Tina Vovk

Sreda,
16. 1. 2013,
23.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2013, 23.00

8 let

Tekmec Merklove sam sebi najhujši sovražnik

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peer Steinbrück naj bi bil as SPD-ja na splošnih volitvah, a se je izkazal za nekaj povsem drugega. Priljubljenost Angele Merkel raste, priljubljenost socialdemokratskega kandidata je v prostem padu.

Vodja opozicije Steinbrück se je v zadnjem času znašel pod plazom kritik, kar je pod vprašaj postavilo možnost za uspeh njegove stranke na septembrskih parlamentarnih volitvah. Anketa nemške televizijske mreže ARD je pokazala, da Steinbrücka podpira le 36 odstotkov ljudi, kanclerko pa 65 odstotkov. Kmalu po izbiri Steinbrücka za kanclerskega kandidata SPD na zveznih volitvah v začetku lanskega oktobra je bil nekdanji finančni minister med najbolj priljubljenimi nemškimi politiki, s 59-odstotno podporo je zaostajal le za Merklovo. Steinbrück je kandidat SPD že več kot 100 dni, v tem času pa je njegova podoba v medijih vse slabša. Najsi gre za nerodne izjave ali nerazumevanje, njegova priljubljenost pada kot kamen. Pripombi o premajhni plači za kanclerje – Merklovi je hkrati še očital, da igra na karto svojega spola - je sledilo razkritje, da je v zadnjih treh letih z govori na različnih večerjah zaslužil 1,25 milijona evrov. Vse skupaj je le utrdilo podobo nekoga, ki mu gre le za denar. Študija inštituta Forsa, med katero so spraševali o karakteristikah kandidatov, je pokazala, da Steinbrück zbuja le negativne asociacije: pogolten, aroganten, nevšečen. Že v začetku lanskega decembra po kritičnem odzivu nemške javnosti na njegove visoke honorarje je priljubljenost prvega nemškega socialdemokrata padla na 48 odstotkov, po izjavi, da ima kanclerka z 200 tisoč evri letno premajhno plačo pa je potonila še nižje, tako da je sedaj na desetem mestu. Pred njim sta tudi vodja liberalcev Guido Westerwelle (FDP – Svobodna demokratska stranka Nemčije) in Rainer Brüderle (FDP). Merklovi, ki s 65 odstotki – dvig za pet odstotnih točk v primerjavi z novembrom - kraljuje na vrhu lestvice priljubljenosti, sledi ji obrambni minister Thomas de Maiziere (CDU) s 63 odstotki in finančni minister Wolfgang Schäuble s 59 odstotki. Najbolj priljubljen politik iz vrst SPD je premierka dežele Severno Porenje-Vestfalija Hannelore Kraft z 58 odstotki. Poleg tega je 26 odstotkov podpornikov SPD naklonjenih zamenjavi Steinbrücka z drugim kandidatom, 28 pa jih verjame, da stranki dela več škode kot koristi. "To je katastrofa za Steinbrücka. Deset dni pred volitvami v Spodnji Saški je Steinbrück strmoglavil v anketah," je rezultate merjenja javnega utripa za Deutsche Welle komentiral odgovorni urednik ARD-jeve regionalne televizije WRD Jörg Schöneborn. SPD je ugibanja, ali bodo zamenjali kandidata, odločno zavrnila.

Trenutno je Steinbrück zaostanek za Merklovo v neposredni primerjavi večji kot kdaj koli prej. Če bi se kanclerja izbiralo neposredno, bi namreč Merklovo volilo 55 odstotkov volivcev, Steinbrücka pa le 30 odstotkov. Podpora kanclerki se je v primerjavi z lanskim decembrom dvignila za šest odstotnih točk, Steinbrücku pa padla za devet. Nemci so v anketah ocenjevali tudi osebnostne karakteristike politikov, rezultati pa so pokazali, da je Merklova daleč najmočnejša vodstvena osebnost. V primerjavi s Steinbrückom se Nemcem zdi bolj kredibilna in tudi bolj simpatična, zaupajo pa ji tudi glede reševanja gospodarske krize. Steinbrück je dobil boljšo oceno le pri vprašanju socialne pravičnosti, ki naj bi bila kanclerkina najšibkejša točka.

