Nedelja,
27. 10. 2024,
7.50

Osveženo pred

1 dan, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 27. 10. 2024, 7.50

1 dan, 3 ure

V Litvi bo drugi krog volitev odločil o novi vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Litva, volitve | V prvem krogu si je sicer vstop v parlament ob 52-odstotni volilni udeležbi zagotovilo šest strank, ki so presegle petodstotni prag. Med njimi je le ena od dosedanjih dveh koalicijskih partneric Šimonyte, a ta kljub temu ni priznala poraza in poudarja, da bo vse odvisno od drugega kroga. | Foto Reuters

V prvem krogu si je sicer vstop v parlament ob 52-odstotni volilni udeležbi zagotovilo šest strank, ki so presegle petodstotni prag. Med njimi je le ena od dosedanjih dveh koalicijskih partneric Šimonyte, a ta kljub temu ni priznala poraza in poudarja, da bo vse odvisno od drugega kroga.

Foto: Reuters

V Litvi bo danes potekal drugi krog parlamentarnih volitev, potem ko se je po prvem krogu pred dvema tednoma nakazala možnost spremembe oblasti. Največ glasov so namreč osvojili opozicijski socialdemokrati, konservativna Domovinska unija, ki trenutno vodi vlado, pa je osvojila drugo mesto.

V prvem krogu parlamentarnih volitev so volivci 13. oktobra odločali o 70 sedežih v parlamentu po proporcionalnem volilnem sistemu, obenem pa si je osem kandidatov že zagotovilo tudi neposreden mandat. Danes nekaj manj kot 2,4 milijona volilnih upravičencev glasuje še o 63 preostalih neposrednih poslanskih mandatih.

Socialdemokrati so v prvem krogu upravičili vlogo favorita v anketah in osvojili največji delež glasov, 19,4 odstotka. Vladajoča Domovinska unija premierke Ingride Šimonyte je prejela 18 odstotkov glasov, tretje mesto pa je s 15 odstotki zasedla novoustanovljena populistična stranka Zarja Nemunasa.

Premierka Ingrid Šimonyte | Foto: Reuters Premierka Ingrid Šimonyte Foto: Reuters

Vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute je že napovedala, da si bodo prizadevali sestaviti levosredinsko koalicijo iz treh strank. Za njihovi morebitni partnerici veljata Stranka za Litvo, ki jo je v prvem krogu podprlo nekaj več kot 9,2 odstotka volivcev, ter Zveza kmetov in zelenih, ki so prejeli sedemodstotno podporo.

Vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute | Foto: Reuters Vodja socialdemokratov Vilija Blinkevičiute Foto: Reuters

Ne glede na izid naj se zunanjepolitična usmeritev Litve ne bi bistveno spremenila. Obe največji stranki izkazujeta jasno EU in zvezi Nato naklonjeno držo ter podporo Ukrajini. Menjava vlade naj bi tako vodila zlasti v spremembe pri notranji in socialni politiki, piše nemška tiskovna agencija dpa.