Sobota,
10. 1. 2009,
12.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 10. 1. 2009, 12.11

8 let, 5 mesecev

V Nemčiji razmisleki o širšem naboru energetskih virov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajinsko-ruski spor glede zemeljskega plina je v Nemčiji spodbudil razmisleke o drugačnem naboru energetskih virov.

Predsednik uprave enega največjih proizvajalcev energije v Evropi, RWE Power, Johannes Lambertz je izrazil prepričanje, da države ne bi smele biti preveč odvisne od zemeljskega plina.

"Širši navor virov bi pomenil ščit" Kot je pojasnil Lambertz, je širši nabor energetskih virov neke vrste ščit pred neprijetnimi presenečenji. Poleg plina in obnovljivih virov energije je po njegovem mnenju pomembna tudi uporaba premoga in jedrske energije. Z uporabo omenjenih dveh virov je Nemčija lani proizvedla 67 odstotkov energije.

Veternice v mrzlem vremenu mirujejo Proizvodnja vetrne energije je v obdobju nizkih temperatur omejena, v sedanjem zelo mrzlem vremenu vetra večinoma ni in vetrnice mirujejo. Nemčija ima za približno 23.000 megavatov instalirane moči vetrnih elektrarn, proizvodnja pa je konec tedna znašala le 900 megavatov.

Mraz otežuje tudi prevoz premoga Nizke temperature otežujejo prevoz črnega premoga prek železniških in ladijskih povezav, vendar imajo nemške termoelektrarne še zadostne zaloge. Težave bi lahko nastopile čez teden ali dva, če bi se sibirski mraz nadaljeval, je še dejal Lambertz.