Steinbrück se želi predstaviti kot protiutež Merklovi, kot nekdo, ki ne govori v tri dni ampak je odkrit in avtentičen. Želi biti kandidat, ki jasno govori, a je postal žrtev svoje lastne strategije. Z vsakim intervjujem se razlika med Merklovo in Steinbrückom veča. V nedavnem, tipičnem intervjuju, je dejal, da ne bi nikoli spil kozarca vina, ki stane le pet evrov. Ob izjavi politika, ki želi postati kancler in prihaja iz vrst socialnih demokratov, so se zgrozili številni, ne le tisti, ki si ne morejo privoščiti niti vina za pet evrov. Z zavzemanjem za selitev sedeža še preostalih dveh ministrstev iz nekdanje prestolnice Bonn v Berlin pa se je zameril številnim volivcev v najbolj naseljeni nemški deželi Severno Porenje-Vestfalija kjer je Bonn. Vse skupaj je zbudilo ugibanja, ali podzavestno minira svojo kampanjo in si pravzaprav ne želi kanclerskega mesta, saj 66-letnik velja za izkušenega politika in hkrati nadpovprečno inteligentnega.

So zvezne volitve že odločene?

Merklova medtem (pametno) molči. Steinbrücka ignorira, njegovega imena praktično ne izgovori niti kadar jo njen nekdanji finančni minister v bundestagu neposredno napada. Zakaj bi se zapletala v spor, ko pa si njen protikandidat sam uničuje možnosti za izvolitev? Vodi v anketah, pa ji za to sploh ni bilo potrebno kaj narediti. Večino dela je opravil kar njen protikandidat, ki sebi in svoji stranki ni delal nobenih uslug. Nasprotno: zdi se, da je trenutno najboljša reklama za kanclerko. Ankete ji kažejo tako dobro, da se Merklova lahko upravičeno sprašuje: sem že dobila volitve? Vendar lLeto 2013 prinaša kar nekaj izzivov za kanclerko; kaj se bo zgodilo v FDP, kakšni bodo gospodarski kazalci, bo trend zaposlovanja ostal pozitiven? Predvsem pa – kaj se bo dogajalo v Evropi? Že napovedana večmilijardna pomoč Cipru bi lahko predstavljala ključni test za vlado v Berlinu in ponudila SPD priložnost, da izstopi iz velike koalicije reševalcev evra.

Deželne volitve 20. januarja v Spodnji Saški bodo pokazale, ali se Steinbrück lahko vrne v kanclersko tekmo, saj bodo svojevrsten test za jesenske zvezne volitve. Sodeč po anketah v Spodnji Saški najbolje kaže CDU s 40 odstotki, sledijo pa SPD (33 odstotkov), Zeleni (13 odstotkov) in liberalci s petimi odstotki. Še pred pol leta sta imeli SPD in Zeleni 13 odstotnih točk prednosti pred trenutno vladajočo koalicijo CDU in FDP v Spodnji Saški, sedaj pa se je skrčilo na eno odstotno točko v Spodnji Saški. Nekoč praktično zagotovljena zmaga je pod velikim vprašajem. Zmaga rdeče-zelene koalicije pa bi dala Steinbrücku krila, da bi prešel v ofenzivo.

Analitiki Steinbrücka še niso povsem odpisali, saj je do volitev še osem mesecev, kar daje kandidatu socialdemokratov dovolj časa, da izboljša svojo javno podobo. Volilna kampanja se je šele dobro začela, cilj je še daleč, tako da je zmagovalca (ali zmagovalko) še prehitro razglašati.