Petek,
23. 1. 2009,
13.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2009, 13.29

8 let, 5 mesecev

V Španiji aretiranih osem domnevnih vodij Batasune

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Španska policija je v noči na danes aretirala osem domnevnih članov novega vodstva Batasune, prepovedanega političnega krila baskovske separatistične organizacije Eta.

Aretacije v Baskiji in Navarri na severu Španije so potekale na osnovi zapornih nalogov, ki jih je izdal preiskovalni sodnik Baltasar Garzon. Zasegli večje število dokumentov Obenem je policija na 18 različnih mestih zasegla večje število dokumentov, ki jih sedaj preučujejo strokovnjaki. Policisti so iskali dokumente, ki bi povezovali Batasuno in skrajni baskovski skupini Askatasuna in Demokracija 3.000.000 (D3M).

Batasuna prepovedana od leta 2003 Obstaja namreč sum, da sta omenjeni skupini, ki si želita sodelovati na volitvah v regionalni parlament Baskije marca letos, zgolj krinka in da preko njiju dejansko deluje Batasuna. Batasuna je bila kot politična stranka prepovedana leta 2003.

Tokratna operacija je sicer zadnji korak v že devet mesecev trajajoči preiskavi glede domnevnega preoblikovanja Batasune. Večino od njenih okoli 40 voditeljev so v zadnjih dveh letih aretirali.