Petek,
5. 9. 2008,
10.44

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 10.44

8 let, 6 mesecev

V Avstraliji prvič kot generalna guvernerka prisegla ženska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Avstraliji je danes v njeni 107-letni zgodovini prisegla prva ženska generalna guvernerka Quentin Bryce.

Imenovanje Bryceove, ki je bila od julija 2003 guvernerka Queenslanda, je bilo določeno že pred meseci, ko je britanska kraljica sprejela priporočilo avstralskega premiera Kevina Rudda, da naj prav ona zasede to mesto. Na njem bo nasledila generalmajorja Michaela Jefferyja, ki se bo upokojil. V nagovoru v nabito polni poslanski zbornici je predstavnica britanske kraljice v Avstraliji prisegla zvestobo britanski kroni in povedala, da bo svoje dolžnosti opravljala "dostojanstveno, nepristransko, z energijo in globoko ljubeznijo do domovine, ki si jo delijo". Ob tem je še obljubila, da bo "odprta, dovzetna in zvesta sodobnemu razmišljanju in delovanju avstralske družbe".

Imenovanje Bryceove je bilo v Avstraliji dobro sprejeto

Imenovanje pravnice, akademičarke in aktivistke za pravice žensk je bilo v Avstraliji dobro sprejeto kljub še vedno trajajoči razpravi o tem, ali bi Avstralija morala postati republika. Kraljica Elizabeta II. je sicer kljub neodvisnosti Avstralije od Velike Britanije uradno tudi njena kraljica, generalni guverner pa v državi igra vlogo njenega predstavnika. Referendum o odstavitvi kraljice kot državne poglavarke je leta 1999 spodletel.

Poveljnik avstralskih oboroženih sil lahko imenuje premiera ali pa ga odstavi Čeprav ima generalni guverner v Avstraliji predvsem ceremonialne dolžnosti, lahko v primeru, da v parlamentu po volitvah nobena stranka nima absolutne večine, imenuje premiera ali pa ga odstavi, če vlada izgubi zaupanje poslancev ali ravna nezakonito. Generalni guverner je tudi poveljnik avstralskih oboroženih sil, vendar običajno ravna po nasvetu vlade.