Četrtek,
30. 7. 2020,
14.46

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

rover Perseverance NASA ZDA Mars

Četrtek, 30. 7. 2020, 14.46

3 leta, 9 mesecev

Nasin rover, ki je krenil na pot proti Marsu, že pestijo tehnične težave #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes iz izstrelišča v Cape Canaveralu proti Marsu izstrelila rover Perseverance oziroma Vztrajnost, ki bo na rdečem planetu predvidoma pristal februarja prihodnje leto. Dobro tono težko vozilo bo iskalo morebitne znake življenja na Marsu ter proučevalo njegovo atmosfero in geologijo. Plovilo, ki je danes poletelo proti Marsu, je sicer že naletelo na tehnične težave in deluje le v tako imenovanem varnem načinu, ko delujejo le nujni sistemi, so sporočili iz Nase.

Rover na raketi Atlas V so izstrelili okoli 13.50 po srednjeevropskem času iz izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi. Na Marsu bo predvidoma pristal februarja prihodnje leto, in sicer na območju kraterja Jezero, ki je poimenovan po kraju v BiH. Do tam ga torej čaka še dolga pot, vozilo pa je že naletelo na tehnične težave, tako da deluje le v tako imenovanem varnem načinu.

Plovilo že naletelo na tehnične težave

"Podatki kažejo, da je plovilo vstopilo v stanje, znano kot varni način, in sicer najverjetneje zato, ker je bil del plovila hladnejši od pričakovanj, medtem ko je bil v senci Zemlje," so sporočili iz Nase. Plovilo je medtem že zapustilo senco, temperature pa so spet normalne.

Rover na raketi Atlas V so izstrelili okoli 13.50 po srednjeevropskem času iz izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi.  | Foto: Reuters Rover na raketi Atlas V so izstrelili okoli 13.50 po srednjeevropskem času iz izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi. Foto: Reuters

Ko plovilo vstopi v varni način, delujejo samo še nujni sistemi. "Trenutno misija Mars 2020 zaključuje popolno oceno stanja plovila in si prizadeva za vrnitev plovila v nominalno konfiguracijo za pot na Mars," so dodali pri Nasi. Plovilo je sicer imelo težave tudi pri vzpostavitvi komunikacij s svojim nadzornim centrom v Pasadeni v Kaliforniji. Misija je svoj prvi signal poslala že nekaj po deveti uri po lokalnem času, telemetrijo oziroma posredovanje podrobnejših podatkov pa je rover vzpostavil več kot dve uri pozneje.

Američani si želijo, da bi človek leta 2024 spet pristal na Luni

Gre sicer za najkompleksnejši Nasin rover do zdaj, ki je vreden 2,5 milijarde dolarjev in bo na rdečem planetu iskal morebitne znake mikrobnega življenja. Preučeval bo tudi atmosfero in podnebje planeta ter njegovo geologijo. Poleg tega bo zbiral vzorce zemljine in kamnin. Na vozilu je sedem znanstvenih instrumentov, dva mikrofona, 23 kamer, laser in tudi manjši brezpilotni helikopter.

Ta bo po besedah slovenskega astrofizika Jureta Japlja občasno skeniral površje na Marsu in pomagal znanstvenikom pri določanju, kam poslati rover. S helikopterjem želijo sicer pri Nasi predvsem testirati tehnologijo, poroča STA. Atmosfera je namreč zelo tanka, kar pomeni, da so pogoji povsem drugačni kot na Zemlji. Želijo preveriti, kako bi takšno brezpilotno letalo delovalo na Marsu, je za STA dejal raziskovalec na univerzi v Amsterdamu.

Ameriška odprava z roverjem Vztrajnost je del vesoljskega programa Artemis, katerega cilj je, da bi človek do leta 2024 spet pristal na Luni, do leta 2028 pa bi vzpostavili stalno prisotnost ljudi na njej. To bi bila stopnica na poti človeka na Mars. Pretekli teden so sicer svoji odpravi proti Marsu že poslali Kitajska in ZAE. V tem obdobju sta namreč Zemlja in Mars relativno blizu.

Trenutno je razdalja med njima okoli sto milijonov kilometrov. Najmanjša razdalja med Zemljo in rdečim planetom bo sicer septembra, in sicer 60 milijonov kilometrov. Čez približno šest mesecev, ko bodo odprave prispele do Marsa, pa bo ta razdalja 200 milijonov kilometrov, je za STA pojasnil Japelj.