Sreda,
17. 12. 2008,
12.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 12.27

8 let, 5 mesecev

V Franciji po torkovem incidentu razprava o varnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Parizu na poziv notranje ministrice Michele Alliot-Marie predstavniki varnostnih oblasti razpravljajo o varnosti po vsej državi, potem ko so včeraj v pariški veleblagovnici odkrili eksploziv.

Odgovornost za dejanje je prevzela neznana afganistanska skupina, a strokovnjaki dvomijo, da gre za islamistične skrajneže. Namestili bodo dodatne policijske enote Na notranjem ministrstvu so se danes predstavniki policije in obveščevalnih služb sestali s predstavniki veleblagovnic, prometnega omrežja in glavnih letališč v državi, s katerimi so preučili varnostne razmere. Kot je že v torek po incidentu napovedala Alliot-Mariejeva, bodo po vsej državi namestili dodatne policijske enote.

Do srečanja je prišlo dan potem, ko so v pariški veleblagovnici Printemps na nakupovalni ulici Boulevard Haussmann, kjer so praznični nakupi na vrhuncu, odkrili pet palic dinamita, zaradi česar so evakuirali več sto nakupovalcev in turistov. Odgovornost za dejanje je prevzela doslej neznana Afganistanska revolucionarna fronta, ki je obenem zagrozila z bombnimi napadi, če Francija do konca februarja iz Afganistana ne umakne svojih 2600 vojakov.

Dvomi o tem, da gre za delo islamističnih skrajnežev A strokovnjaki, vključno s francoskim obrambnim ministrom Hervejem Morinom so danes izrazili dvom, da bi svarilno pismo, ki ga je prejela AFP, lahko prišlo od skupine islamističnih skrajnežev, kot je mednarodna teroristična mreža Al Kaida, ki je v preteklosti že grozila Franciji. "Očitno je, da način izražanja, dialektika, ni dialektika islamističnih terorističnih gibanj," je Morin danes povedal za radio RTL.