahko naredil, Obama izbral najhujšo". Po njegovem je namreč predsednik ZDA izbral "pokol nedolžnih". Zatrdil je tudi, da kar 80 odstotkov Američanov splavu nasprotuje.

UNFPA: Korak za izboljšanje položaja žensk Sklad ZN za prebivalstvo (UNFPA) je medtem Obamovo odločitev pozdravil kot korak, ki bo izboljšal zdravje žensk ter okrepil njihove pravice in enakopravnost. UNFPA je bila sicer med organizacijami, ki jih ZDA v minulih sedmih letih niso finančno podpirale, saj naj bi na Kitajskem podpirala politiko vlade prisilnih splavov in sterilizacij. Sklad je te obtožbe od samega začetka vztrajno zanikal.

"Predsednikova dejanja pošiljajo močno sporočilo o njegovem vodstvu in njegovi želji, da podpre prizadevanja za promocijo miru in dostojanstva, enakopravnosti za ženske in dekleta ter gospodarski razvoj v najrevnejših regijah sveta," je ocenila izvršna direktorica UNFPA Thoraya Ahmed Obaid. Kot je spomnila, na svetu vsako minuto umre ženska med porodom, kar pomeni deset milijonov mrtvih žensk v eni generaciji.