Torek,
1. 3. 2011,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 16.22

8 let

Unesco: 67 milijonov otrok ne hodi v šolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je opozorila, da 67 milijonov otrok ne hodi v šolo. Med njimi je 28 milijonov otrok ujetih v oborožene konflikte.

Leto 2015 je rok, ki so si ga svetovni voditelji na vrhu ZN leta 2000 zadali za zagotovitev univerzalnega primarnega izobraževanja, Unesco pa ugotavlja, da kljub napredku na mnogih področjih svet ni na poti, da bi dosegel omenjeni cilj. Število otrok, ki ne hodi v šolo, se le počasi niža Po podatkih Unesca se je med letoma 1999 in 2008 v osnovno šolo vpisalo dodatnih 52 milijonov otrok, vendar pa se število otrok, ki ne hodijo v šolo, prepočasi zmanjšuje. Tako leta 2008 šole še vedno ni obiskovalo 67 milijonov otrok. "Če se bo ta trend nadaljeval", opozarjajo v poročilu, "bi lahko leta 2015 v šolo hodilo manj otrok kot danes".

Najbolj problematične so države, kjer potekajo oboroženi konflikti Pri tem kot glavni razlog izpostavljajo "skrito krizo" mladih, ujetih v oborožene konflikte. Od vseh osnovnošolskih otrok, ki ne hodijo v šolo, jih 42 odstotkov - to pomeni okoli 28 milijonov - živi v revnih državah, kjer potekajo oboroženi konflikti.

V Afganistanu so leta 2009 zabeležili več kot 600 napadov na šole V teh državah so otroci in šole "na prvih bojnih črtah, saj so učilnice, učenci in učitelji legitimne tarče," opozarja Unesco. V Afganistanu so tako leta 2009 zabeležili najmanj 613 napadov na šole, kar pomeni veliko več kot leta 2008, ko jih je bilo 347. V Pakistanu so uporniki večkrat napadli dekliške šole; v enem je bilo ranjenih 95 deklet. V severnem Jemnu so med spopadi v letih 2009 in 2010 uničili, poškodovali ali izropali 220 šol. Na območju Gaze pa je bilo leta 2008 in 2009 v izraelskih napadih ubitih 350 otrok in 1815 ranjenih, 280 šol pa je bilo poškodovanih.

Otroški vojaki v 24 državah Otroci so vojaki v 24 državah, med drugim v DR Kongu, Čadu, Srednjeafriški republiki, Mjanmaru in Sudanu.

Spolno nasilje kot "orožje" v oboroženih konfliktih Unesco tudi navaja dokaze in poročila generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, da kot "orožje" v oboroženih konfliktih uporabljajo posilstva in spolno nasilje v mnogih državah, med drugim v Afganistanu, Srednjeafriški republiki, Čadu, DR Kongu in Sudanu. Pri tem so mnoge žrtve mlada dekleta, navaja poročilo, ki dodaja, da so žrtve tretjine posilstev v DR Kongu otroci, 13 odstotkov pa otroci, starejši od deset let.

Pakistan za vojsko porabi sedemkrat več sredstev kot za izobraževanje Unesco tudi opozarja, da v času oboroženih konfliktov javna sredstva za šolstvo namenjajo za vojaške potrebe. Pri tem navaja 21 najrevnejših držav na svetu, ki namenijo več sredstev za vojsko kot za izobraževanje. Čad tako porabi štirikrat več sredstev za vojsko kot za osnovno izobraževanje, Pakistan pa sedemkrat več.