Torek,
3. 2. 2009,
8.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 8.15

8 let, 5 mesecev

Tretji republikanec v Obamovi vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik Barack Obama je na položaj ministra za trgovino imenoval republikanskega senatorja Judda Gregga. Na položaj pravosodnega ministra ZDA pa je bil potrjen Eric Holder.

Gregg, senator iz države New Hampshire, bo tako že tretji republikanec v kabinetu demokratskega predsednika. Gregg se je zahvalil za imenovanje in dodal, da so ZDA v krizi, tako da ni čas za strankarske razprtije, ampak dobro vladanje.

Gregga bo v senatu nadomestil republikanec Gregg je imenovanje sprejel šele potem, ko so v ozadju sprejeli dogovor, da demokratski guverner New Hampshirea John Lynch na njegov položaj v senatu ne bo imenoval demokrata, s čimer bi Obamovi stranki dal dovolj veliko večino za onemogočanje republikanske obstrukcije.

Težav s potrditvijo ne bi smelo biti, Gregg pa bo za obrambnim ministrom Robertom Gatesom in ministrom za transport Rayjem LaHoodom že tretji republikanec med Obamovimi ministri. Z Greggom pa je Obama tako odpravil še zadnjo neznanko glede članov svojega kabineta, čeprav vseh kandidatov za ministre še niso potrdili.

Obama je sprva na položaj ministra za trgovino imenoval demokratskega guvernerja Nove Mehike Billa Richardsona, ki pa je na hitro odstopil od kandidature. Domnevno zato, ker naj bi potekala zvezna preiskava o tem, da je podjetje iz Kalifornije, ki je prispevalo denar za njegove politične kampanje, dobilo dober posel z državo Novo Mehiko.

Imenovanje začasnih zamenjav senatorjev v rokah guvernerjev držav Demokrati imajo trenutno v senatu 56 sedežev in dva neodvisna senatorja, ki sta na njihovi strani, čakajo pa še na potrditev zmage Ala Frankena v Minnesoti. Imenovanje začasnih zamenjav senatorjev je v rokah guvernerjev držav, iz katerih prihajajo senatorji. Lynch iz države New Hampshire je demokrat, ki bi lahko za dve leti do konca Greggovega mandata imenoval demokrata, s čimer bi demokrati dobili 60 sedežev v senatu in večino, ki bi onemogočila poskuse republikanske obstrukcije. Lynch bo na položaj po napovedih imenoval republikanko Bonnie Newman.

Eric Holder potrjen na položaj pravosodnega ministra ZDA Ameriški senat je medtem včeraj s 75 glasovi proti 21 potrdil Erica Holderja na položaj pravosodnega ministra. Holder je tako postal prvi temnopolti pravosodni minister v zgodovini ZDA.

Holder je zdaj edini temnopolti član kabineta predsednika Baracka Obame, če se ne šteje veleposlanice pri ZN Susan Rice, katere položaj je na kabinetno raven povišal Obama.

Proti potrditvi Holderja je glasovalo 21 republikancev, ki so izražali dvome glede njegove odločenosti za boj proti terorizmu in tudi zaradi zagovarjanja omejitev pravice do nošenja in posedovanja strelnega orožja.

Poskusil bo povrniti red in zaupanje v ministrstvo Za demokrate ni bilo nobenega dvoma, da je Obama izbral pravega človeka za povrnitev reda in zaupanja v ministrstvo, ki so ga razmajali škandali republikanskih predhodnikov, predvsem nekdanjega Bushevega osebnega odvetnika Alberta Gonzalesa.

Potrebno bo pregledati in spremeniti številne ukrepe glede nadziranja Američanov brez nalogov, sojenj terorističnim osumljencem in druge, ki so vzbudili skrb zagovornikov človekovih pravic. Med drugim naj bi še enkrat preveril odločitev svojega predhodnika Michaela Mukaseyja, da priseljenci v ZDA pred izgonom iz države nimajo pravice do pravnega zagovornika po službeni dolžnosti.

Davčne težave Obamovih kandidatov Ameriški predsednik Barack Obama je z obžalovanjem sprejel odstop nekdanjega vodje senatne večine Toma Daschlea od kandidature za novega ameriškega ministra za zdravstvo. Njegovo odločitev so sporočili potem, ko se je v javnosti vse pogosteje zastavljalo vprašanje, zakaj ima toliko kandidatov za ministre težave s plačevanjem davkov.

Obamov prevzem administracije se je začel z obljubami o ostrejših etičnih standardih, ki pa so se začele krhati že ob napovedanem rešitelju finančne krize, kandidatu za finančnega ministra Timothyju Geithnerju. Geithnerja je senat potrdil, vendar pa bo vodil finančno ministrstvo, ki ima pod seboj davčno upravo, ki ji pred leti sam ni plačal skoraj 40.000 dolarjev davkov.

Pred dnevi je prišla na dan še novica, da Daschle ni plačal skoraj 120.000 dolarjev davkov. Dolg pa je začel odplačevati šele, ko se je Obama odločil, da ga imenuje na položaj ministra. Od kandidature je danes najprej odstopila Nancy Killefer, ki je bila predvidena za poseben nov položaj nadzornice izvajanja vladnih ukrepov oziroma predvsem proračunske porabe. Tudi ona ni plačala davkov za gospodinjsko pomočnico, in sicer leta 2005, zaradi česar je že imela politične težave.

Daschle in Killeferjeva bi bila najverjetneje potrjena Daschle bi bil najverjetneje potrjen, verjetno tudi Killeferjeva, saj imajo demokrati v senatu zadostno večino, vendar je bil seznam treh kandidatov za visoke položaje, ki imajo težave pri plačevanju davkov, predolg in bi administraciji in demokratom odvzel preveč energije v času, ko se pogajajo o stimulacijskem paketu, ki je prva prioriteta Obame. Daschle pa je dovolj izkušen politik, ki se je zavedal, da bi bil tudi v primeru potrditve njegov pogajalski položaj oslabljen pri sprejemanju obljubljene zdravstvene reforme.

Obama bo sedaj težko našel nekoga, ki bo prevzel nalogo izvajanja zdravstvene reforme, za kar je bil Daschle na prvi pogled idealen kandidat. Imel je dobre zveze v kongresu, kjer je veljal za umirjenega in zmernega politika, s katerim so lahko sodelovali tudi republikanci. Zdravstvena reforma se je sicer znašla v senci gospodarske krize, vendar pa gre za eno najpomembnejših nalog nove administracije.