Četrtek,
18. 12. 2008,
8.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 12. 2008, 8.35

8 let, 5 mesecev

Starša ameriškega talibana prosita Busha za znižanje kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Oče in mati Johna Walkerja Lindha, bolj znanega kot "ameriški taliban", sta pri ameriškem predsedniku Georgeu Bushu zaprosila, da zniža kazen sinu.

Johna Walkerja Lindha so prijeli leta 2001 v Afganistanu na začetku vojne proti terorizmu. Lindh je bil rojen v predmestju San Francisca, pri 16 letih pa se je odločil, da bo postal musliman in je potoval po državah, kot so Jemen, Pakistan in Afganistan, da se podrobneje seznani z vero. V Afganistanu mu je postalo všeč in se je avgusta 2001 pridružil talibanskemu režimu, ki je med drugim kot uradno politiko izvajal tudi zatiranje žensk in uničevanje zgodovinskih spomenikov. Zaprt in ranjen v Afganistanu Decembra istega leta so ga kot enega od talibanskih vojakov ujeli pripadniki afganistanskega Severnega zavezništva, ki so s pomočjo ameriških zračnih sil in posebnih enot osvobajali Afganistan. V zaporu, kjer je bil zaprt je prišlo do upora in Lindh je bil ranjen, nakar so ga šele predali Američanom.

Manj nevaren in bolj zmeden terorist Njegov primer je bil v ZDA prava senzacija, zvezni tožilci pa so pohiteli z obtožbo, da je terorist in mu grozili s smrtno kaznijo. Kasneje se je izkazalo, da je bil manj nevaren in bolj zmeden in je priznal krivdo za kršenje sankcij proti Afganistanu ter dobil 20 let zapora. Kazen preživlja v zaporu, kjer ni najhujših zločincev, vendar pa daleč od staršev in prijateljev v zvezni državi Indiani.

Starši upajo, da bo Bush usmiljen v prazničnih časih Njegovi odvetniki prošnje za znižanje kazni vlagajo že od leta 2004, vendar pa jih pravosodno ministrstvo, ki je filter za tovrstne prošnje, ni nikoli posredovalo predsedniku Bushu. Starša sta se tokrat odločila za novinarsko konferenco, ki je potekala v sredo v San Franciscu. Mama Marilyn Walker je izrazila upanje, da bo Bush v prazničnih časih znal najti milost za njenega sina. Lindhovi odvetniki pa menijo, da je čas, da pride na prostost, ker noben taliban, ki ni bil obsojen zaradi terorizma, ni bil v zaporu toliko časa kot on, to je sedem let.