Sreda,
9. 7. 2008,
8.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 8.56

8 let, 3 mesece

V ZN narašča podpora sankcijam proti Zimbabveju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški in francoski veleposlanik pri ZN sta v torek dejala, da imajo predlagatelji najmanj devet glasov v podporo resoluciji za uvedbo sankcij proti vodstvu afriške države Zimbabve.

O resoluciji naj bi v ZN glasovali še ta teden. "Če ne bo veta, imamo dovolj glasov za potrditev resolucije," je dejal ameriški veleposlanik Zalmay Khalilzad. Po besedah francoskega veleposlanika Jeana Mauricea Riperta ni nobenega dvoma, da položaj v Zimbabveju zaradi hudih kršitev človekovih pravic predstavlja grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Podobno je menila tudi namestnica generalnega sekretarja ZN Asha Rose Migiro, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin pa je izrazil zaskrbljenost in menil, da Varnostni svet ne bi smel postati posrednik pri volitvah ali ocenjevati izidov volitev.

Embargo na orožje in zamrznitev Mugabejevega premoženja

Ameriški predlog resolucije predvideva uvedbo embarga na orožje ter zamrznitev premoženja zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja in 11 članov ožjega vodstva države. ZDA obenem grozijo, da bodo razširile seznam 130 oseb, proti katerim so že uvedle prepoved potovanj in finančne sankcije.

VS doslej ni mogel ukrepati proti Mugabejevemu režimu, ker sta dve članici, Rusija in Kitajska, nasprotovali uvedbi sankcij, kar bosta morda storili tudi tokrat. Proti sankcijam je tudi Južna Afrika.